Et kai tuhlaa rahojasi tähän humpuukiin? Suuvedet ovat tehottomia – paitsi yksi, jonka riskeistä hammaslääkäri varoittaa

Klooriheksidiini tuhoaa suusta myös hyvät bakteerit ja siksi sitä pitäisi käyttää vain poikkeustapauksissa. Hammaslääkäri ei suosittele suuvesiä terveelle ihmiselle jokapäiväiseen käyttöön lainkaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Suuvedet ovat rahanhukkaa, käytä mielummin fluorihammastahnaa.

Klooriheksidiini tuhoaa suusta myös hyvät bakteerit ja siksi sitä pitäisi käyttää vain poikkeustapauksissa. Hammaslääkäri ei suosittele suuvesiä terveelle ihmiselle jokapäiväiseen käyttöön lainkaan.
(Päivitetty: )
Teksti:
Maria Tojkander

Käytätkö suuvettä? Käytä pois, kunhan et kuvittele siitä olevan kummempaa hyötyä hampaiden hoitamisessa.

”Suuvedet ovat tehottomia. Useimmat kaupoissa myytävät suuvedet eivät tee muuta kuin tuovat suuhun raikkaan maun”, sanoo hammaslääkäri ja yksityisen PlusTerveys-terveyspalveluyrityksen lääketieteellinen johtaja Kaj Karlsson.

”Lisäksi varoisin suuvesiä, joiden alkoholipitoisuus on korkea. Ne eivät ole limakalvoille hyväksi.”

Fluorisuuvedetkin ovat käytännössä turhia

Fluoria sisältävät suuvedet voisivat periaatteessa olla hyödyllisiä, sillä fluori vähentää hampaiden reikiintymistä estämällä bakteerien aiheuttamaa hammaskiilteen mineraalien liukenemista.

Lisäksi fluori edistää bakteerien jo liuottaman kiilteen mineralisoitumista uudelleen. Se ehkäisee myös hampaiden reikiintymistä aiheuttavien bakteerien aineenvaihduntaa ja happojen tuottoa.

Käytännössä nekin ovat kuitenkin turhia.

Ne eivät korvaa fluorihammastahnan käyttöä, sillä bakteerit muodostavat hampaiden pinnalle kerroksen, biofilmin, joka täytyy mekaanisesti rikkoa hammasharjan avulla. Ja jos harjaaminen tehdään suositusten mukaan, siinä käytetään fluorihammastahnaa.

Fluorisuuvedestä voi Karlssonin mukaan saada hieman lisähyötyä, jos sillä huuhtelee hampaitaan pitkin päivää muina aikoina kuin harjauksen jälkeen.

Hänkään ei kuitenkaan suosittele perusterveen ihmisen jokapäiväiseen hammashoitoon suuveden käyttöä lainkaan.

Yksi on tehokas mutta sillä on haittoja

Suuvedet ovat siis hyödyttömiä – yhtä poikkeusta lukuunottamatta.

Poikkeus on klooriheksidiiniä sisältävä suuvesi, jota myydään apteekeissa esimerkiksi kauppanimillä Corsodyl ja Paroex. Se on antibakteerista ja niin tehokasta, että sitä ei pitäisi käyttää pitkiä aikoja kuin poikkeustapauksissa. Se voi värjätä kielen ja hampaat rusehtaviksi sekä aiheuttaa makuhäiriöitä ja kielen kirvelyä, mutta sillä on myös vakavampia haittoja.

”Samalla kun klooriheksidiini poistaa huonot bakteerit, se poistaa myös hyvät. Tämä horjuttaa suun luontaista bakteerikantaa ja voi altistaa tulehduksille”, Karlsson sanoo.

X