Ehkäiseekö aspiriini syöpää?

Tuttu aspiriini voi auttaa vakavissakin taudeissa, kertoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Tiina Kojo Turun lääkärikeskus Mehiläisestä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuttu aspiriini voi auttaa vakavissakin taudeissa, kertoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Tiina Kojo Turun lääkärikeskus Mehiläisestä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Susanna Haanpää

Aspiriinista saattaa olla hyötyä syöpien ehkäisyssä.

Totta. On saatu viitteitä siitä, että riittävän pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti käytetyllä aspiriinilla olisi suotuisia vaikutuksia joidenkin syöpien kuten paksusuoli-, rinta- tai munuaissyövän ehkäisyssä. Aspiriinia ei vielä suoranaisesti käytetä syöpien ehkäisylääkkeenä, mutta sen syöpää ehkäisevää vaikutusta tutkitaan edelleen. Tulevaisuudessa sitä saatetaan käyttää myös tähän tarkoitukseen.

Kuka tahansa voi syödä aspiriinia veritulpan välttämiseksi.

Tarua. Ei ole näyttöä, että aspiriinista olisi hyötyä aivan kenelle tahansa. Se estää verihiutaleiden takertumista toisiinsa, mikä vähentää tukosten syntymistä esimerkiksi kolesterolin ahtauttamissa valtimoissa. Mikäli lääkäri on todennut potilaalla tällaisia ahtaumia tai sydän- ja verisuonisairauden, hän voi suositella aspiriinia tukosten ehkäisyyn.

Aspiriini voi ärsyttää ruuansulatuskanavaa.

Totta. Aspiriinin jatkuva käyttö saattaa altistaa maha- ja pohjukaissuolihaavoille ja jopa suolivaurioille. Myös refluksitaudin oireet voivat pahentua ja ruokatorveen syntyä korroosiota. Riski näille vaurioille kasvaa suuremmilla aspiriiniannoksilla ja jos käytetään samaan aikaan muita lääkeaineita kuten verenohennuslääkitystä.

Seura 47/2014

X