Harmaakaihi usein syynä heikentyneeseen näköön – Näkövaivat voivat aiheuttaa vakavia vaaratilanteita liikenteessä: ”Metsän laidassa seisovaa hirveä on vaikea erottaa”

Harmaakaihi heikentää hämäränäköä, ja vastaantulevien autojen valot häiritsevät harmaakaihiin sairastunutta autoilijaa tavallista enemmän.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Esimerkiksi harmaakaihi heikentää hämäränäköä.

Harmaakaihi heikentää hämäränäköä, ja vastaantulevien autojen valot häiritsevät harmaakaihiin sairastunutta autoilijaa tavallista enemmän.
(Päivitetty: )
Teksti:
Elina Kirssi

Pimenevät syysillat saavat monet autoilijat havahtumaan näköongelmiin. Jos ratin takaa tielle näkee aiempaa huonommin ja hämäränäkö tuntuu heikentyneen, syynä voi olla harmaakaihi.

Harmaakaihi on erityisesti ikäihmisten tauti, sillä 70-vuotiaista jo kolmannes kärsii siitä.

Harmaakaihiin sairastuneen silmän mykiö on samentunut, ja se läpäisee huonosti valoa. Leikkaus on ainoa hoitomuoto, sillä ilman sitä näkö voi huonontua tai silmä jopa sokeutua.

Harmaakaihi etenee usein hitaasti, joten oireisiin ei välttämättä heti havahdu. Sairauden alkuvaiheessa hämärässä näkeminen on vaikeutunut, ja myös värejä voi olla aiempaa hankalampaa erottaa. Värit haalistuvat ja muuttuvat utuisiksi.

Myös etäisyyksien ja korkeuserojen hahmottaminen heikentyy, mikä voi lisätä tapaturmia. Liikenteessä näön sumeneminen aiheuttaa riskejä.

Lue myös: Kaihi etenee vähitellen ja sen huomaaminen voi olla vaikeaa – Näin tunnistat oireet

Näkövaivat korostuvat hämärässä – harmaakaihi huonontaa harmaan sävyjen erotuskykyä

Koska harmaakaihi heikentää näköä, autoillessa ympäristön havainnointi on paljon vaikeampaa.

”Harmaakaihi heikentää erityisesti kontrastinäköä, mikä korostuu nimenomaan hämäräolosuhteissa. Tarkkuuden lisäksi se huonontaa harmaan sävyjen erotuskykyä. On vaikeaa erottaa esimerkiksi harmaan metsän laidassa seisovaa hirveä”, silmätautien erikoislääkäri Timo Hellstedt kertoo Terveystalon tiedotteessa.

Harmaakaihin takia vastaantulevien autojen valot häikäisevät tavallista voimakkaammin, sillä sairaus saa valon sirpaloitumaan ja näkökenttään voi muodostua heijastuksia, pistemäisen valon ympärille valokehä tai sädemäisiä havaintoja.

”Jos syksyn tullen huomaa, että pimeässä ajaminen tuntuu epämiellyttävältä, kannattaa selvittää, mistä on kyse. Moni piilevä silmäsairaus etenee ilman selviä oireita”, Hellstedt neuvoo.

Toinen ajokuntoa merkittävästi heikentävä silmäsairaus on glaukooma. Myös diabeteksen aiheuttama retinopatia ja verensokerien vaihtelut voivat heikentää hämäränäköä.

Välillä ratin takaa voi nähdä huonosti myös, jos auton tuulilasi tai valot ovat huonossa kunnossa.

Öisiin ajomatkoihin voi valmistautua totuttelemalla pimeään ennen liikkeelle lähtöä.

Hellstedt muistuttaa, että etenkin iäkkäämmillä autokuskeilla silmän tottuminen hämärään voi kestää useamman minuutin. Hän kehottaakin odottamaan rauhassa, että silmät ovat sopeutuneet valon puutteeseen.

Tiesitkö? Virossa heijastimen käyttö on lain mukaan pakollista – Näin paljon poliisi voi sinua sakottaa

Lähde: Terveystalon tiedote

X