Erektiöhäiriö ei estä seksiä – Nosta kissa pöydälle ja pidä kipinää yllä uusin vivahtein parisuhteessa!

Kuinka pitää parisuhde voimissaan, vaikka erektiohäiriö astuisi sisään sänkykammariin? Se kun näkyy ja tuntuu hyvin monissa suomalaiskodeissa, mutta siitä ei välttämättä puhuta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miten erektion voi saada takaisin?

Kuinka pitää parisuhde voimissaan, vaikka erektiohäiriö astuisi sisään sänkykammariin? Se kun näkyy ja tuntuu hyvin monissa suomalaiskodeissa, mutta siitä ei välttämättä puhuta.
Teksti:  Jaana Kalliokoski 

Suomalaisilla miehillä ei ole erektio-ongelmia – ainakaan julkisesti. Erektiohäiriö on vaiettu mutta silti yleinen ongelma: tutkimusten mukaan yli 60 prosenttia 40–75-vuotiaista miehistä kärsii niistä. Erektiohäiriöt voivat olla satunnaisia ja väliaikaisia, mutta myös pitkäkestoisia ja pysyviäkin.

Erektiohäiriö merkitsee yhdelle yhtä ja toiselle toista. Eikä vain miehille, vaan myös naisille parisuhteen kautta. Mutta miltä se sitten tuntuu, kun homma ei ­toimi?

Kirjailija ja toimittaja Helen Partti päätti, että on korkea aika ottaa siitä selvää. Häneltä ilmestyi alkuvuodesta yleistajuinen tietokirja Peniksen viisaus ­(Docendo), joka käsittelee erektiohäiriöitä arastelematta ja lämpimästi.

Kirjan ytimen muodostavat miesten ja naisten aidot kokemukset erektiohäiriöistä. Ääneen pääsevät myös aiheen kanssa työskentelevät eli seksityöntekijät ja lääkärit, seksuaaliterapeutit sekä tutkijat.

Kun miehellä ei seiso – Erektiohäiriö on yhä tabu monelle

Mies odottaa keskimäärin viisi vuotta, ennen kuin hän menee urologin vastaanotolle erektiohäiriöiden kanssa. Jotkut eivät mene koskaan. Aihe tuntuu olevan yksinkertaisesti miehelle liian tabu.

Partin haastattelemalla Lauralla, 48, ja hänen miehellään ei ole ollut kymmeneen vuoteen yhdyntäseksiä. Lauran mies ei suostu eikä uskalla hakea apua. Silti Laura kokee mieheensä syvää yhteenkuuluvuutta eikä halua erota.

”Usein on kuitenkin niin, että jos seksi loppuu, saattaa loppua myös muu läheisyys ja hellyys. Se on minusta toisen laiminlyöntiä”, Helen Partti toteaa.

Siksi erektiohäiriöistä ei kannata vaieta. Apua on saatavilla, ja avoin keskustelu kumppanin kanssa on hyvä avaus.

Kun miehellä ei seiso, parisuhde muuttaa väistämättä muotoaan. Miten paljon, riippuu parisuhteen laadusta, kestosta ja siitä, millainen luottamus pariskunnan välillä on.

”Molemmilla osapuolilla tulisi olla rohkeutta nostaa kissa pöydälle, puhua erektiohäiriöstä ja todeta, että meillä on yhteinen ongelma. Kun aletaan yhdessä purkaa vyyhtiä ja puhua, myös parisuhde voi syventyä”, Partti sanoo.

Kumppani voi kysyä mieheltään, voinko jotenkin auttaa, voitaisiinko yhdessä hakea apua, onko seksi meille tärkeää, onko tämä ohimenevä vaihe, mitä sulle kuuluu, tiedätkö sinä, mitä mulle kuuluu, onko tapahtunut jotain, mitä mun pitäisi tietää.

Lue myös: Miksi miehellä ei seiso? Kun aikuisen miehen seksi ei suju ja erektiohäiriöt vievät nautinnon, lue erikoislääkärin neuvot

erektiohäiriö, kun miehellä ei seiso

Miesten testosteronitasot kääntyvät laskuun 40 vuoden iässä. © iStock

Nainen pelkää, ettei ole enää viehättävä – mies pelkää, ettei penis ole riittävä

Siinä missä mies pelkää, että hänen peniksensä ei ole riittävä, nainen kokee, että syy puolison erektiohäi­riöön on hänessä: mies ei ehkä enää koe häntä viehättävänä ja haluttavana.

