Haittaako ujous työelämässä? Tee näin

Työelämässä törmää väistämättä tilanteisiin, 
joissa joutuu olemaan esillä ja kohtaamaan uusia ihmisiä. 
Jos sosiaaliset tilanteet ahdistavat, miten työuralle käy?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Työelämässä törmää väistämättä tilanteisiin, 
joissa joutuu olemaan esillä ja kohtaamaan uusia ihmisiä. 
Jos sosiaaliset tilanteet ahdistavat, miten työuralle käy?
(Päivitetty: )
Teksti: Johanna Jantunen

Ujous ei ole este työelämässä menestymiselle. Ei, vaikka työpaikkailmoituksia lukiessa ei siltä vaikuta. Suureen osaan työtehtäviä haetaan ihmistä, joka on rohkea, esiintymistaitoinen ja sosiaalisesti lahjakas – tarvittiin näitä ominaisuuksia sitten itse työssä tai ei. Nykymaailma suosii ekstrovertteja eli ulospäin suuntautuneita ihmisiä. Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse olla sosiaalisesti rohkeita. Tämän todistavat muun muassa entinen kansanedustaja Leena Harkimo, näyttelijä Martti Suosalo ja viestintäjohtaja Olli-Pekka Heivonen. He mieltävät itsensä ujoiksi, mutta ovat menestyneet työurillaan erinomaisesti. Mutta miten ujouden ja työuralla etenemisen oikein voi sovittaa yhteen?

Pieniä askelia

Ujous on ihmisen temperamenttiin liittyvä synnynnäinen ominaisuus. Se ilmenee arkuutena ja epämukavuutena sosiaalisissa tilanteissa.

Uusien ihmisten kohtaaminen, esiintyminen ja palaverissa puheenvuoron pitäminen saattaa tuntua ujosta jopa mahdottomalta.Ujous ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ihminen olisi sisäänpäin kääntynyt tai ettei hän kaipaisi sosiaalisia kontakteja. Ujolla voi jopa olla erinomaiset sosiaaliset taidot, mutta 
kyvyt eivät pääse esille, kun jännitys sosiaalisia tilanteita kohtaan ottaa vallan. Sanat menevät sekaisin, punastuttaa, kädet alkavat täristä. Työelämässä vastaan tulevia sosiaalisia tilanteita ei kuitenkaan kannata jännittämisen vuoksi alkaa vältellä. Välttely usein lisää välttelyä, ja voi johtaa haitalliseen kierteeseen. Jos alkaa välttää hankalalta tuntuvia isoja palavereja, pian voi tuntua vaikealta mennä pieniinkin kokouksiin.Jokainen tilanne, johon epämukavuuden tunteesta huolimatta lähtee mukaan, on usein askel kohti helpompaa oloa. Edistyä voi askel askeleelta. Kun uskaltaa ensin tuoda mielipiteensä esiin pienessä tilaisuudessa, uskaltaa ehkä jatkossa tehdä saman isossakin.

Hienoja ominaisuuksia

Ujous ei suinkaan ole heikkous, joka pitäisi pystyä taltuttamaan menestyäkseen työelämässä. Ujouteen kytkeytyy myös hyödyllisiä ominaisuuksia.

Ujot usein kunnioittavat vahvasti toisia ihmisiä ja ovat empaattisia. Monissa tilanteissa työntekijä, joka osaa kuunnella, on lahja sekä työyhteisölle että asiakkaille. Taka-alalla pysyttelevä tarkkailija saattaa oppia herkästi aistimaan ja ymmärtämään muiden eleitä ja mielialoja.Koska ujo kunnioittaa muita, hän on usein myös tunnollinen työntekijä, joka ei valita turhasta. Hiljaisella puurtajalla saattaa olla lisäksi hyvinkin syvällisiä ajatuskulkuja, vaikkei hän kiirehdi tuomaan niitä heti esille.

Tiedostusta ja harjoittelua

Työelämä vaatii esillä olemista varsinkin silloin, jos haluaa edetä urallaan. Esimiesasemassa joutuu väistämättä olemaan esillä ja tapaamaan uusia ihmisiä.sosiaalisia tilanteita voi harjoitella. Mikä tahansa luontevalta tuntuva tapa olla ihmisten kanssa kannattaa käyttää hyödyksi. Jokin harrastus − esimerkiksi tanssiminen tai vapaaehtoistyö – voi tehdä ihmisten kanssa olemisesta helpompaa myös työelämässä.Ujon kannattaa tietoisesti seurata työhönsä kuuluvia sosiaalisia tilanteita. Mitkä niistä tuntuvat epämukavilta? Kahdenkeskinen lounaspalaveri vai suurelle yleisölle luennoiminen? Kun itselle vaikeat asiat tunnistaa, niitä voi ryhtyä kehittämään.Jos tuntuu vaikealta osallistua työpaikan muodolliseen illanviettoon, voi ehkä käydä tauolla kahvihuoneessa ja ottaa osaa päivän keskusteluihin. Tai kokeilla työpaikan ryhmäliikuntatuntia, jossa treenataan a on mukavampaa,yksin. Siitäkin voi olla hyötyä, jos uskaltaa työpaikallaan kertoa ujoudestaan muille. Työkaverit voivat käytöksellään auttaa ujoa pääsemään osaksi työyhteisöä.

Olennaisen ymmärtämistä

Ujous voi hankaloittaa uraa, jos se rajoittaa elämää liikaa. Jos omat keinot loppuvat, apua voi hakea myös terapiasta.

Itselleen kannattaa kuitenkin olla armollinen. Kaikista sosiaalisista tilanteista ei tarvitse selviytyä erinomaisesti. Riittää, että selvittää hyvin ne tilanteet, jotka ovat oleellisia juuri omalle työtehtävälle. Kaikesta ei tarvitse suoriutua heti. On hyvä asettaa itselleen kohtuullisia tavoitteita. Jos omassa työtehtävässä ei tarvitse esiintyä julkisesti vieraalla kielellä, siihen ei tarvitse pyrkiä. Parempi tavoite voisi olla, että uskaltaa lähteä uuteen kehitysprojektiin, vaikkei siinä olisi yhtään tuttua ihmistä.On hyvä muistaa, että riippuu työtehtävästä ja työympäristöstä, kuinka keskeisiä sosiaaliset taidot ovat. Harva työtehtävä on pelkkää sosiaalista ilottelua tai yksin työskentelyä. Esimerkiksi opettajan, lääkärin ja toimittajan työ sisältää molempia puolia. Kun omat ominaisuutensa ja työn vaatimukset saa sovitettua yhteen, ujous ei ole työssä menestymisen kannalta olennaista.Tällöin uralla on mahdollista edetä niin pitkälle kuin motivaatiota riittää.

Asiantuntijana VTM, tutkija Kati Tiirikainen, helmikuussa ilmestyvän Ujon urakirjan 
(Atena Kustannus) tekijä.

 

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X