Onko allergiaa pakko hoitaa ja lääkitä? Erikoislääkäri: ”Hoitamaton allergia voi heikentää elämänlaatua yhtä paljon kuin keskivaikea masennus”

Tablettina käytettävät antihistamiinit auttavat kaikkiin allergiaoireisiin. Ne eivät yksinään riitä, jos allerginen nuha oireilee voimakkaasti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Allergian hoitoon perehtynyt lääkäri tekee siedätyshoitopäätöksen aina yhdessä potilaan kanssa.

Tablettina käytettävät antihistamiinit auttavat kaikkiin allergiaoireisiin. Ne eivät yksinään riitä, jos allerginen nuha oireilee voimakkaasti.
Teksti:
Virve Järvinen

Allergia kiusaa erityisesti keväisin monia. Pitääkö allergiaa ja allergia-oireita aina hoitaa ja lääkitä? Kysyimme allergiasta korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Karin Blomgrenilta.

”Allergiaoireita ei pidä vähätellä, vaan allergiaa tulee hoitaa”

Hoitamaton allerginen nuha, siitepöly- ja pölyallergiaoireet heikentävät elämänlaatua jopa yhtä paljon kuin keskivaikea masennus.

Allergiaoireet huonontavat unen laatua. On havaittu, että allergiasta kärsivillä lapsilla koulumenestys heikentyy allergiakauden aikana. Hoitamaton allerginen nuha altistaa astman kehittymiselle ja astmaatikon huonosti hoidettu allerginen nuha pahentaa astmaoireita.

Allergiaoireita ei pidä vähätellä, vaan allergiaa tulee hoitaa.

Nykyään puhutaan paljon hygieniahypoteesista. Sillä tarkoitetaan sitä, että liian puhdas elinympäristö altistaa allergioiden kehittymiselle ja ihmisten tulisi olla enemmän tekemisissä luonnon ja etenkin maaperän kanssa. Tämä onkin järkevää ja tehokasta etenkin pienillä lapsilla ja nimenomaan allergian kehittymisen ehkäisyssä.

Allergian hyvä hoito on tärkeää

Kun allergia on jo puhjennut, sen hyvä hoito on tärkeää. Satunnainen aivastelu tai niistäminen ei haittaa, mutta jos oireet häiritsevät ja rajoittavat elämää, allergialääkkeitä ei ole mitään syytä vältellä.

Allergisen nuhan hoitava lääke on nenään annosteltava kortisonisuihke tai -tippa.
Nenäkortisoni auttaa jonkin verran myös silmäoireisiin, mutta allergialääkkeitä voidaan annostella myös paikallisesti silmätippoina.

Tablettina käytettävät antihistamiinit auttavat kaikkiin allergiaoireisiin. Ne eivät yksinään riitä, jos allerginen nuha oireilee voimakkaasti.

Kaikki nämä allergialääkkeet ovat erittäin hyvin tutkittuja, paljon käytettyjä ja turvallisia myös pitkäaikaiskäytössä. Isot pakkauskoot ovat pitkäaikaiskäytössä pikkupakkauksia edullisempia, joten lääkäriä kannattaa pyytää kirjoittamaan reseptille jo alun perin mahdollisimman edullinen valmiste.

Siedätyshoito on tehokasta

Jos allergiaoireet häiritsevät lääkityksestä huolimatta, voidaan tilannetta helpottaa siedätyshoidolla. Se on tehokasta, mutta kestää kauan ja edellyttää sitoutumista.

Allergian hoitoon perehtynyt lääkäri tekee siedätyshoitopäätöksen aina yhdessä potilaan kanssa. Timotei-, koivu- ja pölypunkkisiedätyshoito voidaan nykyään toteuttaa myös kielenalustableteilla.

Allerginen nuha voi parantua myös itsestään. Joten jos oireet ovat pysyneet pitkään poissa, lääkitystä voi kokeilumielessä vähentää. Jos oireet alkavat uudelleen, lääkitys palautetaan ennalleen.

Asiantuntijana korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Karin Blomgren.

Kysy Kotilääkäriltä!

Onko mielessäsi jokin terveyteesi liittyvä asia tai ongelma? Kysy Kotilääkäriltä. Asiantuntijat vastaavat kysymyksiin joka kuukausi. Lähetä kysymyksesi sähköpostilla kotilaakari@otavamedia.fi.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 5/20.

Lue myös: Oireilua ilman kuumetta: Voiko nuha ollakin allergiaa? Näin 10 kysymykseen allergiasta vastaa erikoislääkäri

Lue myös: 10 kysymystä: Kiusaavatko erilaiset silmäoireet? Näin hoidat auringon, allergioiden ja katupölyn aiheuttamia silmävaivoja – Lue silmätautien erikoislääkärin vastaukset

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X