Avantouinnista haetaan apua kipuun, mielenterveysongelmiin ja painonhallintaan

Mikä onkaan se taikatemppu, joka vie vaihdevuosi­oireet, tuo hyvän unen ilman unilääkkeitä ja rauhoittaa stressin?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Avantouinti on monelle talven tärkein henkireikä.

Mikä onkaan se taikatemppu, joka vie vaihdevuosi­oireet, tuo hyvän unen ilman unilääkkeitä ja rauhoittaa stressin?
Teksti:
Marja Aalto

Tiina Torpan kirjassa Kylmä kutsuu Hyvinvointia talvesta vannotaan avantouinnin nimeen elämäneliksiirinä; joillain avantouinti auttaa kirjan mukaan jopa masennukseen.

Oma lukunsa ovat ne, ­jotka kokevat voivansa jättää ­kivut avantoon. Avantouinti vetää puoleensa monia, joilla on reumakipuja tai tuki- ja liikuntaelinsairauksia – eli kipu- kroonikkoja.

Sitten on vielä ainakin ­yksi ryhmä, joka luo toiveikkaan katseensa avantoon, eli painontarkkailijat. Kylmän tuottama ruskean rasvan aktivoituminen kun vaikuttaa ruokahaluun.

Mutta onko avantouinti alikäytetty hoito­muoto vai ­tuleeko sen teho vain plasebovaikutuksesta? Ainakaan kylmävesiuintia ei ­määrätä lääkärin reseptillä potilaille. Pitäisikö?

Lue myös: Kylmä vesi vei Tuulan vaihdevuosioireet: ”Avantouinti on halpa mielialalääke”

Kylmän aiheuttama stressi­reaktio saa aikaan monien mielihyvähormonien erittymistä

Kylmän vaikutusta ei ole tutkittu lääketieteellisesti niin paljon, että kaikille ihmisten kokemille terveys­vaikutuksille löytyisi tieteellistä katetta. Esimerkiki niin mullistavaa, kuin masennuksen hoito kylmäuinnilla olisikin, ei ideaa ole ainakaan vielä todistettu.

Se kuitenkin tiedetään, ­että kylmän aiheuttama stressi­reaktio saa aikaan ­monien mielihyvähormonien erittymistä. Ne voivat vaikuttaa ­kivun aistimukseen. Lisäksi kylmä tuottaa tulehdusta ehkäisevän kortisolivaikutuksen. Se auttaa lievittämään kipua.

Avantoon ei tarvitse mennä saadakseen terveyttä kylmästä. Myös uinti ­kylmässä vedessä, kylmä suihku tai ­jopa huonelämpötilan lasku korkeintaan 19 asteeseen on jo merkitsevää.

Oma lukunsa ovat tietysti huippukylmä, eli cryohoidot, joissa ihoon kohdistetaan laitteilla kylmää tai oleillaan äärimmäisen kylmissä tiloissa muutama minuutti.

Suomi on arkisille ja omatoimisille kylmähoidoille ­ehkä maailman paras paikka: ­onhan tässä tuhansien ­järvien maassa kylmiä vesiä lähes ympäri vuoden melkein jokaisen lähellä – eikä todellakaan tarvitse odottaa jääpeitettä veden päälle.

Näitä hoitoja jokainen voi ”määrätä” itselleen.

Juttu julkaistu ensi kerran Kotilääkärin numerossa 10/2021

Lue myös: Pakkasjuoksu koukutti – Helena juoksee shortseissa ja topissa kirpeässäkin talvisäässä: ”Haluan näyttää itselleni”

pakkasjuoksu koukutti Helenan

Helena Räikkönen on juossut kovallakin pakkasella. ”Silloin on kyllä tiennyt elävänsä!”. © Sampo Korhonen/Otavamedia

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X