Auttaako kirkasvalo kevätväsymykseen?

Lisääntyvä valo horjuttaa yllättävän monen uni-valverytmiä. Sopeutumiselle kannattaa antaa aikaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lisääntynyt valo vaikuttaa monien unirytmiin etenkin helmi-maaliskuussa.

Lisääntyvä valo horjuttaa yllättävän monen uni-valverytmiä. Sopeutumiselle kannattaa antaa aikaa.
Teksti:
Susanna Haanpää

Kevätväsymyksessä on kyse samasta asiasta kuin syysväsymyksessä.

TOTTA. Sekä kevät- että syysväsymyksessä on kyse uni-valverytmin häiriintymisestä. Keväällä valon määrä lisääntyy ja vaikuttaa monien unirytmiin etenkin helmi–maaliskuussa. Myös kesäaikaan siirtyminen saattaa häiritä rytmiä entisestään. Unirytmistä on hyvä pitää kiinni, vaikka valoisat illat houkuttelisivatkin valvomaan pidempään. Iltaisin makuuhuone hämärretään pimennysverhoilla, television ja tietokoneen katselu jätetään jo hyvissä ajoin, eikä yötä vasten syödä tuhdisti. Liikunta on hyväksi, mutta se on syytä ajoittaa päivään tai alkuiltaan.

Kirkasvalo auttaa kevätväsymykseen.

TARUA. Keväällä valon määrä lisääntyy luonnossakin. Siksi kevätaikaan kirkasvalon käytölle ei ole nähty tarvetta, eikä siitä ole havaittu erityistä hyötyäkään. Eniten kirkasvalo hyödyttää pimeimpään vuodenaikaan käytettynä.

Kevätväsymys menee ajan mittaan ohi.

TOTTA. Valon lisääntymiseen sopeutuminen saattaa kestää muutamia viikkoja. Itselle on hyvä antaa rauhassa aikaa tottua lisääntyneeseen valon määrään, eikä tälle ajalle ole syytä ladata liikaa puuhaa ennen kuin päivän rytmi on tasaantunut ja väsymys väistyy. Jos väsyneisyyden tunne kuitenkin kestää useita viikkoja, on hyvä käydä lääkärin vastaanotolla tarkistamassa, onko kyseessä jokin muu vaiva, kuten esimerkiksi kilpirauhasen toiminnan häiriöt.

X