Ahdistaako ilmastotuska? Planetaarinen ruokavalio helpottaa sitä – ja samalla torjuu elintapasairauksia

Maailman parantaminen on helpoin aloittaa oman nenän edestä, ruokalautaselta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Maailman parantaminen on helpoin aloittaa oman nenän edestä, ruokalautaselta.
(Päivitetty: )
Teksti: Marja Aalto

Planetaarinen ruokavalio sisältää runsaasti kasvispainotteista, vastuullisesti tuotettua ruokaa, joka edistää myös terveyttä.

Paras tapa päästä ilmastoahdistuksesta on toiminta. Me kaikki voimme tehdä vain oman pienen osamme, mutta juuri sen me voimme tehdä.

Koska ruoka on se, mihin tavallisen ihmisen on helpointa vaikuttaa, ja me joka tapauksessa teemme ruokapäätöksiä joka päivä, aloitetaan maailman parantaminen siitä.

Voitaisiinko samalla ratkaista huonoista ruokavalioista johtuvien elintasosairauksien, kuten kakkostyypin diabeteksen, sydäntautien ja metabolisen oireyhtymän epidemiat maailmassa? No mikä ettei!

Lue myös: Pelastuuko maailma, jos syöt kasvispainotteisesti, vältät lentämistä ja vähennät ruokahävikkiä?

Eläinproteiinia lautaselle entistä vähemmän

Juuri tästä lähtee EAT-Lancet -komission julkaisema planetaarinen ruokavalio, Planetery Health Diet.

Planetaarinen ruokavalio on terveellinen dieetti, jonka keskeinen ajatus on se, että eläinproteiinin käyttöä pitää vähentää.

Lihansyöntiä ohjelma ei kuitenkaan kiellä kokonaan. Tiivistettynä ajatus on suunnilleen näin: kasvispohjaisia elintarvikkeita pitää syödä kaksi kertaa enemmän ja lihaa puolet vähemmän kuin nyt.

Planetaarinen ruokavalio pätee myös elintapasairauksiin

Huikeaa on se, että tämä sama ratkaisu, muutos ruokalautasella, voi torjua niin ilmastonmuutosta kuin elintapasairauksiakin.

Kuluttaja voi tehdä toki paljon muutakin kuin vähentää lihaa ja lisätä kasviksia.
Itse ohjelma jakaantuu kahtia: mitä ruoan tuotannossa pitää tapahtua ja mitä kuluttajien käyttäytymisessä.

Ruokahävikki minimiin

Toinen avainasia on ruokahävikin vähentäminen. Ja jokainen perheellinen tietää, millainen haaste se on! Kun on monta syöjää, ruokaa pitää olla tarjolla, ja helposti käy niin, että useimmat syöjät ajattelevat vain omia mielitekojaan, eivät jääkaapin kokonaisuutta.

Valitettavasti jonkun on vain otettava perheen kierrätyspäällikön haaste vastaan, muuten hävikistä ei päästä.

WWF neuvoo pitämään kerran viikossa päivän, jolloin loihtii aterian vanhoista jämistä. Toinen vinkki on, ettei kaiveta kaupassa hyllyn perältä sitä tuotetta, jolla on pisin käyttöaika, kun on aikomus käyttää ruoka heti.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 7/19. Artikkelia on muokattu 10.12.2023

Lue myös Anna.fi: Pienillä ruokavaliomuutoksilla kohti viisaampia aterioita

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X