Näin ajatteli Partin haastattelema Taru, 62. Hän laittoi kuitenkin epäilyt syrjään ja ehdotti hienovaraisesti molemmille terveystarkastusta, johon puoliso lähti mukaan. He saivat hyvällä kommunikaatiolla ongelman selätettyä ja nauttivat nyt suurenmoisesta seksistä.

Terveystarkastus on hyvä lähtökohta erektiohäiriöiden selvittämiselle. Erektiohäiriö voi nimittäin ennakoida sydän- ja verisuonitautia. Lääkäreiden mukaan suurimmalla osalla yli 50-vuotiaista potilaista erektiohäiriöiden taustalla on verenkiertoon pohjaava syy.

Erektiohäiriöt voivat myös liittyä yleissairauksiin, kuten diabetekseen, kohonneeseen verenpaineeseen ja korkeisiin kolesteroliarvoihin. Myös masennus, lääkkeiden sivuvaikutukset ja esimerkiksi alhaiset testosteroniarvot vaikuttavat erektioon.

Ylipaino, huonot ruokailutottumukset, liikkumattomuus ja tupakointi ovat nekin yleisiä syitä erektiohäiriöihin. Tällöin sininen pilleri ei välttämättä ole ensisijainen ratkaisu miehelle.

Lue myös: Onnistuneen seksin edellytys on rehellisyys – Ali, 58: ”Hyvässä seksissä fyysisyys unohtuu”

Seksuaalisuus muuttaa muotoaan

Erektiohäiriöt muuttuvat sitä tavallisemmiksi, mitä enemmän miehellä on ikää. Myös nainen muuttuu vaihdevuosien aikana. Molempiin kannattaa suhtautua luonnollisena osana elämää. Siinä missä mies voi jutella urologin kanssa ja esimerkiksi testauttaa testosteronitasonsa, nainen voi avittaa luontoa hormonihoidolla tai paikallisestrogeenilla.

Myös liukuvoiteet ja seksilelut voivat tuoda yhteiseloon uuden vivahteen. Vaikka seksi muuttaa muotoaan ikääntymisen myötä, se ei tee siitä yhtään sen huonompaa.

Entinen seksityöntekijä Tomi Ros toteaa, että on ihan tavallista, että rakastelutilanteessa erektion kovuus vaihtelee. Tämä naisen on hyvä tietää miehestä. Sosiaalisen median vaikuttaja ja Facebookin Miestenhuone-ryhmän ylläpitäjä Tuomo Kasasen mukaan mies aistii herkästi, jos kumppaniakin jännittää miehen erektiohäiriö. Kumppani voisi myös tuoda tilanteeseen rauhaa ja levollisuutta, miehen hyväksyntää, silitystä ja hyvänä pitämistä.

Pitkässä parisuhteessa moni asia on voinut muuttua. Partnerilla voi olla fantasioita, joista ei uskalla puhua toiselle. Yksi haluaisi katsoa yhdessä pornoa, mutta ei kehtaa pyytää tätä. Toinen toivoisi, että vaimo laittaisi piikkarit rakastelun ajaksi, mutta vaimo ei suostu.

Seksuaalisuuden toteuttaminen vaatii turvallisen ympäristön, intiimiyden ja aidon kohtaamisen. Jos seksi on yhteinen juttu, keinot siihen kyllä löytyvät.

”Kumppanille pitää uskaltaa puhua toiveistaan. Toinen voisi tulla vähän vastaan, vaikka esimerkiksi piikkarit rakastelun aikana eivät olisikaan itselle se juttu”, Partti vinkkaa.

Seksityöntekijä Tiia Forsström toteaa kirjassa, että omien halujen ja tarpeiden sanoittaminen, oman seksuaalisuuden löytäminen, on keskeinen osa nautinnollista seksiä.

