Harrastatko suojaamatonta seksiä? Lue asiantuntijan vinkit

Sukupuolitaudit ovat yleisimpiä nuorilla aikuisilla, mutta vanhemmatkaan eivät ole niiltä turvassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kondomi suojaa hyvin raskaudelta ja sukupuolitaudeilta.

Sukupuolitaudit ovat yleisimpiä nuorilla aikuisilla, mutta vanhemmatkaan eivät ole niiltä turvassa.
Teksti:
Tuija Tiitinen

1. Mitkä ovat Suomessa yleisimpiä sukupuolitauteja?

Sukupuolitaudit ovat seksiteitse tarttuvia bakteerien tai virusten aiheuttamia tartuntoja. Yleisin sukupuolitauti Suomessa on bakteerin aiheuttama klamydia. Muita bakteeritauteja ovat tippuri ja kuppa. Viruksen aiheuttamia sukupuolitauteja ovat HIV, genitaaliherpes sekä papilloomaviruksen aiheuttama kondylooma.

Klamydiaan sairastuu vuosittain noin 13 000 suomalaista. Tartunnoista 65 prosenttia todetaan alle 25-vuotiailla, mutta todellisuudessa luku on suurempi, koska kaikki eivät mene testeihin, ja osa saa lääkityksen kumppaniltaan. Tippuri-, kuppa- ja HIV-tartuntoja todetaan parisensataa kutakin. Herpes ja kondylooma ovat Suomessa harvinaisempia kuin klamydia, mutta yleisempiä kuin tippuri, kuppa ja HIV.

2. Miten sukupuolitaudit tarttuvat ja mikä on paras suoja niitä vastaan?

Seksitaudit tarttuvat yhdynnässä, mutta myös suu- ja anaaliseksissä. Usein kuitenkin unohdetaan tai ei tiedetä, että myös suu- seksi altistaa tartunnalle. Klamydia ja tippuri voivat olla myös nielussa.

Suojaamattomassa yhdynnässä kaikki taudit tarttuvat erityisen herkästi. Anaaliseksi rikkoo helposti limakalvon, jolloin bakteerit tarttuvat helpommin.

Kondomi on kätevä ja halpa ehkäisykeino, ja se suojaa hyvin valtaosalta sukupuolitauteja. Sen parempaa ehkäisykeinoa ei oikeastaan olekaan, paitsi selibaatti ja vakituinen parisuhde. Kun harrastaa seksiä vain vakituisen kumppanin kanssa eikä kummallakaan ole muita kumppaneita, silloin ei saa tautejakaan.

Ihmiset tietävät vaihtelevasti sukupuolitaudeista. Niiltä ei suojaa koulutus eivätkä muutkaan ominaisuudet, jos ei huolehdi suojauksesta.

Sukupuolitaudit eivät tartu uimahallin vedestä, saunan lauteilta tai WC-istuimesta.

3. Millaisia oireita sukupuolitaudeissa on?

Kaikki seksitaudit voivat olla pitkäänkin oireettomia. Tavallisia sukupuolitautien oireita ovat naisilla ja miehillä kirvely virtsatessa ja alavatsakivut. Naisilla voi lisäksi olla normaalista poikkeavia vuotoja.

Herpes voi aiheuttaa rakkuloita ja haavaumia genitaalialueelle, kondylooma puolestaan syylämäisiä näppylöitä. Kuppa voi aiheuttaa haavoja limakalvoille ja ihottumaa eri puolille kehoa.

Riippuu taudista, kuinka nopeasti oireita tulee. Klamydiassa ja tippurissa oireet ilmaantuvat muutamassa kuukaudessa, kun taas herpeksessä ja kondyloomassa itämisaika voi olla pidempi.

4. Milloin pitää mennä hoitoon?

Jos on harrastanut suojaamatonta seksiä tilapäisen kumppanin kanssa, silloin kannattaa käydä testeissä eikä jäädä odottamaan oireita. Ja testeihin pitää tietenkin mennä, jos ilmaantuu sukupuolitaudeille tyypillisiä oireita. Tartunta näkyy yleensä testeissä vasta viikon kuluttua tartunnasta, mutta kupassa ja HIVissä tarttumisaika on pidempi, jopa kuukausia.

