Estääkö ulkomaanmatka verenluovutuksen?

Jaa artikkeliTilaa Seura
© colourbox
Ulkomaanmatka saattaa aiheuttaa neljän viikon verenluovutuskiellon, sanoo Veripalvelun lääkäri Johanna Castrén.

Matka voi estää verenluovuttamisen

Totta. EU- ja EFTA-maiden ulkopuolelle matkustaminen tuottaa neljän viikon tilapäisen verenluovutuskiellon. Matkailu ja asuminen malaria-alueella aiheuttavat puolen vuoden luovutusesteen. Suurin osa perusterveistä 18–70-vuotiasta henkilöistä sopii hyvin verenluovuttajiksi, mutta lisätietoa verenluovutusesteistä kannattaa lukea etukäteen.

Verenluovuttaminen altistaa anemialle

Totta. Varsinkin tiheä verenluovutus lisää anemian riskiä. Anemian ehkäisemiseksi luovuttajalla on oltava riittävän korkea hemoglobiini, joka mitataan ennen verenluovuttamista. Naisilla hemoglobiinin täytyy olla 125, miehillä 135. Veren luovuttaminen on mahdollista tiheimmillään miehillä kahden kuukauden ja naisilla kolmen kuukauden välein. Monipuolinen ruokavalio ja rautalisä huoltavat verenluovuttajan rautavarastoja. Poikkeuksellinen väsymys ja työkyvyn aleneminen ovat oireita, joita verenluovuttajan on hyvä tarkkailla itsessään.

Sauna sopii verenluovutuksen jälkeen

Tarua. Verenluovutuksen jälkeen tulee ottaa rauhallisesti ja välttää toimintaa, joka heikentää entisestään nestetasapainoa. Liikunnan, saunomisen ja alkoholin nauttimisen jälkeen uhkaa nestehukka, ja nestetasapainoa on vaikea korvata jälkikäteen vedenjuonnilla. Alkoholin aiheuttama voimakas nestehukka tulee monille yllätyksenä.

X