Näin saat apua univaikeuksiin – 5 vinkkiä, joilla rauhoitut ja nukut paremmin

Kunnioita kehosi viestejä ja hoida olotiloja oireen mukaan: kiihtynyt keho kaipaa rauhallista, tyynnyttävää tekemistä, kiihtynyt mieli taukoa asioiden vatvomisesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kunnioita kehosi viestejä ja hoida olotiloja oireen mukaan: kiihtynyt keho kaipaa rauhallista, tyynnyttävää tekemistä, kiihtynyt mieli taukoa asioiden vatvomisesta.
(Päivitetty: )
Teksti: Nina Sarell

1. Opi säätelemään fysiologisia tilojasi

Kun saat fyysisen stressitilan rauhoittumaan, siitä hyötyy myös mieli. Syö terveellisesti, liiku ja ulkoile rauhoittavassa ympäristössä joka päivä. Kunnioita kehosi viestejä ja hoida olotiloja oireen mukaan: kiihtynyt keho kaipaa rauhallista, tyynnyttävää tekemistä, kiihtynyt mieli taukoa asioiden vatvomisesta.

2. Laske kierroksia iltaa kohti

Jos hyppäät sänkyyn keskeltä työtehtäviä, mieli jatkaa päivän asioiden vatvomista vielä pitkään. Pyhitä ainakin kaksi illan viimeistä tuntia pelkästään levolle ja kierrosten alasajolle.

Vähennä tänä aikana kaikenlaista liikuskelua, himmennä valoja, sammuta älylaitteet ja pue yllesi mukava, raukeaa fiilistä lisäävä yöasu. Älä katsele edes televisiota, lue mieluummin kirjaa tai kuuntele rauhoittavaa musiikkia ja siemaile vaikka kamomillateetä.

3. Rauhoita keho rituaaleilla

Etsi iltarutiineja, jotka auttavat sinua kohti tyyntä ja rauhallista oloa illan edetessä. Sinun rituaalisi voi olla mikä vain – lämmin kylpy, kynttilän valo, hyvät tuoksut, laulaminen, lemmikkieläinten silittäminen, äänikirja, rentoutusharjoitukset tai ohjattu meditaatio.

4. Kuuntele univiestejäsi

Kehon vireystila vaihtelee luonnollisesti, ja on tiettyjä hetkiä, joina nukahtaminen on helpompaa. Kuulostele oloa illalla. Kun tunnet olosi aidosti uniseksi, käytä tilanne heti hyväksesi ja mene vuoteeseen. Jos annat raukeuden mennä ohi, seuraava vireyden aallonpohja voi tulla vasta tunnin tai parin päästä.

5. Suhtaudu uneen vakavasti

Yöllä on aivojen toinen työpäivä. Riittävä uni on aivojen suorituskyvyn kannalta täysin välttämätöntä, eikä unta voi korvata lisäämällä työtehoa päivällä tai juomalla supersmoothieita. Jos et nuku tarpeeksi, mikään ei auta pelastamaan aivojasi.

Lähteet ja lisätietoja: Huotilainen M & Moisala M (2018). Keskittymiskyvyn elvytysopas. Tuuma-kustannus. Huotilainen M & Saarikivi K (2018) Aivot työssä. Otava. https://brainrm.com Hallowell E (2015). Why smart people underperform. Harvard Business Review 1/2015. https://hbr.org

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 3/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X