Avaa naurun ovi - Miten saa lisää naurua elämään?

Onko naurusi hukassa? Nauru on supervoima, joka rentouttaa tunnelman, luo yhteisöllisyyttä ja edistää terveyttä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

”Nauru on mahtava, ilmai­nen ja aina käytettävissä ­oleva voimavara” © iStock

Onko naurusi hukassa? Nauru on supervoima, joka rentouttaa tunnelman, luo yhteisöllisyyttä ja edistää terveyttä.
Teksti:
Marja Aalto

Naurujoogaohjaaja Tarja ­Kupias huomasi ryhmiä vetäessään, että on ihmisiä, ­joita nauru hävettää ja ­että osa voi suhtautua nauramiseen jopa kielteisesti. Syntyi tavoite opettaa ihmi­sille, kuinka nauramisen ovi avataan. Mutta miksi ­pitäisi ­nauraa?

”Nauru on mahtava, ilmai­nen ja aina käytettävissä ­oleva voimavara”, Tarja ­Kupias kertoo.

Nauramalla saa valta­vasti energiaa. Hyväntahtoinen nauru voi pelastaa kipe­ristä tilanteista, helpottaa ­ankeaa oloa, keventää tunnelmaa. Se voi lievittää stressiä. Se on keino purkaa paineita ja päästä henkisesti vaikeuksista eteenpäin. Nauraminen lisää hyvinvointia.

Miksi nauramista karsastetaan, vaikka se antaa niin paljon mielihyvää ja on jopa terveydelle hyväksi?

Syy voi löytyä men­neistä. Perinteisesti suomalainen kulttuuri on arvostanut itse­kontrollia ja vakavahenkisyyttä; tyhjän naurajat ovat halveksittuja ja ääneen nauraminen voi hävettää. Sitä on pidetty jopa sopimatto­mana ja sivistymättömänä. ­Nauru tavallaan murtaa julkisivun panssarin ja paljastaa jotain naurajasta. Nauruun purskahtaminen voi tuntua itsekontrollin menettämiseltä.

Syy häpeään voi olla ihan fyysinenkin: joku voi ­pelätä, miltä näyttää nauraessaan suu auki, kaksoisleuka hyt­kyen. Ja voivathan siinä näkyä vinot hampaatkin – ja naamakin punoittaa.

Miten sitten saa lisää naurua elämään?

Kirjan kirjoittajat neuvovat harjoittelemaan nauramista. Sitähän naurujoogassa tehdään: nauretaan ilman syytä.

Naurujoogan kehitti intialainen lääkäri Madan Kataria 25 vuotta sitten. Hän huomasi, että tekonaurulla ja aidolla naurulla voi saada sa­moja terveysvaikutuksia. Hänen naurujoogaohjeensa on: Teeskentele, kunnes onnistut.

Kun tarpeeksi nauraa ­hohottaa tekonaurua, ­alkaa ennen pitkää nauraa ihan ­oikeastikin: nauru tarttuu. ­Toki se vaattii yhden ­asian: leikkiasenteen. Ilman sitä ­hohottaminen voi tuntua vain typerältä.

Laura Koverskoi & Tarja Kupias: Naurattava elämä, Basam books

 

Artikkeli on ensi kerran julkaistu Kotilääkäri-lehdessä 5/21.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X