Vatsan hyvinvointi on yksi syy lähteä liikkeelle. Liikunta tekee hyvää ruoansulatukselle.

(Päivitetty: )
Teksti: Nina Sarell

Pömppövatsa voi olla kumiseva, hyllyvä, loiskuva tai kumpumainen. Listasimme asiantuntijoiden kanssa tavallisimmat pömppövatsan syyt ja kotikonstit, joilla litistät kummun.

48094372_XXL

Vatsan hyvinvointi on yksi syy lähteä liikkeelle. Liikunta tekee hyvää ruoansulatukselle.

Kumiseva vatsa

 

Kun vatsa turpoaa äkillisesti pinkeäksi, aristavaksi palloksi, siellä on yleensä ilmaa. Kaasunmuodostusta voivat lisätä:

Sopimaton ruoka. Sipulit, kaalit ja palkokasvit ovat tyypillisiä ilmavaivojen aiheuttajia. Vatsa voi turvota myös omenoista, päärynöistä, lantusta, herneenpaloista, oluesta, tuoreesta leivästä tai vahvasti maustetusta ruuasta. Jos vatsa on toistuvasti ärtynyt ja kipeä, kyse voi olla ärtyvän suolen oireyhtymästä. Se on vaaraton, mutta kiusallinen ja joskus hyvinkin kivulias vaiva, joka pysyy yleensä hallinnassa ruokavalion ja liikunnan avulla. Jopa 70 prosenttia ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsivistä saa apua FODMAP-ruokavaliosta, jossa vältetään tiettyjä kaasunmuodostusta lisääviä ruoka-aineita.

Epäsäännölliset ruoka-ajat. Säännöllinen ateriarytmi ja pienet ateriat auttavat ruoansulatusta toimimaan normaalisti. Kiireessä hotkitut, runsaat ja rasvaiset ateriat lisäävät kaasun nopeaa kertymistä suolistoon.

Liikkumattomuus. Liikunta tekee hyvää ruoansulatukselle. Paikallaan oleskelu voi laiskistaa vatsan toimintaa, ja vatsaan alkaa kertyä herkemmin ilmaa.

Viljatuotteet. Kaikkien vatsa ei kestä kaikkia viljoja. Täysjyväruis on terveellisyydestään huolimatta monelle herkkävatsaiselle liikaa. Jos ruisleipä saa vatsan turpoamaan, se kannattaa suosiolla vaihtaa hellävaraisempaan täysjyväkauraleipään. Viljoista kaura on useimmille sopiva ja vatsaa rauhoittava tuote.

Oletko kuullut gluteeniyliherkkyydestä? Joillakin kotimaiset viljat aiheuttavat vatsaoireita, ja gluteenittomalla ruokavaliolla vatsa voi paremmin. Varsinainen keliakia sen sijaan oireilee monin tavoin tai ei ollenkaan, vaikka joskus sekin voi paljastua epämääräisten vatsaoireiden syyksi.

Laktoosi. Jos epäilet, että vatsan pullotuksen syynä voisi olla laktoosi-intoleranssi, tee muutaman viikon maitotuotelakko. Laktoosi-intolerantikon vatsa rauhoittuu nopeasti laktoosittomalla ruokavaliolla. Laktoosittomien maitotuotteiden suosiminen voi auttaa, vaikka varsinaista laktoosi-intoleranssia ei olisikaan.

Stressi. Stressivatsa turpoilee, ja pitkään jatkuva stressi kasvattaa myös vyötärönympärystä. Stressistä syntyy negatiivinen kierre: kiire huonontaa ruokavaliota, huono ruokavalio nostaa sekä painoa että stressitasoa, ja stressi lisää edelleen vatsaoireita, jotka vaikeutuvat huonosta ruokavaliosta. Pitkittynyt stressi muuttaa elimistön hormonitasapainoa. Stressihormonit saattavat lisätä rasvan kertymistä vatsan alueelle.

Ummetus. Laiska vatsantoiminta voi johtua vähän kuituja sisältävästä ruokavaliosta, punaisesta lihasta, pidättelystä tai vähäisestä juomisesta. Jotkut lääkkeetkin lisäävät ummetusta. Lakkoileva vatsa kerää ilmaa ja tuntuu turvonneelta ja täydeltä. Runsas nesteen saanti, kasvikset, marjat, täysjyväviljatuotteet, pähkinät ja siemenet auttavat vatsaa toimimaan normaalisti. Pika-avun ummetukseen voi saada chia- tai pellavansiemenlimasta, niin sanotusta pajalan puurosta, kuivatuista luumuista tai reippaasta kävelylenkistä.