Lue myös: Kun uusi suhde ja seksikumppani jännittävät – Seksologi rohkaisee nauttimaan: ”Seksissä korvien välin kunto on alapään kuntoa tärkeämpää”

uusi seksikumppani

Omista paineista kannattaa kertoa kumppanille. © istockphoto

Halu ei synny sormia napsauttamalla

Meille välittyy elokuvien, sosiaalisen median ja esimerkiksi romaanien myötä kuvasto, jonka mukaan seksin tulisi olla spontaania. Mutta spontaani seksi parisuhteessa on äärimmäisen harvinaista. Yhteisille hellille hetkille on varattava aikaa – vaikka sitten kalenterin kanssa.

Seksuaalisuutta ei kannatta ruuhkavuosissakaan jättää kesannolle. Ruuhkavuosia elävien kannattaa miettiä, voisiko joku hoitaa välillä lapsia tai voisiko jonkin lasten harrastuksen jättää pois, jotta yhdessäololle jäisi aikaa.

Oravanpyörässä itseään piiskaava huippusuorittaja saattaa nuupahtaa jo makuuhuoneen kynnykselle. Jostain on tingittävä, ja liian usein tingitään omasta seksuaalisuudesta. Ei ihme, jos viisari ei värähdä.

Erektio vaatii rauhaa, stressittömyyttä mutta myös seksuaalista halua.

Tomi Ros opastaa, ettei halua kannata jäädä odottamaan. Seksuaalisen halun syttymiseen voi vaikuttaa aktiivisesti. Ros toteaa, että kiihottunut tila synnyttää erektion, jos perusasiat sen mahdollistavat. Hän on huomannut, että erektion puute ei aina olekaan syy vaan seuraus kiihottumisen puutteesta.

”Halua voi herätellä hiljalleen katselemalla kuvia, kuuntelemalla musiikkia, pukeutumalla eroottisesti, lähettelemällä kumppanilleen pikkutuhmia viestejä ja pitämällä liekkiä yllä eri tavoin. Hiljalleen myös mieli alkaa orientoitua kohti seksiä”, Partti vinkkaa.

Jos seksistä on hyviä kokemuksia, keho muistaa sen. Vaikka itsellä ei aina halu täsmäisi yhtä korkealla kuin toisella, keho tietää kuitenkin, että jotain kivaa on ­tulossa.

Lue myös: Haluatko enemmän seksiä? Seksuaaliterapeutti neuvoo, miten seksi paranee ja paljastaa seksiasentojen kestosuosikin – Lue myös vinkit sooloseksiin!

© iStock

© iStock

Seksi ei aina edes vaadi erektiota

Seksin ei tarvitse myöskään noudattaa a­ristoteelista kaava, jossa on alku, keskikohta ja loppu. Tuoreen kanadalaisen tutkimuksen mukaan he, jotka kokivat seksielämänsä erinomaiseksi, olivat luopuneet aiemmin opituista kaavoista, häpeästä ja seksiin liittyvistä norminmukaisista odotuksista – esimerkiksi siitä, että seksin tulee aina päätyä penetraatioon.

Lopahtanut erektio ei ole este seksille. Itse asiassa vain penetraatioseksiin tarvitaan hetkellisesti erektiota. Ajattelutavan muutos yhdyntäkeskeisestä seksistä voi johtaa jopa aiempaa parempaan seksiin. Meillä on käytettävissämme kaikki aistit, kädet ja suu sekä koko vartalo.

Helen Partti pohtii, että nykyajan moraalikoodisto ja vaatimukset ovat tehneet miehistä varovaisia. Kaikissa hänen haastattelemissaan miehissä korostui herrasmiesmäisyys: miehet halusivat aina ensisijaisesti tyydyttää kumppaninsa, ja he laittoivat syrjään omat tarpeensa. He totesivat, että jos vain uskaltaisivat, he haluaisivat sanoa, mitä todella haluavat.

Eikö jokainen meistä haluaisi tietää, mitä kumppanimme todella toivoisi? Meidän tarvitsee vain avata suu ja kysyä.

Lue myös: Herätä seksihalut! Näillä vinkeillä ja seksuaaliterapeutin ohjeilla saat uutta kipinää parisuhteeseesi

X