Aiheuttaako grilliruoka syöpää? – Näin ehkäiset haitallisten PAH-yhdisteiden synnyn

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© seppo evinsalo/om-arkisto
Ruokaa voi grillata myös turvallisesti, sanoo ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen Helsingin yliopistosta.

Grillattu liha on vaarallista.

Tarua. Lihan grillaaminen on täysin turvallista, kun sitä ei päästä kärventymään tai palamaan mustaksi. Jos lihan päästää palamaan mustaksi, syntyy syöpäriskiä lisääviä PAH-yhdisteitä. Niitä kannattaa välttää, sillä niiden säännöllisen saannin tiedetään lisäävän muun muassa erilaisten suolistosyöpien riskiä. Mustuneen lihan nauttiminen kerta-annoksena ei vielä lisää riskiä.

 

Grillin polttoaine vaikuttaa ruokaan.

Totta. Jos grillaa perinteisesti pallogrillillä, kannattaa käyttää laadukasta grillihiiltä ja antaa sen palaa hiillokseksi, jotta haitallisia yhdisteitä syntyy mahdollisimman vähän. Käpyjä ei kannata käyttää polttoaineena, sillä niistä syntyy runsaasti myrkyllisiä aineita sisältävää savua. Myöskään kyllästetty puu ei sovi polttoaineeksi. Jos grillaa valmiiksi marinoitua lihaa, ylimääräinen marinadi kannattaa pyyhkäistä pois. Hiillokseen tippuva marinadi aiheuttaa helposti liekkejä, ja liekeissä grillaaminen aiheuttaa erityisen paljon PAH-yhdisteitä.

 

Kasviksia voi grillata huoletta.

Tarua. Myöskään kasviksia ei kannata päästää kärähtämään mustiksi asti. Mustuneen lihan haitallisuudesta on enemmän tieteellistä näyttöä kuin mustuneiden kasvisten, mutta myös kasviksiin voi tulla syöpää aiheuttavia aineita. Sopivan kypsiksi grillattuina kasvikset ovat kuitenkin erinomaista kesäruokaa.

FB_logo   Jaa juttu Facebookissa

Twitter_icon   Jaa juttu Twitterissä

Seura_Logo

  Tilaa Seura

X