Haluatko elää omavaraisempaa elämää? Maria Österåker antaa 10 vinkkiä - Näin omavaraisuus lisääntyy arjessa

Maria Österåker tekee töitä vain pari tuntia päivässä. Hän elää osittaisessa omavaraistaloudessa ja kirjoittaa omavaraisuudesta ja kulutuksen vähentämisestä kertovaa Lev mer på mindre -blogia.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Zero waste -ajattelu, kierrätys, itsetehdyt pesuaineet ja monet muut arkiset muutokset auttavat kohti omavaraisempaa arkea.

Maria Österåker tekee töitä vain pari tuntia päivässä. Hän elää osittaisessa omavaraistaloudessa ja kirjoittaa omavaraisuudesta ja kulutuksen vähentämisestä kertovaa Lev mer på mindre -blogia.
Teksti: Nina Sarell

Talouden tohtori Maria Österåker vakuuttaa, että jokainen voi edistää omavaraisuuttaan – sillä, asutko kerrostalossa vai maaseudulla, ei ole ratkaisevaa merkitystä.

Maria Österåker antaa nyt 10 vinkkiä ruoan kasvatukseen, ruokavalintoihin ja kodinhoitoon:

1. Kuluta vähemmän, tee itse enemmän

Omavaraistelu syntyy näiden kahden yhtälöstä. Se on myös jostakin luopumista. Jotta voisit elää vähemmällä, on pohdittava, mikä on välttämätöntä ja mitä ilman tulet toimeen.

Voisitko lakata ostamasta uusia vaatteita tai kenkiä? Voisitko tinkiä matkustelusta, viihteestä, maksullisista sovelluksista tai kosmetiikasta? Tämän jälkeen voit alkaa miettiä, mitä voisit kierrättää, tuottaa tai tehdä itse.

Löytyykö muoviroskiksesta purkkeja, joita voisit käyttää uudestaan? Voiko jonkin vaatteen paikata tai tuunata uuteen uskoon sen sijaan, että heittäisit sen pois? Onko sinulla ikkunalauta, parveke tai peräti tilkku maata, jossa voisi kasvattaa jotakin?

Pääasia on, että ryhdyt tekemään jotakin.

2. Aloita jostakin pienestä – tee vaikka itse deodoranttia

Tee jotakin niin helppoa, että epäonnistuminen on mahdotonta: kun tiskiainepullo on tyhjä, osta uusi ja täytä tyhjentynyt pullo puoleenväliin. Lisää vettä, kunnes pullo on täysi. Voilá, tiskiaineen kulutuksesi väheni juuri huomattavasti!

Jos kiinnostaa säilöä punajuuria tai tehdä itse deodoranttia, ei tarvitse kuin mennä hakukoneelle, ja muutamassa sekunnissa saat tietoa siitä, miten se tehdään. Tietoa omavaraistelusta on tarjolla valtavasti esimerkiksi blogeissa, ja vertaistuki antaa intoa kokeilla uutta.

Ainakin itselleni suurin inspiraationlähde on vaihtaa ajatuksia sellaisten ihmisten kanssa, jotka jakavat kanssani samoja arvoja ja ajatuksia. He toimivat esikuvina, ja heiltä saa hyviä vinkkejä.

Kaikkea ei kannata aloittaa kerralla, se on vain väsyttävää. Tee asioita vähitellen, joustavasti ja hauskasti – kaikki, mitä teet itse, on plussan puolella.

3. Tuplaa ruukkusalaatti – uudelleenkasvatus kannattaa

Toinen maailman helpoin teko on salaatin uudelleenkasvatus. Istuta salaatin juuripaakku uuteen multaan ja laita ikkunalaudalle, niin saat siitä vielä toisenkin sadon. Myös ruukkuyrtit saa tuottamaan uutta satoa samalla tavalla.

Saat kaksi kertaa enemmän samalla hinnalla.

4. Asutko kaupungissa? Näin kasvatat ruokaa

Se ei ole este – voit tehdä omavaraisuustekoja ympäristön sallimissa rajoissa. Kaupunkiasunto ei ole ongelma. Salaatinsiemenet eivät maksa juuri mitään, ja salaattia voi viljellä koko kesän tarpeiksi ikkunalaudalla tai parvekkeella, kuten myös chiliä ja yrttejä, jotka ovat kaupassa tosi kalliita.

