Heräätkö painajaisiin? Korkki kiinni ja lenkille – Unitutkijan 5 vinkkiä, joiden avulla pääset eroon pahoista unista

Mielen kokonaisvaltainen hyvinvointi on avain kauniisiin uniin, mutta painajaisia saattavat aiheuttaa myös tietyt lääkeaineet.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mielen kokonaisvaltainen hyvinvointi on avain kauniisiin uniin, mutta painajaisia saattavat aiheuttaa myös tietyt lääkeaineet.
Teksti:
Milla Olkkonen-Lind

Ihmisen aivot jatkavat toimintaansa nukahtamisen jälkeenkin: tällöin alitajunta jatkaa asioiden käsittelyä unikuvissa.

Painajaisiksi unet voivat muuttua, kun mielessä ovat edellisten päivien aikana pyörineet stressaavat asiat. Hyvälaatuisessa tilanteessa stressi on tavallista, esimerkiksi myönteisestä tai kielteisestä jännityksestä johtuvaa. Usein ihminen myös tiedostaa asian itse.

”Tällaisessa tilanteessa omaa nukkumistaan voi parantaa niin, ettei painajaisia tulisi niin herkästi ja usein esille”, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Timo Partonen.

Painajaiset kumpuavat alitajunnasta, joten mielen hyvinvointi on avain kauniisiin uniin.

1. Kerro ystävälle, mitä mielessäsi liikkuu

Sosiaalisista suhteistaan kannattaa pitää huolta, sillä hyvillä ihmissuhteilla voi ehkäistä painajaisten syntyä. Asioiden vatvominen yksin saattaa synnyttää ajatuslokeroita, joista käsittelemättömät asiat nousevat uniin ja aiheuttavat painajaisia.

”On aina hyvä, jos asioista pystyy puhumaan jollekin. Tällöin vaivaavat ajatukset eivät jää vain omaan mieleen jäytämään ja askarruttamaan.”

2. Kehitä säännölliset iltatoimet

Puoli tuntia tai tunti ennen nukkumaan menoa tehdyt iltarutiinit helpottavat uneen vaipumista. Päivittäin toistettavat iltatoimet voivat sisältää esimerkiksi teekupposen nauttimisen, hampaiden harjauksen ja työrepun pakkaamisen.

Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei ala stressata siitä, ehtiikö tehdä iltatoimet, käydä aikaisin nukkumaan ja saada vielä unen päästä kiinni.

”Kaikki kiire stressaa ja karkottaa unta kauemmas. Kun vihdoin nukahtaa, uni jää huonompilaatuiseksi ja painajaisia voi tulla herkemmin.”

Rutiinit auttavat myös säännöllistämään unirytmiä. Jos käyt nukkumaan ja heräät aina suunnilleen samoihin aikoihin, uni ei ole niin herkkä häiriöille tai painajaisiksi muuttuville unikuville.

3. Luo ympärillesi unta houkutteleva ilmapiiri

Jo ennen iltarutiineja kannattaa valmistella mieltään iltaan leppoisissa merkeissä. Rentoutumiseen on useita keinoja, eikä sen edes tarvitse sisältää liikuntaa.

Miellyttävä musiikki, mietiskely tai joogahetki ovat tehokkaita mielen rauhoittajia. Myös paikallaan tehtävillä lihasrentoutus- ja hengitysharjoituksilla saat pysäytettyä mielesi hetkeen.

4. Piipahda pihalla ennen nukkumaanmenoa

Mukavissa merkeissä sujuva iltakävely yksin, seuralaisen tai koiran kanssa rauhoittaa mieltä. Sen sijaan sykettä nostavat ja hengästyttävät aktiviteetit saavat kehon ja mielen kierroksille.

”Kuntoliikunta pitää mielen parempana ja parantaa säännöllisesti harrastettuna unen laatua. Raskas liikunta kannattaa kuitenkin hoitaa pois alta jo aiemmin päivällä.”

Aivoja rauhoittaviin iltapuuhiin eivät kuuluu myöskään ruudun tuijottaminen tai internetin pohjattomiin syövereihin sukeltaminen.

5. Vältä alkoholia ja tarkista lääkityksesi

Kun alkoholi alkaa runsaan käytön jälkeen poistua elimistöstä, voi ilmaantua runsaastikin painajaisunia.

Jotkut lääkeaineet saattavat vaikuttaa siihen, että unet muuttuvat helpommin painajaisiksi. Tällainen on esimerkiksi parkinsonin taudin hoidossa käytetty lääkeaine levodopa. Myös epäselektiiviset, aivoihin vaikuttavat beetasalpaaja-sydänlääkkeet saattavat nostaa pahojen unien todennäköisyyttä.

”Nykyään on myös selektiivisiä beetasalpaajia, joten epäselektiivisiä ei enää käytetä niin usein kuin ennen.”

 

X