Päiväväsymystä, päänsärkyä ja nukahtamisvaikeuksia? Apu uniongelmiin saattaa löytyä CPAP-laitteesta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
CPAP-laite voi tuoda avun uniongelmiin
Rentoutumisharjoituksista ja uuden unirytmin opettelusta voi olla apua uniongelmiin. © iStock
Eikö uni tule? Toivoa on! Viivästyneen unirytmin taustalle voi olla rakentunut tyypillinen kierre, joka vaivaa paitsi nuoria, myös monia työikäisiä.

Viivästynyt unijakso on yleisin uni-valverytmin häiriö. Aikuisista jopa 9 prosenttia kärsii viivästyneestä unijaksosta. Hoitona on unijakson aikaistaminen ”sosiaalista lukijärjestystä” muuttamalla. Myös kirkasvalohoidosta ja melatoniinista on havaittu olevan apua.

Lue myös: Melatoniini ei ole vain tarvittaessa otettava unilääke – Näin käytät melatoniinia oikein ja selätät unettomuuden

Uniapnea yllättää yhä useamman – valtaosa diagnoosin saaneista ei tiedä sairastavansa sitä

Päiväväsymys, korkea verenpaine ja päänsärky voivat olla merkkejä uniapneasta.

Vähintään 300 000 suomalaisella on uniapnea. Jopa 80–90 prosenttia uniapneasta kärsivistä ei itse tiedä oireistaan. Varsinkin naisen uniapnea oireilee usein epämääräisemmin kuin miehen ja jää siksi diagnosoimatta.

Snore Tracker selvittää – CPAP-laite tuo avun

Aalto-yliopistossa on parhaillaan kehitteillä SnoreTracker -puhelinsovellus, joka auttaa havaitsemaan uniapnean oireita.

SnoreTrackerin algoritmit perustuvat tieteelliseen unihäiriöiden tutkimukseen. Katkokuorsaukseen liittyvien apneoiden havaitseminen osoitettiin vertaamalla menetelmää lääketieteellisellä laitteella (unipolygrafia) suoritettuun tutkimukseen 200 potilaalla, joilla oli eriasteinen uniapnea.

CPAP-hoito (Continuous Positive Airway Pressure) tarkoittaa ylipainehengityshoitoa. Se on ensisijainen hoitomuoto keskivaikea- ja vaikea-asteisen uniapnean hoidossa.  CPAP-laitteen käyttö on usein aluksi vaikeaa ja vaatii ohjausta ja säätöä. Yöpöydällä sammutettuna lepäävä laite ei auta oireisiin. Hae rohkeasti apua ongelmiin!

Asiantuntijana unihoitaja, uniterapeutti Anna-Mari Aronen Helsingin Uniklinikalta.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 3/21.

Lue myös: Kärsitkö uniapneasta tietämättäsi? Diagnoosi vain murto-osalla sairastavista – ”Jo lievä uniapnea voi johtaa öiseen aivoverenkierron häiriöön”

Lue myös: Uniapneaan käytettävä CPAP-laite on hyödyllinen koronavirustaudissa – Uniapnea ei itsessään lisää vaikean taudin riskiä

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X