Rautakuuri toi avun – Annen arki oli nuoruudesta saakka väsyneenä rämpimistä

Anne Korpelainen oppi pitämään itseään väsyneenä ihmisenä, joka ei pärjää elämän koville vaatimuksille. Sitten hän kuuli ensimmäistä kertaa varastorauta-arvoista, joista lääkärikunta kiistelee.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Anne on eronnut kahden ala-aste-ikäisen lapsensa isästä ja asuu lastensa ja koiransa kanssa Helsingissä. Yhden aikuisen taloudessa äidin jaksamiselle löytyy paljon käyttöä.

Anne Korpelainen oppi pitämään itseään väsyneenä ihmisenä, joka ei pärjää elämän koville vaatimuksille. Sitten hän kuuli ensimmäistä kertaa varastorauta-arvoista, joista lääkärikunta kiistelee.
(Päivitetty: )
Teksti: Piritta Porthan

Rautakuuri laittoi pisteen Anne Korpelaisen, 43 väsymykselle.  Anne on viihtynyt valtion viraston apulaistarkastajan työssään jo 20 vuotta. Ylioppilastutkintoon jääneet opinnot kuitenkin harmittavat edelleen.

Koko hedelmällisen ikänsä ajan oireillut Anne olisi oikeanlaisen hoidon avulla saattanut opiskella itselleen ammatin.

Nuoruudesta asti väsymyksessä rämpimistä

”Elämäni oli nuoruudesta lähtien yhtä väsymyksessä rämpimistä, eikä tahdonvoimani riittänyt lukion jälkeen enää opiskelemiseen. Lapset saatuani en jaksanut samaa kuin muut äidit, ja myös töissä koin riittämättömyyttä. Pidän työstäni, mutta väsyneenä asiakaspalvelu tuntui haastavalta.

Kaikki voimani kuluivat siihen, että kävin töissä ja kaupassa, syötin lapset ja vein koiran ulos. En harrastanut enkä matkustellut. Lomilla vain siivosin ja lepäsin.

Ruoka maistui huonosti, eikä syöminen antanut energiaa. Tuntui kuin se ei olisi nostanut verensokeriani lainkaan. Minua myös huimasi, ja heikot käteni vapisivat.

Aamuisin join kuusi kuppia kahvia. Se helpotti vähän päänsärkyäni, mutta ei piristänyt.

Matkustin puoliunessa junalla töihin ja kuuntelin, miten muut matkustajat valittivat väsymystään. Ajattelin, että jos jaksatte jutella, ette tiedä väsymyksestä mitään.”

Runsaat kuukautiset ja työuupumusdiagnoosi

”Työterveyshuollossa minulle diagnosoitiin ainakin viiteen kertaan runsaat kuukautiset. Päivittäinen vuotomääräni vastasi pahimmillaan sitä, mitä naiset keskimäärin vuotavat kuukaudessa.

Normaalin hemoglobiinini takia väsymykseni ei lääkärin mukaan kuitenkaan voinut johtua elimistöni kuukautisten aikana menettämästä raudasta.

Väsymykseeni etsittiin syytä myös narkolepsiatutkimuksissa ja funktionaalisen lääkärin vastaanotolla. Viime vuonna sain työuupumusdiagnoosin, mutta kieltäydyin työterveyslääkärin ehdottamasta sairauslomasta. Lopulta pidin itseäni vain väsyneenä ihmisenä, joka ei pysy elämän kovien vaatimusten perässä.

Muista syistä sain sitten lähetteen hematologille eli veritautilääkärille. Hän kehotti minua mittauttamaan ferritiini- eli varastorauta-arvoni, jota runsaat kuukautiset voivat laskea.

Ferritiini mitattiin terveyskeskuksessa, ja sen arvo oli todella alhaalla. Lääkäri kertoi minun sairastavan raudanpuutetta ilman anemiaa.”

Lue myös: Raudanpuute ja ferritiini – Kärsitkö rautavajeesta tietämättäsi? Näin tunnistat oireet ja selvität matalien rauta-arvojen syyn

Rautakuuri nosti vireystasoa

”Aloitin rautakuurin, ja kahden kuukauden päästä huimaukseni ja käsieni vapina katosivat. Kolmen kuukauden päästä tunsin, miten ruokailu alkoi nostaa vireystasoani. En enää syönyt turhaan.

Aamuisin puolet kahvista jäi pannuun. Työmatkoilla silmäni pysyivät auki, ja aloitin kuntoilun uudelleen juoksulenkeillä. Lähdin mielelläni poikani jalkapallopeliin ja aloin suunnitella mökkireissua monen vuoden tauon jälkeen. Elämä ei tuntunut enää taistelulta.

Koska raudanpuutteeni johtuu runsaista kuukautisista, minun pitää syödä menopaussiini asti rautakuuri vuosittain. Raudan syöminen kuitenkin myös vähensi kuukautisvuotoni määrää.”

Raudanpuute opetti kärsivällisyyttä

”Raudanpuute opetti minulle kärsivällisyyttä, ja kaikesta kärsimyksestä selviäminen tuntuu suurelta saavutukselta. Suututtaa silti, ettei oikea diagnoosi löytynyt aiemmin.

Elän lasteni ehdoilla, ja nyt minulla on enemmän voimia auttaa heitä esimerkiksi läksyissä. En uskalla vielä hehkuttaa oloani, mutta vireystasoni ja mielialani ovat nousseet. Pian jaksan ehkä ajatella sitäkin, mitä itse haluan elämältä.

Hematologilleni lähetin kiitoskirjeen. Toivoisin, että tieto raudanpuutteesta ilman anemiaa leviäisi terveydenhuoltoon paremmin.”

Artikkelia on muokattu 15.5.2023 klo 15:40

Lue myös: Ferritiinin mittaus kotona pikatestillä onnistuu nopeasti – onko tulos luotettava?, Anna.fi

”Hemoglobiini ei laske kaikilla”

  1. Raudanpuute voi runsaiden kuukautisten lisäksi johtua esimerkiksi keliakiasta tai raskauksista. Pahimmillaan tila voi johtaa jopa täydelliseen työkyvyttömyyteen.
  2. ”Jos ferritiini on alle 30 µg/l, potilaalla on raudanpuute. Hemoglobiini ei laske kaikilla, ja silloin raudanpuutteen huomaaminen voi kestää vuosikymmeniä. Suomessa on arviolta 250 000 diagnosoimatonta raudanpuutteista”, sisätautiopin dosentti Esa Soppi sanoo.
  3. Raudanpuute aiheuttaa kiistelyä lääkäreiden keskuudessa. Huslabissa naisten normaalin ferritiiniviitteen alaraja plasmassa on 5 µg/l.
X