Auttaako kirjallisuuden ääneen lukeminen krooniseen kipuun?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lukupiirit, joissa luetaan kirjallisuutta ääneen saattaa avata tunnelukkoja ja helpottaa kroonista kipua.

Teksti:
Päivi Ekola
Avoimia kirjoja

Lukupiirit, joissa luetaan kirjallisuutta ääneen saattavat avata tunnelukkoja ja helpottaa kroonista kipua. © Pekka Holmström/Otavamedia

Sanat ja kieli ovat ajattelumme tärkein väline, ja kirjallisuutta onkin käytetty pitkään terapiamuotona muun muassa mielenterveyspotilailla. Nyt Liverpoolin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa tutkijat huomasivat, että kirjallisuusterapiamuoto, jossa luetaan ryhmässä ääneen tarinoita ja puretaan niiden aiheuttamia tunteita, saattaa olla kognitiivista psykoterapiaa tehokkaampi keino leivittää kroonista kipua.

Kipu, joka kestää vähintään 12 viikkoa, määritellään krooniseksi kivuksi. Kroonisesta kivusta kärsivien järjestö Suomen Kipu ry:n mukaan yli miljoona suomalaista kamppailee pitkäkestoisen kivun kanssa. Alaselkäkivut, päänsärky ja migreeni sekä niskakivut ovat yleisimpiä kivun ilmenemistyyppejä.

Ääneen lukeminen on vaihtoehto

Toki lääkehoitoa on tarjolla, mutta pitkittyneen kivun hoitoon halutaan hakea myös lääkkeettömiä vaihtoehtoja. Kognitiivisen psykoterapian avulla hoidetaan nykyisin myös kipupotilaita. Vaikka kipua ei voida ehkä kokonaan poistaa, sitä voidaan lievittää löytämällä keinoja ajatteluun ja käyttäytymiseen sekä puuttua kipuihin liittyviin mielenterveyden häiriöihin kuten, masennukseen. Hoidon tavoitteena on kivun lievittyminen ja elämänlaadun paraneminen.

Medical Humanities -julkaisussa raportoidussa tutkimuksessaan tohtori Josie Billington vertaili tutkimusryhmänsä kanssa ääneen lukemista ja kognitiivista psykoterapiaa kipuhoitona. Ryhmälukemista on käytetty aikaisemmin muun muassa dementian hoidossa. Mukana tutkimuksessa oli The Reader -hyväntekeväisyysjärjestö, joka auttaa ihmisiä kirjallisuuden avulla. Järjestö ylläpitää lukupiirejä ympäri Iso-Britanniaa; työpaikoilla, vankiloissa, mielisairaaloissa, vanhainkodeissa ja kouluissa. Ajatukseen kuuluu lukea kirjallisuutta ääneen ja keskustella luetun herättämistä ajatuksista ja tunteista.

Millaista kirjallisuuutta luetaan?

”Tutkimus osoitti, että ryhmässä ääneen lukeminen voi auttaa tiedostamaan kipeitä tunteita”, Josie Billington sanoo.

Tutkimuksessa hyödynnetty kirjallisuus, kuten runot ja novellit, laukaisi muistoja parisuhteesta, perheenjäsenistä, työstä ja muista tapahtumista läpi elämänkaaren. Toisin kuin kognitiivinen psykoterapia, joka keskittyy enemmän yksityiskohtiin. Kognitiivinen psykoterapia auttaa hallitsemaan tunteita, mutta kirjallisuusterapian avulla aukeaa tunnelukkoja. Ryhmälukeminen auttoi osoittamaan laajemmin kipeitä tunteita, jotka ehkä ovat olleet sidoksissa krooniseen kipuun.

Tutkimuksessa huomattiin, että kivun taso ja luonne helpottuivat lukusessioiden jälkeen. Positiivinen vaikutus kesti jopa kaksi päivää.

Miksi kipulääke ei tehoa?

Kipu jäi pysyväksi

Mindfullness helpottaa kipua

 

 

 

X