Älä häpeä migreeniä – Kohtauksen oireisiin löytyy apua!

© istock
Tavoitteena on, että migreenidiagnoosin jälkeen potilas tapaa säännöllisesti migreenin hoitoon perehtynyttä kipu- tai päänsärkyhoitajaa, jolla on kokonaiskäsitys työntekijän migreenin hoidosta.

”Migreeniä sairastava käy keskimäärin kuusi kertaa lääkärissä ennen kuin migreeni diagnosoidaan”, sanoo työterveyshuollon erikoislääkäri Minna Pihlajamäki, joka on mukana Triangeli-hankkeessa. Syksyllä 2017 alkaneen hankkeen tarkoitus on parantaa migreenin hoitoa, selkeyttää hoidon ohjausta ja lisätä tietoa.

Oireiden monimuotoisuus tekee migreenin hoidosta haasteellista Suomen Migreeniyhdistyksen puheenjohtajan Sirpa Hietarannan mukaan.

”Työikäisen oireilu tulee esille usein jo ennen lääkärikäyntiä esimerkiksi fysioterapeutilla, hierojalla, terveydenhoitajan vastaanotolla tai työhöntulotarkastuksessa. On tärkeää, että hoitohenkilökunta osaisi tunnistaa oireet, tarttua niihin ja ohjata tarvittaessa lääkärille. Vaikeissa tilanteissa tulisi hakeutua aina neurologille.”

Säännölliset tapaamiset päänsärkyhoitajan kanssa

Yksi Triangeli-hankkeen tavoitteista on, että migreeniä hoitaisi tulevaisuudessa moniammatillinen tiimi. Mallia on tarkoitus testata syksyllä 2018 Terveystalossa. Ajatuksena on, että migreenidiagnoosin jälkeen potilas tapaa säännöllisesti migreenin hoitoon perehtynyttä kipu- tai päänsärkyhoitajaa, jolla on kokonaiskäsitys työntekijän migreenin hoidosta.

Tavoitteena on päästä eroon yksittäisistä lääkäri- ja fysioterapiakäynneistä. Hoitaja voi tarvittaessa ohjata migreeniä sairastavan myös esimerkiksi akupunktioon, ravitsemusterapeutille tai stressinhallinta- ja rentoutushoitoihin.

Minna Pihlajamäki korostaa migreenistä puhumisen tärkeyttä. Hänen tuntumansa mukaan moni työntekijä arkailee migreeninsä esille ottamista työpaikallaan, koska pelkää saavansa migreenin takia leiman otsaan tai joutuvansa kuuntelemaan sairauden vähättelyä päänsärkynä.

”Huonosti hallinnassa oleva migreeni aiheuttaa paljon äkillisiä poissaoloja, joita työpaikoilla siedetään keskimääräisesti heikosti. Hyvä ja kokonaisvaltainen hoito on siis kaikkien etu”, Pihlajamäki sanoo.