Borrelioosi romahdutti kunnon

Jaa kaverilleTilaa Seura
Välttääkseen uudet punkkitartunnat Markku Joensuu vaihtaa nykyään vaatteet heti, kun tulee takaisin maastosta. Lisäksi hän tekee suihkussa käydessään tarkan punkkisyynin. © jussi partanen
Koko ikänsä urheillut Markku Joensuu sai borrelioositartunnan viisi vuotta sitten. Rautainen juoksukunto romahti parissa viikossa.

Kankaanpääläinen Markku Joen- suu, 61, heräsi viisi vuotta sitten yöllä kovaan kutinaan. Kyljestään hän löysi punkin. Pureman ympärillä oli kämmenen kokoinen punainen läiskä, jonka keskellä oli valkoinen rengas. Hän sai punkin irti käsin. Sen jälkeen hän meni nettiin etsimään lisätietoa borrelioositartunnasta.

Tähän havahduin

Olen urheillut koko ikäni. Olen harrastanut pääasiassa yleisurheilua ja suunnistusta. Teen suunnistuskarttoja työkseni, ja liikun maastossa lähes päivittäin monta tuntia. Olin muutaman kerran aikaisemminkin löytänyt kehostani punkin, mutta koskaan ennen pureman ympärille ei ollut tullut punaista jälkeä. Häkellyin jäljestä täysin, sillä tiesin sen olevan borrelioosin oire. Heti seuraavana aamuna menin terveyskeskukseen näyttämään jälkeä.

Vastaanotolle

Terveyskeskuslääkäri katsoi punaista läiskää kyljessäni, mutta kieltäytyi määräämästä antibioottikuuria, koska minulla ei ollut minkäänlaisia oireita. Hän halusi välttää turhien lääkkeiden määräämisen.

Lähdin vastaanotolta hämmentyneenä, sillä olin netistä löytänyt tiedon, että punaisen jäljen jälkeen antibioottikuuri pitäisi aloittaa heti.

Elämä jatkui normaalisti kolme viikkoa lääkärissäkäynnin jälkeen, kunnes yhtäkkiä aloin saada yllättäviä näköhäiriöitä. Kaukaiset kohteet näyttivät aivan sumeilta, vaikka näössäni ei ollut aiemmin ollut mitään vikaa. Lisäksi aloin saada nivelsärkyjä eri puolille kehoa.

Hälyttävin merkki oli kunnon romahtaminen. Kun aikaisemmin olin pystynyt juoksemaan tunnin lenkin hyvin, yhtäkkiä en jaksanut enää juosta puolta kilometriä.

Varasin ajan erikoislääkärille Poriin. Lääkäri määräsi minulle borrelioosin hoitoon kuukauden antibioottikuurin. Olin juuri lähdössä Italiaan kartantekohommiin. Pyysin, että lääkäri varmistaisi, ettei kuumuus haittaa lääkitystä.

Näin hoidettiin

Aloitin lääkekuurin, mutta huonoksi onnekseni huomasin, että lääke oli juuri sellaista antibioottia, jota kuumissa olosuhteissa ei olisi saanut käyttää. Niinpä Italiassa jouduin lähtemään maastoon jo viideltä aamulla ja palaamaan takaisin kymmeneltä. Loppupäivän lymyilin hotellissa varjossa, mikä tietysti harmitti.

Antibioottikuurin jälkeen voin hyvin ja unohdin koko sairauden. Kuntoni oli edelleen huono, mutta muuten en huomannut mitään tavallisuudesta poikkeavaa.

Vähän sairastumisen jälkeen minulla todettiin kuitenkin korkea verenpaine. Arvoni olivat huolestuttavan korkealla, ja sain verenpainelääkityksen. Se tuntui hämmentävältä, sillä en ollut koskaan aikaisemmin kärsinyt korkeasta verenpaineesta.

Tässä ja nyt

Ennen tartuntaa olin aina ollut terve, enkä ollut ikinä joutunut miettimään terveyttäni. Viime vuodet olen kuitenkin joutunut ravaamaan lääkärissä erilaisten vähitellen tulleiden vaivojen takia. Pari vuotta sitten aloin saada olkapääsärkyjä, ja kärsin niistä tälläkin hetkellä. Viime keväänä minulla todettiin eteisvärinä. Lisäksi näön sumeneminen jatkuu aina silloin tällöin.

Nykyään joudun miettimään, mitkä vaivat liittyvät ikääntymiseen ja mitkä liittyvät borrelioosiin. Bakteeri saattaa aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia. Olen käynyt borrelioositestissä uudelleen, ja sen tulos oli negatiivinen. Tiedän kuitenkin, että bakteeri saattaa olla piiloutunut, eikä sen takia näy testeissä. Varmuutta sairauden paranemisesta ei voi saada.

Olen kuitenkin oppinut elämään oireiden kanssa. Netistä ja borrelioosiyhdistyksestä olen saanut paljon hyödyllistä tietoa. Pidän tolkun mukana päivittäisessä elämässä, ja hyväksyn sen, että joskus voi olla vähän huonompi päivä.

X