Estävätkö nastakengät todella liukastumisen?

Jaa artikkeliTilaa Seura
talvilenkkarit
Liikkumisen tulisi olla myös talvella rentoa ja luontevaa. © seppo saarentola/om-arkisto
Nastakengät ylläpitävät luonnollista askellusta ja ehkäisevät rasitusvammoja.

Nastakengät altistavat virheasennoille.

Tarua. Nastakengät pitävät yllä luonnollista kävely- ja juoksuaskelta, sillä nastat estävät jalkojen lipeämisen liukkaalla kelillä. Tällöin jalkaan ei tule myöskään virheasentoa. Kengän päälle viritettävät erilliset nastat voivat olla toinen juttu, etenkin jos nastoja on pelkästään päkiässä, kantapäässä tai nastat ovat toisiinsa nähden eri korkeudella. Silloin nilkan liike ei rullaa luontevasti, ja tuloksena voi olla nyrjähtänyt nilkka. Nastakenkien ja irtonastojen turvallisuuseroja on kuitenkin hankala verrata keskenään, sillä markkinoilla on erilaatuisia tuotteita.

Paljon liikkuva pysyy pystyssä.

Totta. Hyvä kehonhallinta vaikuttaa oleellisesti pystyssä pysymiseen. Kehonhallintaa voi ylläpitää ja kehittää monipuolisella liikkumisella. Liukkailla lonkan ja keskivartalon hyvä hallinta varmistaa sen, että henkilö kykenee jalan lipsuessa korjaamaan nopeasti tasapainoaan.

Pingviinikävely estää kaatumisen.

Tarua. Hidas töpöttäminen eli ”pingviinityyli” saattaa ehkäistä kaatumisen, mutta sitä ei voi suositella muuten terveelliseksi liikkumismuodoksi. Töpöttäessään ihminen hyödyntää sitä osaa lihaksistostaan, joka tekee töitä jäykästi ja väärin. Liikkumisen tulisi olla rentoa ja luontevaa, oli kyseessä sitten arkinen kävely tai juoksulenkki.

X