Auttavatko elintavat vaihdevuosioireisiin?

”Liikunta ja soija saattavat lievittää vaihdevuosioireita”, kertoo synnytys- ja naistentautiopin professori Johanna Mäenpää Tampereen yliopistosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Soijalla on suotuisia vaikutuksia vaihdevuosioireisiin.

”Liikunta ja soija saattavat lievittää vaihdevuosioireita”, kertoo synnytys- ja naistentautiopin professori Johanna Mäenpää Tampereen yliopistosta.
Teksti:
Susanna Haanpää

Hikiliikunta vähentää kuumia aaltoja.

TOTTA. On tutkittu, että kuumia aaltoja ja hikoilua voi lievittää säännöllisellä liikunnalla. Hyviä tuloksia syntyy, kun muutamia kertoja viikossa harrastaa aerobista liikuntaa niin, että hengästyy ja pintaan nousee hiki. Sen sijaan hikoilu auringonpaahteessa tai saunassa voi pahentaa kuumia aaltoja. Monilla oireet helpottavatkin talvisin.

On parempi olla ilman lääkkeitä.

TARUA. Oikein käytettynä estrogeenihoidosta ei ole suurimmalle osalle haittaa, sillä kyseessä on sama luonnon estrogeeni, mitä munasarjat ovat itse tuottaneet. Useimmille riittää muutaman vuoden mittainen korvaushoito, minkä jälkeen oireet katoavat lopullisesti. Tässä ajassa estrogeenikorvaushoito ei merkittävästi lisää esimerkiksi rintasyöpäriskiä. Oireita voidaan helpottaa myös mielialalääkkeillä tai beetasalpaajilla.

Vaivat voivat lievittyä myös luomusti.

TOTTA. Esimerkiksi soijassa on mietoa kasviperäistä estrogeenia, jonka on tutkittu lievittävän oireita. Usein kuumat aallot ja hikoilu pitävät valveilla öisin, jolloin on hyvä noudattaa unettomille annettuja ohjeita: nukkumaan mennään samaan aikaan, illat rauhoitetaan sekä pidetään makuuhuone viileänä. Jos oireet kuitenkin pahenevat, on hyvä käydä lääkärin juttusilla ja miettiä muita hoitomenetelmiä.

X