Älä kärsi enää kuivasta suusta – lue vinkit kuivan suun hoitoon

Tuntuuko suu tahmaiselta? Tarttuuko kieli kitalakeen? Syynä voi olla kuiva suu, joka tarkoittaa syljenerityksen vähenemistä. Normaalisti sylkeä syntyy 0,5–1 litraa päivässä. Suu alkaa tuntua kuivalta, kun vuorokaudessa erittyvän syljen määrä laskee selvästi alle puolen litran.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuntuuko suu tahmaiselta? Tarttuuko kieli kitalakeen? Syynä voi olla kuiva suu, joka tarkoittaa syljenerityksen vähenemistä. Normaalisti sylkeä syntyy 0,5–1 litraa päivässä. Suu alkaa tuntua kuivalta, kun vuorokaudessa erittyvän syljen määrä laskee selvästi alle puolen litran.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Suomalainen

Kuivan suun hoito tulee ajankohtaiseksi iän karttuessa ja sen myötä lääkityksen lisääntyessä. Erikoishammaslääkäri Kaija Hiltunen Tikkurilan Oralista kertoo, että arviolta jopa neljännes yli 65-vuotiaista kärsii kuivasta suusta. Yli 80-vuotiaista kuivaa suuta potee noin puolet.

Ikääntyessä syljeneritys vähenee, mutta ei niin paljon, että sillä olisi käytännössä merkitystä. Kuivaan suuhun tarvitaan muutakin kuin korkea ikä. Usein se on lääkitys. – Jos on säännöllisesti käytössä 3–5 lääkettä, syljeneritys vähenee lääkeaineiden vaikutuksesta. Lääkeyhdistelmä voi olla mikä vain, Hiltunen sanoo. Kuivan suun syynä voi olla myös sairaus, kuten diabetes, Parkinsonin tauti tai Sjögrenin syndrooma. Taustalla voi olla myös kaulan tai kurkun alueen syöpään annettu sädehoito. Sädehoito voi tuhota sylkirauhaset kokonaan.

Näin tunnistetaan

Kuiva suu on yksi alidiagnosoiduimmista vaivoista.

– Hammaslääkäri kyllä huomaa, jos sylkeä tulee liikaa, koska se hankaloittaa työskentelyä. Mutta jos sylkeä tulee liian vähän, niin sitä on hankalampi huomata. Sen ajatellaan johtuvan asiakkaan jännityksestä – niin kuin usein voi ollakin.

Kuivalle suulle ovat tyypillisiä arat ja kuivat limakalvot, rohtuneet huulet tai suupielet, tavallista punaisempi ja turvonnut kielen pinta sekä ärtyneet ikenet hampaiden ympärillä. Näistä merkeistä hammaslääkäri tai suuhygienisti tunnistaa vaivan. Jos kärsii kuivasta suusta, puhuminen vaikeutuu, koska kieli ei toimi enää liukkaasti. Nieleminenkin hankaloituu, suussa saattaa olla metallinmakua, makuaistimus voi olla muuttunut ja hengitys haista pahalle. – Kuivaa suuta on vaikea itse huomata. Jos syljeneritys hiipuu vähitellen, niin siihen tottuu, Hiltunen huomauttaa.

Näin syljenerityksen väheneminen vaikuttaa

Kun syljeneritys vähenee, suun terveys heikkenee. Vesimäinen sylki huuhtoo suusta suolistoon ruuantähteet ja mikrobit, limainen sylki puolestaan voitelee ja kosteuttaa limakalvoja.

Syljenerityksen heikentyessä hampaiden reikiintyminen kiihtyy. Sylki huuhtoo hampaan pintoja ja poistaa bakteerimassaa. Syljessä on myös puolustustekijöitä. Myös limakalvot menevät helpommin rikki. Jos on irrotettava proteesi, limakalvot proteesin alla rikkoutuvat erityisen herkästi, koska sylki ei enää voitele niitä. Kuiva suu voi altistaa myös sienitulehduksille.

Lue myös: Pahanhajuinen hengitys – näin saat raikkaan suun, Anna.fi

Kuivan suun hoito voi onnistua kotikonsteilla

Jos kuivan suun syynä ovat lääkkeet, kannattaa keskustella lääkärin kanssa, onko lääkitystä mahdollista vaihtaa. Usein esimerkiksi mieliala- ja nukahtamislääkkeiden sivuvaikutuksina on suun kuivuminen.

Kotikonsteilla voi helpottaa oireita. Kannattaa juoda usein vettä. Myös kamomillateestä saattaa olla apua, koska se rauhoittaa limakalvoja.

– Öljyistäkin voi hakea helpotusta. Voi laittaa vaikkapa pari tippaa piparminttua oliivi- tai muuhun öljyyn, jotta makuu tulee raikkaammaksi, ja pyöritellä sitä suussaan. Pastillien imeskelyä en suosittele, koska ne voivat reikiinnyttää hampaita. Kuivaa suuta voi helpottaa myös laittamalla makuuhuoneeseen ilmankostuttajan. Syljeneritys vähenee varsinkin öisin, koska sylkirauhasilla ei ole mitään puuhaa. Jos on vielä tapana nukkua suu auki, voi suu olla aamulla rutikuiva. Apteekista saa myös geelimäisiä tai suihkutettavia keinosylkivalmisteita, joilla suuta voi kostuttaa. Niitä voi käyttää myös irrotettavan proteesin ja limakalvon välissä.

– Kokoproteesin tueksi on miltei aina mahdollista laittaa luuhun kiinnitettäviä keinojuuria. Proteesi ei ole enää pelkästään limakalvon päällä, vaan tukeutuu osittain keinojuureen. Näin haavaumat proteesin alla vähenevät, Hiltunen mainitsee.

Näin voi suojautua

Kuivasuisen on tuiki tärkeää huolehtia hyvin suuhygieniasta.

– Plakki pitää saada pois, jotta bakteerit ja mikrobit eivät kerääntyisi suuhun. Hampaat on harjattava säännöllisesti ja hyvin ja hammasvälit puhdistettava. Se voi olla haasteellista, jos limakalvot ovat kovin arat.

Kuivasuisen kannattaa käyttää vaahtoamattomia hammastahnoja, sillä vaahto kuivattaa. Apteekista saa myös suun bakteeristoa tasapainottavia ja fluorin vaikutusta lisääviä tabletteja. Hammaslääkärin, suuhygienistin tai hammashoitajan vastaanotolla kannattaa käydä 3–4 kuukauden välein tarkistuttamassa ja puhdistuttamassa suu ja hampaat.

Asiantuntijana erikoishammaslääkäri Kaija Hiltunen, Oral Tikkurila.

Artikkelia on muokattu 17.4.2023 klo 13:45

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X