Totta vai tarua: Johtuuko huono tasapaino heikoista alaraajoista?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Tasapaino vaatii monipuolista liikuntaa.
Tasapainoa erityisen paljon haastava laji on tanssi, sillä se sisältää paljon pyörimisiä, painonsiirtoja ja liikesuuntien vaihtelua. © Sampo Korhonen/om-arkisto
Tanssi on tasapainon kehittämisen kuningaslaji, vinkkaa erikoistutkija Marjo Rinne UKK-instituutista.

Huono tasapaino johtuu pääosin heikoista alaraajoista.

Tarua. Ikääntyessä alaraajojen lihasvoima usein heikkenee, mikä voi olla osasyynä tasapainon huononemiseen. Yleensä tasapaino alkaa kuitenkin heiketä ja huono, koska ikääntyessä liikkuminen ja lihaskunnon harjoittaminen vähenee ja yksipuolistuu, minkä seurauksena tasapainoaisti ei enää saa tarpeeksi harjoitusta. Toki ikääntyessä tapahtuu myös muita tasapainon huononemiseen liittyviä muutoksia.

Lihasten hermostollinen käskytys ja liikenopeus alkavat hidastua, jolloin ihminen ei pysty reagoimaan yllättäviin tilanteisiin yhtä nopeasti kuin aiemmin. Lisäksi alaraajojen isojen nivelten nivelrikko voi heikentää tasapainoa.

Monipuolinen liikunta kehittää tasapainoa parhaiten.

Totta. Tasapaino kehittyy aina, kun ihminen liikkuu tavallisesta poikkeavalla tavalla. Tasapainoa erityisen paljon haastava laji on tanssi, sillä se sisältää paljon pyörimisiä, painonsiirtoja ja liikesuuntien vaihtelua. Lisäksi se kehittää liikenopeutta.

Muita hyviä lajeja ovat esimerkiksi palloilulajit, golf, hiihto, luistelu, sup-lautailu, melonta, ratsastus, pyöräily, jooga, taiji ja metsässä kävely.

Kaatumisen pelko on merkki heikentyneestä tasapainosta.

Totta. Nuorena juuri kukaan ei pelkää kaatumisia tai liukastu­misia, mutta viidenkympin tienoilla moni muuttuu entistä varovaisemmaksi. Kuusikymppisenä kaatumiset saattavat alkaa jo pelottaa, varsinkin huonolla säällä ja pimeässä liikkuessa.

Kaatumisen pelko viestii suoraan, että tasapaino ei toimi enää yhtä hyvin kuin aiemmin. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että koskaan ei ole liian myöhäistä treenata tasapainoa, sillä se kehittyy vielä vanhanakin.

Lue myös: Ratsastus paransi Ménièren tautiin sairastuneen Sirpan tasapainoa ja vähensi samalla stressiä

Sirpa Viljanen

Sirpa Viljanen harrastaa maastoratsastusta Vesivehmaalla. Lämminverinen tamma Inkku on tuonut hänen elämäänsä paljon iloa ja tukea. © Antti Sihlman

X