(Päivitetty: )
Teksti:
kotilaakari.admin

Ympäristön ystävä käyttää lähi- sekä luomukosmetiikkaa. Tärkeintä on välttää pitkiä tuotantoketjuja kuljetuksineen, epäeettistä viljelyä sekä turhia lisäaineita ja pakkausmateriaaleja. Suuri osa kosmetiikan kasvipohjaisista raaka-aineista tuotetaan maailmalla, sillä oliivi- ja kaakaopuut eivät pohjolassa kasva. Suomessa onneksi käytetään kosmetiikan valmistuksessa yhä enemmän kotimaisia yrttejä, marjoja, turvetta ja muita luonnonantimia.

Kauneutta luonnosta

Luomu- ja lähikosmetiikkaa

FLOW kosmetiikka

Hyvinkääläinen perheyritys FLOW kosmetiikka valmistaa luomukosmetiikkaa käsityöperinteitä kunnioittaen. Pakkausmateriaalit voi kierrättää, ja niistä aiheutuu mahdollisimman vähän jätettä. Kotimaisista raaka-aineista tuotteissa suositaan hamppuöljyä, turvetta, hunajaa, kehäkukkaa sekä mehiläisvahaa. www.flowkosmetiikka.fi

Frantsila

Frantsilan Luomuyrttitilan valmistaman Midsummer Rose -luonnonkosmetiikka-sarjan tuotteet täyttävät eurooppalaiset luonnonkosmetiikkastandardit. Yrtit ja reilu osa raaka-aineista on viljelty Luomuyrttitilalla. www.frantsila.com

Herbina

Heinävedellä valmistettavan Herbina-sarjan aktiiviaineet, kuten marjojen siemenöljyt sekä rypsi-öljy, betaiini ja ksylitoli tulevat Suomesta. www.herbina.fi

Lumene

Suuri osa Lumene Finlandin Espoon-tehtaalla valmistettavien tuotteiden raaka-aineista poimitaan käsin napapiirin alueelta.
Marjojen ja muidenkin pohjoisten kasvien ihonhoidon aktiiviaineet kehitetään usein elintarviketeollisuuden tai jonkin muun teollisuuden sivuvirroista kestävän kehityksen periaatteilla.

Lumene tekee yhteistyötä Suomen luonnonsuojeluliiton sekä Allergia- ja astmaliiton kanssa. Se kuuluttaa entistä järkevämmän vedenkäytön puolesta WaterSmart -ohjelmallaan. www.lumene.fi

Lily Alexandra

Kasvojenhoitotuotteita valmistava luonnonkosmetiikkayritys Lily Alexandra Oy toimii Sipoossa. Yrityksen täysin hajusteettoman sarjan tuotteet ovat saaneet Ecocert-luomusertifikaatin. www.lilyalexandra.com

Mia Höytö Cosmetics

Uuden luomusertifioidun sarjan tuotteet valmistetaan ja purkitetaan Suomessa. Pohjolan raaka-aineita ovat tyrni, mustaherukka ja kaura. Tuotteiden muut raaka-aineet viljellään sertifioiduilla tiloilla ympäri maailmaa. www.miahoyto.com

Sim Sensitive

Sim Finland Oy valmistaa hajusteettomia ja hypoparfymoituja hiustuotteita. Hypoparfyymi on kosmetiikassa käytettävä tuoksu, josta on jätetty pois 26 yleisimmin tuoksuherkkiä allergisoivaa ainetta.

Yritys on luonut myös Hyvän ilman kampaamo –konseptin. Siinä yhdistetään kestävä kehitys, entistä puhtaampi kampaamoympäristö sekä turvalliset ja tutkitut tuotteet. Konseptin mukaisia kampaamoja on Suomessa jo 230. Yrityksen tuotantotilat sijaitsevat Ylöjärvellä. www.sim.fi

Kuinka haastavaa on valita ja käyttää ekokosmetiikkaa?

Mitä mieltä siitä ovat EU-parlamentaarikko Sirpa Pietikäinen ja vihreiden Heidi Hautala?

Heidi HautalaVihreä Heidi Hautala luottaa luomuun

Tutustuin Body Shopin tuotteisiin jo silloin, kun yritys oli Englannissa vain pieni nyrkkipaja. En osaa pitää niitä luonnonkosmetiikkana tai erityisen ekologisina. Mutta niistä on jätetty pois keinotekoisia ainesosia, ja niiden raaka-aineiden hankinnalla tuetaan alkuperäiskansoja tai kehitysmaiden naisia. Body Shop on näyttänyt mallia muille, esimerkiksi uudelleentäytettävillä pulloillaan ja luopumalla turhista pakkauksista.

