Eroon liikahikoilusta

© COLOURBOX
Liikahikoilun uudet hoitomuodot ovat tehokkaita, kertoo dermatologian erikoislääkäri Carl Swartling.

Liikahikoilusta kärsii vain pieni osa suomalaisista

Tarua. Jopa 100 000 suomalaista kärsii voimakkaasta liikahikoilusta. Monille hikoileminen on vakava psyykkinen ongelma. Tuoreen tutkimuksen mukaan joka viides suomalainen välttelee vaatteiden käyttöä, joissa hikitahrat näkyvät. Hikisin käsin kättelyä välttää lähes 25 prosenttia. Murrosiässä sekä raskauden ja vaihdevuosien aikana hikoilu on tavallista. Liikahikoilu voi aiheuttaa työelämässä ja nuorten keskuudessa ongelmia, kuten kiusaamista, epävarmuutta ja häpeää.

Leikkaus- ja lääkehoito ovat tehokkaita hoitomuotoja liikahikoiluun

Tarua. Ruotsissa liikahikoilun leikkaushoito on kielletty. Suomessa leikkaushoitoa käytetään edelleen. Monet lääkärit eivät tiedä liikahikoilun uusista hoitokäytännöistä. Väärät diagnoosit ja johtopäätökset ovat yleisiä. Potilas saattaa jäädä hoidotta. Huono hoitaminen voi johtaa sopimattomaan lääkkeiden käyttöön. Potilaalle voi aiheutua merkittävää haittaa, kuten riippuvuutta ja muita psykososiaalisia ongelmia. Leikkaushoito voi vaurioittaa hermoratoja pysyvästi. Ihopistoksina annettava botuliini on tällä hetkellä lupaavin valmiste hikoilun tehokkaassa hoidossa.

Hikirauhasten toiminta estyy alumiinisuoloilla

Totta. Alumiinisuoloja on käytetty pitkään antiperspiranteissa. Monet saavat niistä suojan vartalon eri alueiden liikahikoiluun. Alumiinikloridia tai alumiinikloorihydraattia sisältävät antiperspirantit tukkivat vähitellen hikirauhasten kanavat. Antiperspiranttien käyttöä ei suositella jännityshikoilijoille. Valmistetta käytetään aluksi useita kertoja viikossa, juuri ennen nukkumaanmenoa ja ehdottomasti vain kuivalle iholle.

Seura 25/2014