Älä jää yksin alkoholiongelman kanssa – Hae tukea juomisen lopettamiseen

Yhtä oikeaa tapaa lopettaa alko­holin käyttö ei ole, vaan se riippuu käytetyistä määristä. Yksi vinkki lopettamiseen pätee kaikille: tukea kannattaa hakea.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Alkoholin käytön lopettaminen tai vähentäminen on monille ­vaikeaa.

Yhtä oikeaa tapaa lopettaa alko­holin käyttö ei ole, vaan se riippuu käytetyistä määristä. Yksi vinkki lopettamiseen pätee kaikille: tukea kannattaa hakea.
Teksti: Eveliina Lauhio

”Moni kokee häpeää siitä, kun yritys raitistua ei onnistukaan”, ­sanoo A-klinikka Oy:n toimitusjohtaja ja lääketieteellinen johtaja Kaarlo ­Simojoki ja kertoo, miten saa tukea juomisen lopettamiseen:

Simojoen mukaan ei kannata lannistua, sillä jo alkoholinkulu­tuksen vähentäminen tuo selkeitä terveysvaikutuksia. Monien sairauksien ­riski pienenee, kun alkoholin ­käyttö vähenee pysyvästi. Keskittymis­kyky ja uni paranevat, samoin kyky olla läsnä ja tuntea.

”Alkoholin käytöllä saatetaan ­sivuuttaa tuntemasta tunteita. On helpompi ottaa illalla stressiin ­pari lasia viiniä kuin kohdata vaikeat tunteet. Pidemmän päälle tunteiden turruttaminen ei tee hyvää.”

Ainut täysin turvallinen alkoholi­annos on nolla annosta, sillä jo ­vähäisessä määrin säännöllisesti käytettynä alkoholi nostaa erilaisten sairauksien, tapaturmien ja ennen­aikaisen kuoleman riskiä.

Lue myös: Päihdehelvetti oli viedä Kristinan hengen – ”Kun olin vienyt lapset tarhaan, ryyppäsin ja möin itseäni”

Pysy päätöksessä – Hae tukea juomisen lopettamiseen

Yhtä oikeaa tapaa lopettaa alko­holin käyttö ei ole, vaan se riippuu käytetyistä määristä. Jos alkoholia on käyttänyt vain satunnaisesti, käytön voi lopettaa kerralla. Runsaan alkoholin käytön lopettamisesta tulee usein fyysisiä vieroitusoireita, ja tällöin kannattaa käyttöä vähentää asteittain tai turvautua ammattiapuun.

Yksi vinkki lopettamiseen pätee kaikille: tukea kannattaa hakea.

”On kyseessä sitten puoliso, ­ystävä tai ulkopuolinen tukihen­kilö, omasta raitistumispäätöksestään kannattaa kertoa jollekin. Silloin päätöksessä on helpompi pysyä.”

Asiantuntijana A-klinikka Oy:n toimitusjohtaja ja lääketieteellinen johtaja sekä Helsingin yliopiston päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoki.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 1/21.

Lue myös: Tuliko tissuttelusta tapa? Näin vähennät alkoholin juomista konkreettisilla ja selkeillä päätöksillä

Lue myös: Jopa 70 000 lapsen ainakin toisella vanhemmista on vakava päihdeongelma – ”On tärkeä tunnistaa liikakäyttö ja hakea apua”

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X