Asiantuntijan kommentti: ”Istumatyötä tekevät toimistotyöntekijät kärsivät enemmän epämääräisistä vatsaoireista kuin fyysisen työn tekijät. Yksi sisätyön ongelmista on jatkuva pidättely. Vastaanotollani ei ole tainnut käydä esimerkiksi rakennusmiestä, jolla olisi turpoileva vatsa. Raksalla ollaan koko päivä liikkeellä, juodaan piimää suoraan purkista ja päästellään pieruja vapaasti.”

Sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Jari Koskenpato, HUS

Kumpumainen vatsa

 

Pyöreä, kiinteä pallovatsa voi kieliä terveysongelmasta. Kumpumaisen vatsan aiheuttaa yleensä:

Sisäelinrasva. Vyötärölihavuudessa ylipaino kertyy tavallista enemmän vatsaontelon sisään suolten ja sisäelinten väliin sekä maksan sisälle. Tätä rasvaa kutsutaan viskeraaliseksi rasvaksi eli sisäelinrasvaksi. Keskivartalolihavuus voidaan helposti todeta mittanauhalla. Vyötärölihavuus on kyseessä, kun vyötärönympärys ylittää naisilla 90 cm ja miehillä 100 cm.

Perimällä, sukupuolella ja sukupuolihormoneilla on osansa viskeraalirasvan kertymisessä, mutta myös elintavat vaikuttavat siihen, miten herkästi rasvaa kertyy keskivartaloon ja vatsaonteloon. Varsinkin runsas alkoholinkäyttö, tupakanpoltto ja liian vähäinen liikunta lisäävät rasvan kertymistä keskivartaloon.

Asiantuntijan kommentti: ”Vatsaontelon sisällä sijaitsevien rasvasolujen toiminta on vilkkaampaa kuin ihon alla sijaitsevien. Soluista vapautuu verenkiertoon runsaasti monia aineenvaihduntatuotteita. Vatsaontelon rasvakudokseen kertyy runsaasti tulehdussoluja, jotka ylläpitävät haitallista tulehdusreaktiota. Vyötärölihavuuteen liittyy yleensä myös maksan rasvoittumista, ja tämän tuomat aineenvaihdunnan häiriöt heijastuvat kaikkialle elimistöön, minkä vuoksi vaara lukuisiin sairauksiin suurenee. Jos todetaan vyötärölihavuutta, olisi hyvä päästä siitä eroon, vaikka ylipainoa olisikin vain vähän.”

Painonhallintalääkäri André Heikius, Sairaala Neo

Loiskuva vatsa

 

Laineileva, hölskyvä ja äkkipikaisesti käyttäytyvä vatsa on saanut uumeniinsa vääränlaisia bakteereja. Kudoksiin kertyvä neste taas aiheuttaa maltillisempaa lainehdintaa: vatsa turpoaa, mutta ei loisku eikä ole pinkeä. Tällaista oirehdintaa saavat usein aikaan:

Lomamatkat. Suoliston bakteerikanta on kuin täpötäyteen ahdettu aurinkoranta, jossa jokaisen aurinkovarjon alla lepäilevällä turistilla on oma paikkansa.

Suolistobakteerit muodostavat harmonisen ja herkän kokonaisuuden. Jos tähän kokonaisuuteen eksyy sinne kuulumattomia bakteerikasvustoja, elimistö yrittää hankkiutua tunkeilijoista eroon. Turistiripulin aiheuttaja on tyypillisimmin kampylo-, koli- tai salmonellabakteeri. Ripuli on häiriö, jossa ruokamassan nesteet ja ravintoaineet eivät imeydy suolistoon, vaan tulevat suoraan läpi.

Lomamatkoilla pätevät iänikuiset nyrkkisäännöt, jotka voivat tuntua rajoittavilta ja tylsiltä. Pese käsiä usein vedellä ja saippualla, käytä käsidesiä, vältä kypsentämättömiä lihoja, kananmunia ja kasviksia. Älä syö majoneesia, hanavedestä tehtyjä jääpaloja tai mitään, mikä maistuu epämääräisellä tavalla ”ei ihan tuoreelle”. Pääsääntöisesti lomamatka on joka tapauksessa mukavampi viettää jossakin muualla kuin hotellihuoneen vessassa.

Lääkekuurit. Jotkin lääkkeet voivat tehdä herkkävatsaiselle tenän. Tyypillisin esimerkki on antibioottikuuri, joka voi saada suoliston oman bakteeritasapainon järkkymään jopa kuukausiksi eteenpäin. Antibioottikuurin aikana on hyvä huolehtia terveellisestä ruokavaliosta, jossa on sekä pre- että probiootteja: täysjyväviljaa ja kuitupitoisia kasviksia, palkokasveja sekä hapanmaitotuotteita. Täydennä halutessasi pakettia maitohappobakteerivalmisteilla.

