Haiseeko home?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© COLOURBOX
Kuntotarkastuksessa puhtaat paperit saanut talo saattaa osoittautua homepommiksi, sanoo työterveyshuollon professori Tuula Putus Turun yliopistosta.

Homeen voi haistaa.

Totta. Toiset homeet voi tunnistaa ihmisnenällä tunkkaisesta ”mummonmökin” tai maakellarin hajusta. Homeen haistamiseen vaikuttavat muun muassa vaurion laajuus ja homelaji tai homelajien yhdistelmät. Homeita on kaikkiaan satoja eri lajeja, ja homekoirat koulutetaan tunnistamaan 10–20 homelajin haju.

Homeelle altistumisen kesto ratkaisee toipumisajan.

Totta. Jos menee vierailemaan viikonlopuksi ystävän kesämökille, jossa on hometta, toipuu altistumisesta muutamassa päivässä. Jos taas viettää vuosia hometalossa, toipuminen kestää huomattavasti pidemmän aikaa. Toipumisajat ovat yksilöllisiä samalla tavalla kuin oireetkin, ja riippuvat lisäksi henkilön altistumishistoriasta.

Kuntotarkastus takaa, ettei talossa ole hometta.

Tarua. Kun ostaa taloa, kannattaa tarkistaa, onko taloon tehty kuntotarkastus vai kuntotutkimus. Kuntotarkastus tarkoittaa katselmusta, jossa haistellaan ja katsellaan pinnalta mahdollisia kosteusvaurioita sekä käytetään pintakosteusmittaria. Tämä ei kuitenkaan paljasta piileviä vaurioita, joten kuntotarkastuksesta läpi päässyt talo saattaa osoittautua homepommiksi. Kuntotutkimuksessa sen sijaan avataan rakenteita ja otetaan näytteitä, joista mahdollinen kosteusvaurio tai homeongelma selviää.

Seura 14/2014

X