Kotimaisesta kosmetiikasta olen suosinut Frantsilan tuotteita, joita pidän laadukkaina ja ekologisina. Kotimaisuus kyllä kiinnostaisi muutoinkin, mutta useimmin olen päätynyt ostamaan saksalaisten yritysten luonnonkosmetiikkaa, esimerkiksi Weledaa ja Dr. Hauschkaa.

Minulle tärkeitä valintaperusteita ovat raaka-aineiden, kuten öljyjen korkea laatu, mielellään myös luonnonmukainen tuotantotapa.
Seuraan keskustelua, joka koskee luonnossa hajoamattomia haitallisia ainesosia ja hajusteita, joita epäillään hormonihäiriköiksi. Onneksi eläinkokeita ei tarvitse enää ajatella, koska EU kielsi ne kokonaan tämän vuoden maaliskuun puolivälissä.

Vältän kovin kalliita tuotteita siksikin, että rahat kannattaa sijoittaa pikemmin terveelliseen ravintoon. Mustikoita ihon hoitajana ei voita mikään.

Sirpa PietikäinenEkologinen europarlamentaarikko

Vielä ei tiedetä tarkkaan, mikä on ekologisinta kosmetiikkaa, ei esimerkiksi niiden jättämää hiilijalanjälkeä. Eläinkokeet osoittavat huonosti ihmisten allergioita. Sen sijaan soluviljelmillä tehtävät kokeet antavat todellista tietoa ihmisen solujen reaktioista eri aineisiin. Suuret kosmetiikkafirmat ovatkin siirtymässä tähän eettisempään testaustapaan.

Sampoot, käsienpesuaineet ja muut tonkkakaupalla käytettävät tuotteet kannattaa hankkia lähellä valmistettuina. Niissä myös saisi olla mahdollisimman vähän lisäaineita. Pienet ainesosat siirtyvät ihmiseen, ja niitä lotrataan valtavia määriä myös vesistöihin. Kemikaalikuorman vuoksi kannatan mahdollisimman lyhyttä ja luonnonmukaista raaka-aineluetteloa.

Kookos- ja kaakaorasvaa sisältävä kosmetiikka on hyvä valita Reilun kaupan tuotteista. Kannattaa ottaa selvää, ovatko nämä paljon käytetyt raaka-aineet paikallisten viljelemiä vai onko paikalliset elinolot tuhottu kokonaan. Minulla on sellainen periaate, että isompia määriä hankkiessa kannattaa tehdä parhaat päätökset. Jos löydän hyvän tuoksun, johon ihastun tai loistavan ripsivärin, hankin sen, vaikka en tiedä tuotteen alkuperää. En ole puritaaninen. Olemme kuitenkin mukavuudenhaluisia ihmisiä, ja kosmetiikka on suunniteltu tuomaan iloa elämään.

Vaivattomasti valveutunut

  • hankkii kotimaisen lähikosmetiikan valikoimasta suurikokoisia ja paljon käytettäviä tuotteita, kuten sampoot, suihkugeelit ja saippuat.
  • suosii kotimaisia pienvalmistajia. Suomestakin saa luomukosmetiikkaa.
  • vilkaisee tuotteen aineisosaluetteloa. Mitä lyhyempi lista, sitä vähemmän siinä on ympäristöön leviäviä ainesosia.
  • valitsee mahdollisuuksien mukaan luomusertifioituja merkkejä. Niiden eettiset ja ekologiset arvot ovat yleensä kunnossa.
  • suosii Reilun kaupan tuotteita.

Parempaa haluava

  • ostaa kosmetiikkaa ekokaupasta, esimerkiksi Ruohonjuuresta. Siellä saa asiantuntevaa palvelua ja tarkat tiedot tuotteen alkuperästä.
  • käyttää pelkkiä luonnontuotteita kuten jojoba-, manteli- ja neitsyt-kookosöljyä sekä merisuolaa välttääkseen kemikaaleja kokonaan.
  • tarkistaa, että tuote on mahdollisimman vähän pakattu tai että pakkaus on kierrätettävä tai poltettava.
  • valitsee sarjan, jonka valmistaja kertoo avoimesti raaka-aineiden taustat, kuten Dr. Hauschka tai Weleda.
  • selvittää valmistajalta tai maahantuojalta tuotteen alkuperän, viljelyn, raaka-aineet sekä pakkausmateriaalin.

Lue lisää Vivasta 11/2013

Teksti: Satu Varjonen
Kuvat: Arto Wiikari ja Jorma Marstio

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X