Yrttejä voi myös kuivattaa talveksi. Talvella, kun vihreät lehtikasvikset ovat kaupassa kalliita, itse idättämällä ja versottamalla voi säästää pitkän pennin. Jos intoa riittää, lasitettu parveke toimii kasvihuoneena vaikka tomaattien kasvattamiseen.

5. Kaikkia siemeniä ei tarvitse ostaa

Kun ostat tomaatteja, chiliä tai paprikoita, laita osa niiden siemenistä kuivumaan. Maustekaapin pohjalle unohtuneet korianterinsiemenet voi laittaa itämään, samoin jo hieman itäneet valkosipulit.

6. Opi zero waste -elämäntapa

Kaupunki on ihanteellinen ympäristö alennuslapputuotteiden metsästäjälle. Hävikin vähentäminen lisää omavaraisuusastetta.

Viimeinen myyntipäivä ei ole viimeinen käyttöpäivä, ja tuotteiden käyttöikää voi edelleen jatkaa esimerkiksi kuivaamalla, pakastamalla, kypsentämällä tai leipomalla. Maidosta voi tehdä juustoa, leivästä korppujauhoa ja kasvien naateista pestoa.

Tomaattien vihreät kannat muuttuvat hauskaksi yrttimausteeksi, kun kuivaat ja jauhat ne.

Lue myös: Zero Waste -ajattelutapa ja Marttojen siivousvinkit vertailussa – Mihin kaikkeen Marseille-saippuaa sopii käyttää?

7. Totuta hiukset harvempaan pesuun

Vähennät huomattavasti sekä lämpimän veden kulutusta että kemikaalikuormaa, ja rahaakin säästyy.

Itse pesen hiukset noin kerran viikossa, ja se riittää hyvin. Päänahka tottuu jopa pelkällä vedellä pesemiseen. Hiusten pesuun voi käyttää myös ruisjauhosta ja vedestä tehtyä ”no-poota” – se vie rasvaisuuden ja jättää hiukset ihanan pehmeiksi.

8. Käytä luonnonantimia – poimi marjat, suosi villiyrttejä

Alkukesästä loppusyksyyn voit hyödyntää villivihanneksia salaattien, pestojen, lämpimien ruokien ja smoothieiden valmistuksessa. Se on täysin ilmaista, ja villiä vihreää voi poimia myös kaupunkiluonnosta puhtailta paikoilta.

Metsämarjat maksavat vain poimimisen vaivan. Sieniä voi säilöä myös suolaamalla, etikkaliemessä ja kuivaamalla – et tarvitse edes pakastinta.

© Petri Kaipiainen/Kuvaryhmä/SKOY

9. Viljele perunaa – hiilijalanjälki pastaa ja riisiä pienempi

Se on yksi helpoimmista ja satoisimmista viljelykasveista, ja se myös säilyy hyvin. Kun syöt itse viljeltyä perunaa edes osan vuodesta, säästät sekä rahaa että luontoa – perunan hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin riisin tai pastan.

Myös muita juureksia on helppoa ja edullista viljellä. Urbaaniviljelijä voi laittaa perunaa kasvamaan myös ämpäriin, säkkiin tai laatikkoon.

10. Älä laske kaikkea rahassa

Joidenkin asioiden arvo ei tule esiin euroina tai sentteinä. Teen mielelläni saippuaa, shampoota tai deodoranttia itse, vaikka ne eivät maksa paljon kaupassakaan.

Itse tehdyissä on vähemmän kemikaaleja, eivätkä ne vaadi pakkausmateriaaleja.

Lisää vinkkejä Maria Österåker antaa blogissaan: levmerpamindre.blogspot.com

Maria Österåker elää omavaraistaloudessa

Maria Österåker on valinnut elämäntavakseen osittaisen omavaraisuuden. © Kristiina Kurronen / Otavamedia

Lue myös: Avohakkuita ekologisempi – Jatkuvapeitteinen metsänhoito on metsänomistaja Timo Kujala valinta: ”On oltava hyvin määrätietoinen voidakseen turvautua vaihtoehtoisiin menetelmiin”

X