Hormonikierukka, maailman tehokkain ehkäisykeino on suomalainen keksintö

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Hormonikierukka on suomalainen vientituote. © Bayer
Hormonikierukan ehkäisyteho vastaa sterilisaatiota. Se on yksi merkittävimpiä suomalaisen lääketieteen vientituotteita.

Mikä?

Hormonikierukka on kohdun sisään asennettava ehkäisyväline, jonka teho perustuu kahteen erilaiseen ehkäisyvaikutukseen.

Kierukan vierasesinevaikutus estää munasolun kiinnittymisen kohtuonteloon. Hormonaalinen vaikutus perustuu kierukan muovisesta rungosta vapautuvaan progestiiniin eli synteettiseen keltarauhashormoniin

”Progestiini muuttaa kohdun limakalvon niin ohueksi, ettei munasolu pysty tarttumaan siihen. Hormoni myös muuttaa kohdun suun limatulpan rakennetta sitkeämmäksi, jotta siittiöt eivät pääse kulkeutumaan sen läpi emättimestä kohtuun”, kertoo naistentautien erikoislääkäri, dosentti Ritva Hurskainen.

 

Miksi merkittävä?

Hormonikierukka on maailman tehokkain raskaudenehkäisymenetelmä, jonka luotettavuus on sterilisaation luokkaa. Sillä on havaittu olevan myös muita terveydellisiä vaikutuksia. Koska kierukan erittämä progestiini ohentaa kohdun limakalvoja, se vähentää samalla kuukautisvuodon määrää.

”Siitä on apua naisille, jotka kärsivät runsaista vuodoista ja niiden aiheuttamasta anemiasta. Hormonikierukan on havaittu helpottavan myös kuukautisten ja endometrioosin aiheuttamia kipuja”, Ritva Hurskainen kertoo.

 

Kuka keksi?

Hormonikierukan keksijä on suomalainen lääkäri ja professori Tapani Luukkainen (1929–2015). Hän kehitti kierukan yhteistyössä WHO:n ja Population Council -järjestön kanssa 1970-luvulla. Markkinoille se tuli 1990. Tänään hormonikierukalla on noin 30 miljoonaa käyttäjää 130 maassa.

X