Auttaako karpalo virtsatietulehdukseen?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Karpalomehusta on tutkitusti hyötyä virtsatieinfektion ehkäisyssä. © Colourbox
Virtsatieinfektio on yleinen naisten vaiva. Hyvä hygienia ja karpalomehu voivat ehkäistä infektion syntyä.

Virtsatietulehdusta voi ennaltaehkäistä.

TOTTA. Infektiota voi välttää runsaalla veden ja karpalomehun nauttimisella. On tutkittu, että etenkin nuorille naisille päivittäin nautitusta karpalomehulasillisesta on hyötyä virtsatieinfektion ehkäisyssä. Hygieniasta huolehtiminen on myös tärkeätä, eli alapesu pitää tehdä päivittäin huolellisesti.

Diagnoosiksi riittää, että virtsanäytteestä löytyy bakteeri.

TARUA. Kaikki virtsan bakteerilöydökset eivät tarkoita virtsatieinfektiota, vaan myös oireiden on tuettava diagnoosia. Niitä ovat lisääntynyt virtsaamisen tarve, kirvely ja kiputuntemukset alavatsassa. Hoidoksi saatetaan antaa turhia antibioottikuureja, mikä puolestaan tekee bakteereista vastustuskykyisiä lääkkeille. Antibiooteilla bakteeria ei saada häädettyä virtsasta. Varsinkin vanhemmilla naisilla oireeton bakteeriuria, eli bakteerien esiintyminen virtsassa, on yleinen.

Virtsatieinfektio on yleisempi naisilla kuin miehillä.

TOTTA. Naisilla virtsaputki on lyhyempi kuin miehillä, joten bakteerit pääsevät helpommin nousemaan suolistosta virtsarakkoon. Ainakin puolet naisista kärsii jossakin elämänsä vaiheessa virtsatieinfektiosta, ja vaihdevuosien aiheuttamat muutokset lisäävät näiden infektioiden syntyä.

X