(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Suomalainen

Uusien hiusverisuonien kasvattaminen rasvakudokseen verisuonikasvutekijän avulla voi olla hyödyksi tyypin 2 diabeteksen hoidossa. Aikuistyypin diabeteksen taustalla on aineenvaihdunnan häiriö, joka johtuu usein kehoon kertyneestä liiasta rasvasta.

”Aluksi rasvakudos pystyy varastoimaan ylimääristä energiaa eli rasvaa tehokkaasti. Mutta kun rasvaa tulee liikaa, ei verisuonten kasvu pysy enää perässä ja rasvakudos alkaa voida huonosti. Rasvaa kertyy sinne, minne ei pitäisi, kuten maksaan ja lihaksiin”, selvittää vanhempi tutkija Riikka Kivelä. Hän työskentelee Wihurin tutkimuslaitoksella ja Helsingin yliopistossa.

Samalla nämä kudokset menettävät kyvyn reagoida insuliiniin, joka normaalisti auttaa verensokerin siirtymisessä kudoksiin.

Suomessa meneillään olevassa tutkimuksessa tutkijat lisäsivät geeniterapian avulla liikalihavien hiirten rasvakudokseen verisuonitusta. Hiirten rasvakudokseen kehittyi enemmän verisuonia, mikä johti suotuisiin muutoksiin hiirten sokeriaineenvaihdunnassa. Aineenvaihdunta parani, rasvakudosten määrä pieneni eikä tulehdusta syntynyt.

”Kun poistimme vielä yhden verisuonten syntyä hidastavan geenin, hiiret alkoivat laihtua. Valkoinen rasvakudos alkoi polttaa energiaa ruskean rasvakudoksen lailla.”

Geeniterapiasta haetaan apua aikuistyypin diabetekseen. Uusien verisuonien kasvattaminen rasvakudokseen vilkastuttaa kudoksen aineenvaihduntaa ja estää tulehdusta.

Kenelle erityisesti?

Hiusverisuonten kasvattamista rasvakudokseen voidaan mahdollisesti käyttää tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa tulevaisuudessa.

Hyvät keinot ovat tarpeen, sillä aikuistyypin diabetes yleistyy kovaa vauhtia. Kansainvälinen diabetesliitto on julistanut tyypin 2 diabeteksen maailmanlaajuiseksi hätätilaksi. Suomessa aikuistyypin diabeetikoita on 250 000, ja 150 000 sairastaa sitä tietämättään.

Siinä vaiheessa, kun sokeriaineenvaihdunnassa on häiriöitä, elämäntapamuutoksilla kuten liikunnalla ja terveellisellä ruokavaliolla, voidaan vielä korjata kurssia. Elämätapamuutos toimii kuitenkin vain, jos sen toteuttaa.

Mitä hyötyä?

Maailman diabetesepidemia maksaa yli 720 miljardia euroa vuodessa. Tutkimustulokset ovat rohkaisevia, sillä koko ajan etsitään uusia mahdollisuuksia hoitaa liikalihavuutta ja tyypin 2 diabetekseen liittyvää aineenvaihdunnan häiriötä ja tulehdusta.

Diabetes vaikuttaa elämään yksilöllisesti. Vakavimpia seurauksia ovat lisäsairaudet. Aikuistyypin diabetes johtuu usein kehoon kertyneestä liiasta rasvasta.

Missä tutkitaan?

Hiusverisuonten kasvattaminen tyypin 2 diabeteksen hoidossa on osa tutkimusta, jota tekevät Helsingin yliopiston ja Wihurin tutkimuslaitoksen tutkijat akatemiaprofessori Kari Alitalon johdolla. Perusbiologisen tutkimuksen lisäksi tutkimuksessa selvitetään hiusverisuonten kasvun estämisen ja kiihdyttämisen vaikutuksia eri sairauksiin.

Koska käytössä?

Kyse on perustutkimuksesta, joka vaatii vielä monta vaihetta ennen kuin siitä mahdollisesti kehittyy hoitokeino. Lääkeyhtiöt voivat tarttua perustutkimuksen löydöksiin, jatkaa tutkimusta ja kehittää niiden pohjalta lääkehoidon. Sellaiseen menee vuosia.

Kotilääkäri 5/2016

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X