Aikuinen lapsemme kuluttaa rahamme – mikä neuvoksi?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Täytyykö eläkkeellä olevien vanhempien avustaa aikuisia lapsiaan? © COLOURBOX
Missä määrin eläkkeellä olevien vanhempien oletetaan avustavan aikuisia lapsiaan?

Kysymys

Missä määrin eläkkeellä olevien vanhempien oletetaan avustavan aikuisia lapsiaan? Olemme eläkkeellä oleva pariskunta, ja toinen lapsemme pyytää meiltä säännöllisin väliajoin taloudellista avustusta. Hän käy töissä, mutta ei pärjää omillaan.

Kohta vararikossa

VASTAUS

Eläkkeellä olevien vanhempien ei oleteta enää avustavan aikuisia lapsiaan. Eläketulo on palkkaa pienempi eikä siitä liikene avustuksia aikuisille, työssäkäyville lapsille. On kuitenkin eläkkeellä olevia vanhempia, jotka jostain syystä jatkavat lastensa avustamista vielä eläkepäivinään. Näin he luopuvat heille kuuluvasta elintasosta aikuisten lastensa hyväksi.

On myös aikuisia lapsia, jotka eivät ole oppineet elämään niillä tuloilla, jotka he ansaitsevat. Mikäli vanhemmat avustavat jatkuvasti, ei omilla tuloilla elämistä taida oppiakaan.

Olette siis liian kilttejä vanhempia. Aikuista lastanne auttaa erityisesti se, että opetatte häntä pärjäämään omillaan, aikuisen tavoin.

Tee edes nämä!

  • Kertokaa lapsillenne taloudelliset realiteettinne ja että aiotte käyttää eläkkeet omaan elämäänne.

  • Lapsenne saattavat kaivata taloudellisia neuvoja. Auttakaa heitä elämään saamiensa tulojen mukaan eli suunnittelemaan kulutuksensa.

  • Kertokaa lapsillenne, että rakastatte heitä edelleen, mutta että haluatte osoittaa sen ei-materiaalisilla tavoilla.

X