Herkkuhimo iskee helpommin naisella – näin saat tunnesyömisen kuriin

Jaa artikkeli
© jorma marstio/om-arkisto
Tunnesyöminen on usein kiltin ihmisen tapa oireilla, kertoo psykoterapeutti Arja Puhakka.

Tunnesyöminen lihottaa

Totta. Tunnesyöminen aiheuttaa lihomista, sillä herkkuruoka on usein hiilihydraattipitoista, kuten pitsaa, karkkia ja jäätelöä. Se jää säilöön ihmiseen rasvana. Tunnesyömisestä puhutaan silloin, kun ei syödä nälkään, vaan tunteisiin. Ruoalla yritetään tyydyttää muita tarpeita, kuten helpottaa pahaa mieltä tai yksinäisyydentunnetta. Tunnesyömistä esiintyy myös jojo-laihduttajilla ja normaalipainoisilla ihmisillä. Kahvi ja pulla viikkosiivouksen jälkeisenä palkintona ei ole vielä hälytysmerkki tunnesyömisestä.

Miehet tunnesyövät naisia enemmän

Tarua. Miehet turruttavat hankalia tunteita enemmän alkoholilla kuin naiset. Tähän vaikuttavat sukupuoliroolit ja oletus siitä, että hyvä äiti ei juo paljon. Biologia ja hormonaaliset syyt sanelevat osan herkkuhimosta; ennen kuukautisia naisilla esiintyy tarvetta herkutella. Kilteistä ihmisistä tulee helposti tunnesyöjiä. Jos ei osaa asettaa rajoja ja ilmaista toisille omia tarpeitaan, ruoasta voi tulla palkitsemisen ja kontrollin väline.

Mieliteot menevät nopeasti ohi

Totta. Esimerkiksi suklaanhimo kestää noin vartin, jos sille ei anna periksi. On hyvä muistaa, ettei mieliteoille antautuminen ole aina pahasta, mutta on hyvä tunnistaa, jos mieliteosta tulee tapa. Mieliteon tullen on hyvä tarkastella, mistä tarve herkutteluun johtuu. Onko itsellä huono mieli tai kokeeko itsensä yksinäiseksi. Silloin on hyvä järjestää itselle terveellistä sijaistoimintoa, joka helpottaa tunteeseen.

X