Testeihin voi mennä omalle terveysasemalle, yksityiselle lääkäriasemalle sekä sukupuolitautien poliklinikalle, joita on suuremmissa kaupungeissa. Ainakin Helsingissä sukupuolitautien poliklinikalle voi mennä ilman ajanvarausta.

5. Saadaanko kaikki sukupuolitaudit parannettua?

Bakteerien aiheuttamat seksitaudit eli klamydia, tippuri ja kuppa paranevat aina antibiooteilla. Virustaudeissa eli herpeksessä ja HIVissä itse virusta ei voida tuhota, vaan se jää elimistöön, mutta lääkkeillä voidaan lievittää oireita.

Kaikkien seksitautien osalta on tärkeää kertoa seksikumppaneilleen tartunnasta, jotta he voivat hakeutua testeihin ja hoitoon.

6. Mitä hoitamattomat sukupuolitaudit voivat aiheuttaa?

Tärkeintä on tiedostaa, että hoitamaton sukupuolitauti tarttuu kumppaneihin. Siksi on vastuullista mennä testeihin, ja hoitaa tauti kuntoon.

Klamydia ja tippuri voivat aiheuttaa naisille munasarjatulehduksen ja lapsettomuutta. Raskaana oleva nainen voi tartuttaa sukupuolitaudin myös sikiöön tai syntyvään lapseen, jolle voi tulla esimerkiksi silmätulehdus tai keuhkokuume.

Miehillä seksitauti voi aiheuttaa lisäkivestulehduksen.

7. Kuinka paljon tartunnat lisääntyvät kesällä?

Ei voi sanoa, että tartunnat lisääntyisivät kesällä. Koska monet tartunnat ovat oireettomia, testeihi

n hakeudutaan usein vasta pitkän ajan päästä tartunnasta.

Loma-aikana testeissä käydään vähemmän, ja syksyisin lomien jälkeen mennään sitten useammin testeihin.

8. Kuinka moni sairastaa jotain sukupuolitautia Suomessa?

Todellista lukumäärää ei tiedetä, koska ihmiset eivät ole välttämättä koskaan käyneet testeissä. Ei tiedetä myöskään sitä, kuinka paljon testeissä kaikkiaan käydään vuosittain, sillä testejä otetaan monissa eri paikoissa eikä niistä pidetä yhtenäistä tilastoa.

9. Miten paljon sukupuolitauteja tuodaan tuliaisina ulkomaanmatkoilta?

Puolet suomalaisten tippuri- ja kuppatartunnoista saadaan ulkomailta. Myös HIV-tartuntoja tuodaan jonkin verran ulkomailta. Sen sijaan klamydia tarttuu pääosin kotimaassa, koska se on enemmän nuorten tauti.

Kun lähtee lomalle ulkomaille, muistetaan kyllä hoitaa rokotukset kuntoon ja pakata aurinkovoiteet, mutta seksitautiriskiä ei oteta huomioon. On tärkeä muistaa, että monissa maissa seksitauteja on merkittävästi enemmän kuin meillä, joten kondomit tulisi ehdottomasti pakata mukaan lomalle, jos aikoo harrastaa seksiä.

Lisäksi matkan jälkeen kannattaa mennä testeihin, jos on harrastanut suojaamatonta seksiä.

10. Miten paljon keski-ikäisillä on sukupuolitauteja?

Valtaosa tartunnoista todetaan nuorilla ja nuorilla aikuisilla, jotka ovat iältään 20-35-vuotiailla. Mutta vanhemmatkaan eivät ole turvassa taudeilta. Yli 45-vuotiaat eivät erityisesti näy tautitilastoissa, mutta emme tiedä, miten paljon he käyvät testeissä. Kun keski-ikäinen etsii uutta kumppania, saattaa ehkäisy unohtua. Ehkäisyä ajatellaan helposti pelkkänä raskauden ehkäisynä, eikä muisteta, että tautejakin tulisi ehkäistä.

Keski-ikäistenkin on hyvä muistaa, että testeihin kannattaa hakeutua, jos on uusi kumppani, harrastaa suojaamatonta seksiä tai epäilee muuten tartuntaa.

Asiantuntijana iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri, Eija Hiltunen-Back, HUS.

X