Parisuhteen kadonnut intohimo

Kun suhde ohittaa rakastumisvaiheen, tuleeko seksistäkin väistämättä laimeampaa?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun suhde ohittaa rakastumisvaiheen, tuleeko seksistäkin väistämättä laimeampaa?
(Päivitetty: )
Teksti:
Hertta-Mari Kaukonen

Kaarina ja Matti rakastuivat tulisesti, ja heidän välillään säkenöi jatkuvasti. Nykyisin molemmat kaipaavat suhteensaensi kuukausia, jolloin intohimoa oli yllin kyllin.

Pariskunta on ollut yhdessä 15 vuotta, ja alkuhuumasta on jäljellä vain muistot.

Toisen hento kosketus ei enää aiheuta väristyksiä, eikä uutuudenviehätyksestä ole tietoakaan.

Aviovuoteen peitto heiluu noin kerran kahdessa viikossa – edelleen nautinnollisesti. Mutta se ei tunnu missään nimessä yhtä hyvältä kuin alussa.

Onko suhteen tällainen latistuminen välttämätöntä, Kaarina ja Matti miettivät.

He ovat tyytyväisiä avioliittoonsa. Kaikki on periaatteessa ihan mukavasti. Rakastuminen on muuttunut rakkaudeksi, hellyyttä riittää ja keskusteluyhteys on sujuva.

Mutta.

Olisiko olemassa mitään keinoa saada edes osa alkuhuumasta takaisin? Edes hetkeksi?

Kaarina ei edes muista, milloin hän on viimeksi tuntenut vatsassaan perhosia miestään ajatellessaan. Ei kai vuosiin. Ei Mattikaan.

Toisesta on tullut itsestäänselvä. Arkinen. Turvallinen. Jopa tylsä.

Kaarina pelkää välillä, että Matti voisi pettää. Entä jos hän löytäisi jonkun naisen, jonka kanssa olisi hetki yhtä hauskaa kuin heillä kerran? Miten Kaarina voisi ikinä kilpailla sellaista vastaan?

Omaa mahdollista uskottomuuttaan Kaarina ei uskalla oikein edes ajatella. Onneksi hän rakastaa miestään niin paljon, että koko ajatusleikkikin tuntuu turhalta.

Miten muut pariskunnat oikein saavat pidettyä suhteensa hehkuvina vielä vuosien päästä alkuhuumasta?

Seura 03/2015

Puhe vaikein seksitemppu

Arki iskee väistämättä päälle pitkässä parisuhteessa – ja hyvä niin. Jos me kaikki pyörisimme vain huumaavassa intohimovaiheessa, niin miten yhteiskunnassa tulisi lapset hoidettua, työt tehtyä ja yöt myös nukuttua?

Tutkimusten mukaan intohimon huuma kestää suhteessa enintään kahden vuoden ajan. Sen jälkeen parin on nähtävä jossain määrin vaivaa suhteen seksuaalisen tyytyväisyyden ylläpitämiseksi. Se kannattaa, sillä tutkimukset osoittavat myös, että parisuhteen onnellisuutta on vaikea saavuttaa ilman seksuaalista tyytyväisyyttä.

Kaarinan ja Matin kohdalla ei kuulosta siltä, että suhde olisi varsinaisesti ajautunut ongelmiin. Tutun kumppanin kanssa seksi on vain alkanut toistaa samoja kuvioitaan, minkä vuoksi myös pelot nousevat ymmärrettävästi pintaan.

Vaihtelu on merkittävä tekijä seksuaalisen tyytyväisyyden kannalta. Jos haluaa panostaa kaiken omaan parisuhteeseensa, vaihtelua kannattaa luoda sen sisälle, eikä hakea ulkopuolelta.

Tarjoan jälleen tätä vaikeinta, mutta tehokkainta seksitemppua: puhumista. Kannattaa pohtia sitä, miten omat mieltymykset ovat muuttuneet vuosien aikana ja mitä nyt toivoo toiselta eroottisesti. Voi kokeilla uusia juttuja ja hylätä ne, jos ne eivät toimi tai jatkaa niitä, jos ne ottavat tulta alleen.

Maaret Kallio

Seksuaali-terveysklinikan erityisasiantuntija, Väestöliitto

Kasvu tapahtuu yhdessä

Rakastumisen huuma on luontoäidin keino saada meidät yhteen. Mieli täyttyy vain toisesta. Vaihe on varsin kiehtova, mutta joskus myös rasittava.

Rakastumista voisi sanoa alkuruuaksi. Mikä sitten on pääruoka? Kun kaksi ihmistä pitävät yllä läheistä suhdetta, se mahdollistaa oman itsen ja toisen eri puolien sekä suhteen tuomien asioiden kohtaamisen. Parhaimmillaan voimme kasvaa, kehittyä ja nauttia elämästä toisen kanssa omana itsenämme. Jos hyvä, elävä läheisyys jostain syystä häviää, parisuhteen mahdollisuudet tuottaa hyvinvointia heikkenee ja jompikumpi tai molemmat saattavat jäädyttää itsensä. Silloin en pysty turvallisesti kertomaan suhteessa tunteistani, toiveistani ja peloistani tai ottamaan riskiä lähestyä toista tai vastata hänelle. Usein näin käy silloin, kun joudumme kohtaamaan omia kipupisteitämme suhteessamme – jätämme jopa kertomatta syvimpiä tuntojamme, toiveitamme ja pelkojamme. Kun molemmat liukuvat pois kasvun ja luovan kohtaamisen alueilta, suhde jäätyy ja kuivettuu.

Suhde säilyy elävänä, kun otamme riskin ja olemme siinä omana itsenämme. Lähestymme toista, vastaamme toiselle ja olemme valmiita myös vaatimaan sitä, että meille vastataan. Rakkaussuhde on suhde, jossa saan olettaa, että minulle vastataan.

Keijo Markova

Pari- ja perheterapeutti, Väestöliitto

X