Suola. Suolainen ruoka ja nopeat hiilihydraatit saavat elimistön keräämään vettä. Kun nestettä kertyy paljon, paino voi nousta jopa useamman kilon. Vyötärönseudussa, jaloissa, sormissa ja kasvoissa tuntuu turpealta. Normaalisti toimiva keho poistaa nesteen virtsan mukana, mutta prosessia voi edistää juomalla riittävästi, syömällä kasviksia ja hedelmiä ja liikkumalla.

Alkoholi. Alkoholi vaikuttaa antidiureettiseen vasopressiini-hormoniin. Kun elimistössä on alkoholia, se estää vasopressiinin vapautumista, ja vessan ovi alkaa käydä tiheästi – virtsaneritys siis lisääntyy. Mitä enemmän juodaan, sitä enemmän elimistö kuivuu. Seuraavana päivänä keho ottaa menetetyn nesteen takaisin korkojen kera, ja kehoon kertyy turvotusta.

Ennen vanhaan iäkkäät ihmiset käyttivät alkoholia ruokahalulääkkeenä, ja tutkimusten mukaan alkoholi saattaakin saada syömään tavallista enemmän sekoittamalla nälänsäätelyhormonien toimintaa.

Runsas alkoholinkäyttö sekoittaa myös muiden hormonien tasapainoa, mikä voi vaikuttaa rasvan kertymiseen kehossa. Olipa lasissa vuosikertaviiniä tai konjakkia, elimistölle se on annos ylimääräistä energiaa nopeasti läpi hulahtavassa muodossa. Grammassa alkoholia on lähes yhtä monta kaloria kuin grammassa rasvaa.

Hyllyvä vatsa

 

Kun saat kiinni jenkkakahvasta ja vatsassa on velttoa tytinää, pömppövatsan syynä on ihonalaisrasva. Sitä saavat aikaan:

Liian runsas energiansaanti. On helppo syyttää lihomisesta sokeria tai rasvaa. Samalla on kuitenkin muistettava, että lihomiseen ei koskaan ole syynä vain yksi ruoka. Ylimääräiset kalorit jäävät kehoon rasvana, olivatpa ne peräisin hillomunkista, makaronilaatikosta tai proteiinipatukasta. Energian kokonaismäärä ratkaisee.

Asiantuntijan kommentti: ”Omaan elämään sopiva tapa syödä ja liikkua on ainoa vaihtoehto, joka tuo pysyviä tuloksia painonhallinnassa. Muutosten tulee olla sellaisia, joita voi noudattaa loppuelämänsä. Tärkeintä on saada ateriarytmi melko tasaiseksi niin, että ruokaa tulee 3–4 tunnin välein. Runsas kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttö on myös välttämätöntä. Liikunta, stressinhallinta ja riittävä nukkuminen tukevat painonhallintaa ja helpottavat hyvien ruokavalintojen tekemistä. Kaikkea ei kannata lähteä muuttamaan kerralla. Nopea laihtuminen on usein helpoin tapa aiheuttaa nopea lihominen ja lopputuloksena on vain pienentynyt lihasmassa ja hidastunut perusaineenvaihdunta.”

Laillistettu ravitsemusterapeutti, TtM Kati Laine

Leppoisa elämä. Passiivinen elämä kasvattaa vatsaa, ja siksi on oikeastaan aivan loogista, että vatsan kasvamista vastaan ryhdytään usein ensimmäiseksi taistelemaan vatsalihasliikkeillä. Raivoisa vatsatreeni auttaa ehkä vahvistamaan keskivartalon lihaksia ja kuluttaa hieman energiaa, mutta vatsa ei välttämättä pienene lainkaan.

Asiantuntijan kommentti: ”Ei ole olemassa liikuntaa, joka polttaisi rasvakudosta juuri tietystä kohdasta. Rasvaa ei ole mahdollista polttaa paikallisesti, eikä rasva lähde vatsasta liikunnan, vaan negatiivisen energiatasapainon avulla. Ainoa tapa saada vatsan rasvakerros pienenemään on ruokavalion ja liikunnan yhdistelmä. Liikuntamuodolla ei ole väliä, kunhan malttaa aloittaa maltillisesti.”

TtM, personal trainer Petteri Lindblad

Lääkitys. Vyötärölinjan muutoksia ja turvo- tusta voivat aiheuttaa muun muassa kortisoni, ehkäisyvalmisteet, insuliini, masennuslääkkeet sekä liian vähäinen kilpirauhaslääkitys.

Ateria. Jos aamulla solakka ja litteä vatsa on pullahtanut ulos linjastaan iltapäivään mennessä, kyse on normaalista ilmiöstä. Kun suolistossa on ruokaa, se tarvitsee enemmän tilaa. Aamulla yön paastotilan jälkeen vatsa on sievä ja litteä. Vatsan koko siis vaihtelee vuorokaudenajasta riippuen.

Kotilääkäri 6/2016

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X