Saako kalanmaksaöljystä D-vitamiinia? Näin ravitsemusterapeutti vastaa

Jaa artikkeliTilaa Seura
D-vitamiinia tarvitaan yksilöllinen määrä
Meillä vallitsevan D-vitamiini­suositusmäärän riittävyydestä on kiistelty. © istockphoto
D-vitamiinin tarve vaihtelee eri ihmisillä. Myös sen imeytyminen ruoasta ja valmisteista on hyvin yksilöllistä.

Auringonvalon vaikutuksesta D-vitamiinia muodostuu iholla maaliskuun ja lokakuun välisenä aikana. Jotta D-vitamiinia saa tarpeeksi, sitä täytyy nauttia vitamiinivalmisteena. Näin neuvoo laillistettu ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia.

D-vitamiinia muodostuu Suomessa auringonvalolle altistuttaessa huhtikuulta elokuun lopulle.

Auringonottaja saa kesäaikaan laiturilla iholleen jo 15 minuutissa riittävästi aurinkoa, jotta päivän D-vitamiiniannos täyttyy. D-vitamiinia muodostuu Suomessa auringonvalolle altistuttaessa huhtikuulta elokuun lopulle. © Leena Kuoppa-Aho / SKOY

Lue myös: Tutkimus: Elimistön hyvä D-vitamiinitaso voi suojata syövältä – Neljännes suomalaisista tarvitsee muita suurempia D-vitamiiniannoksia

Vitamiini- ja kalanmaksaöljypitoisuudet vaihtelevat

Markkinoilla on monia kalanmaksaöljyjä, joiden vitamiini- ja kalaöljypitoisuudet vaihtelevat. Useimmat kalanmaksaöljyt sisältävät D-vitamiinia noin 10 mikrogrammaa päiväannoksessa, joissain valmisteissa pitoisuus on vähäisempi.

10 mikrogrammaa on tämänhetkinen D-vitamiinisuositus aikuiselle, joka syö kalaruokia sekä käyttää vitaminoituja levitteitä ja maitovalmisteita.

Saatko riittävästi D-vitamiinia?

Yli 75-vuotiaalle suositellaan lisäksi 20 mikrogramman D-vitamiinilisätäydennystä talviaikaan. Myös tätä nuorempien on hyvä turvata riittävä D-vitamiinin saanti talvikuukausina D-vitamiinivalmisteella.

Meillä vallitsevan D-vitamiini­suositusmäärän riittävyydestä on kiistelty.

Kotilääkäri vastaa -palstalla vastaa Pirjo Saarnia.

Kotilääkäri vastaa -palstalla kysymyksiin vastaa ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnia.

Määrä ei välttämättä ole riittävä kaikille tai ylipäänsä ihanteellinen terveyden kannalta. D-vitamiinin imeytyminen ruoasta ja valmisteista on hyvin yksilöllistä. Osalla jo pieni D-vitamiinilisä nostaa hyvin veren D-vitamiinitasoja, toisilla ei.

Kevättalvella D-vitamiinitaso vuoden alhaisin

Jos mahdollista, kannattaisi oma D-vitamiinitaso mittauttaa kevättalvella, jolloin kehon D-vitamiinivarastot ovat ­yleensä vähäisimmillään. ­Luuston ja terveyden kannalta veren D-vitamiinitaso (kalsidioli) olisi hyvä olla noin ­ 75–80 nmol/l.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 8/20.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X