12 kysymystä ihosyövästä – Miten terveen luomen erottaa pahanlaatuisesta? Onko levinnyt melanooma kuolemantuomio?

Uudet immunologiset hoidot ja täsmälääkkeet ovat selvästi parantaneet melanooman ennustetta. Uusia lääkkeitä on myös tulossa lisää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uudet immunologiset hoidot ja täsmälääkkeet ovat selvästi parantaneet melanooman ennustetta. Uusia lääkkeitä on myös tulossa lisää.
(Päivitetty: )
Teksti: Janne Salomaa

1. Onko levinnyt melanooma kuolemantuomio?

Aiemmin oli selvää, ettei levinnyt melanooma parane, mutta nyt uusilla lääkehoidoilla sekin on mahdollista. Aiemmin elinaikaodotus oli noin yhdeksän kuukautta, nykyään keskimäärin kaksi vuotta, osalla selvästi pidempi.

Kaikista melanooman sairastuneista 90 prosenttia on hengissä viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta. Vaikka ihosyöpien määrä on lisääntynyt, kuolleiden määrä ei.

2. Mitä uutta melanooman hoitoon on tullut?

Edenneen melanooman hoitoina käytetään nykyään ensisijaisesti immunologisia lääkkeitä, jotka parantavat elimistön omaa puolustusjärjestelmää syöpäsoluja vastaan.

Lisäksi noin puolella melanoomaa sairastavista on BRAF-geenin mutaatio, johon on kehitetty hyvin toimivia täsmälääkkeitä.

Uudet immunologiset hoidot ja täsmälääkkeet auttavat 40–60 prosenttia potilaista. Jos niistä ei ole apua, voidaan käyttää vanhoja solunsalpaajalääkkeitä ja sädehoitoa.

3. Onko myös muiden ihosyöpien hoito parantunut?

Basaliooman eli tyvisolusyövän hoitoon on kehitetty uusia lääkkeitä, joista on hyötyä silloin kun leikkaus ei ole mahdollinen. Niistä on apua erityisesti perinnöllisestä Gorlin-Golz-syndroomasta kärsiville potilaille.

4. Miten terveen luomen erottaa ihosyövästä?

Tavallinen luomi kasvaa ja sen jälkeen luomi ei enää muutu, mutta pahanlaatuinen ihomuutos jatkaa kasvamista tai muuttumista. Muodon tai värin epäsymmetria ja haavautuminen ovat merkkejä siitä, että ihomuutosta kannattaa näyttää lääkärille. Pahanlaatuinen ihomuutos voi myös kutista.

5. Auttaako sovellus löytämään pahanlaatuisen luomen?

Älypuhelinsovellus, joka tallentaa kuvat ihoalueista, on hyödyllinen. Esimerkiksi miiskin.com on tällainen. Muutokset on helpompi havaita, kun vertaa vanhoihin kuviin.

Sovelluksiin, jotka lupaavat erottaa pahanlaatuiset luomet muista ei saa luottaa liikaa, koska diagnoosi voi jopa viivästyä. Ohuet ihan alkuvaiheen melanoomat voi joskus varmistaa vain dermatoskopialla tai koepalan avulla.

6. Kuinka usein luomiaan pitää tarkkailla?

HUS:n Terveyskylä-verkkopalvelun Ihotautitalo suosittelee ihon tarkistamista kolmen kuukauden välein.

On tärkeää katsoa koko iho läpi hyvässä valaistuksessa unohtamatta jalkapohjia, varvasvälejä, hiuspohjaa. Selkä tarkistetaan peilin kautta. Jotkut ihomuutokset saattavat tuntua kädelle paremmin kuin näkyä.

7. Mistä päin kehoa ihosyöpä löytyy yleisimmin?

Auringolle altistuneilla alueilla. Basaliooma ja okasolusyöpä ovat yleisimpiä pään alueella, mutta myös raajoissa, rintakehällä ja selässä. Etenkin iäkkäämmillä miehillä päälaen iho on hyvin altis ihomuutoksille. Päälaelta löydetään usein aurinkokeratooseja, jotka ovat okasolusyövän esiasteita. Ne tuntuvat kovina karheina ihomuutoksina ja ovat punoittavia hilseileviä läiskiä.

Melanooma esiintyy miehillä yleisimmin vartalolla ja naisilla raajoissa. Se voi kuitenkin tulla minne vain, myös ihoalueelle, joka ei tyypillisesti altistu auringolle kuten jalkapohjaan tai pakaroihin.

8. Voiko melanooma tulla muualle kuin iholle?

Kyllä. Kynnen alla oleva tummentuma voi olla melanoomaa. Melanoomaa voi esiintyä myös silmässä, joskin se on harvinaista. Silmän sidekalvon melanoomat ovat näkyviä, mutta silmän sisällä oleva melanooma tulee esille vasta silmälääkärin tutkimuksessa.

Silmämelanooman oireita voivat olla näöntarkkuuden heikkeneminen, kuvan vääristyminen tai näkökenttäpuutos.

9. Voiko palaneen ihon hyvällä hoidolla vähentää syöpäriskiä?

Ihon hoito palamisen jälkeen voiteilla lievittää oireita, kuten polttelua tai kirvelyä ja kipua, mutta se ei vaikuta melanoomariskiin, koska UV-valo on ehtinyt vaurioittaa solujen DNA:ta. DNA-vaurioita syntyy myös UV-annoksilla, jotka eivät vielä aiheuta auringonpolttamaa.

10. Altistaako sairastettu okasolu- tai tyvisolusyöpä melanoomalle?

Okasolusyöpä tai tyvisolusyöpä ei altista melanoomalle, mutta samoilla potilailla voi olla aurinkoherkkä ihotyyppi ja siksi useita ihosyöpiä.

Erityisen alttiita ihosyöville ovat vaaleaihoiset, sinisilmäiset, punatukkaiset, pisamaiset ja herkästi palavat ihmiset. Runsasluomisuus ja epätyypilliset luomet suurentavat melanooman riskiä.

11. Mitä haittavaikutuksia uusilla melanoomalääkkeillä on?

Täsmälääkkeistä, eli BRAF-estäjistä, voi tulla nivelkipuja, ripulia, ihottumia, kuumetta ja uupumusta. Haitat häviävät muutaman viikon kuluttua lääkityksen lopettamisesta.

Immunologiset hoidot sopivat potilaille, joilla ei ole autoimmuunisairauksia ja jotka ovat muuten hyväkuntoisia. Immunologisten hoitojen haittana voi tulla eri elinten tulehduksia kuten suolen, maksan, keuhkojen tai aivolisäkkeen tulehdus.

12. Millaisia lääkkeitä on tulossa?

Erilaisia immunologisia hoitoja yhdistetään toisiinsa tai täsmälääkkeisiin. Uutta immunologista LAG-3 vasta-ainetta eli relatlimabia tutkitaan kliinisissä kokeissa. Täsmälääkkeistä encorafenibi ja binimetinibi ovat tulossa todennäköisesti jo tämän vuoden aikana potilaskäyttöön.

Vaikka näiden vaikutusmekanismi on sama kuin aikaisemmillakin lääkkeillä, on hyvä olla vaihtoehtoja, koska eri lääkkeiden haittavaikutusprofiili on myös erilainen. Eri potilaat sietävät hoitoa eri tavoin.

Myös levinneeseen okasolusyöpään on tulossa uusia immunologisia lääkkeitä.

Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri Laura Bouchard Lääkärikeskus Aavasta ja syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Pia Vihinen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 5/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X