Hampaiden purenta ja narskuttelu aiheuttavat kiputiloja ja voivat lohkaista hampaankin – Näin purentakisko ja kotijumppa auttavat

Onko hampaiden lohkeaminen yleistynyt? Ainakin satunnaiselle havainnolle ­löytyy aivan luonnollinen ­selitys.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tiukka purenta voi aiheuttaa myös päänsärkyä, kipua kasvojen alueella, leukanivelääniä ja hampaiden arkuutta.

Onko hampaiden lohkeaminen yleistynyt? Ainakin satunnaiselle havainnolle ­löytyy aivan luonnollinen ­selitys.
Teksti: Marja Aalto

On tavallista, ­että stressi purkautuu narskutte­luna ja hampaiden tiuk­kana yhteen puremisena niin ­yöllä nukkuessa kuin päivälläkin, vaikka sitä ei itse aina tiedostaisikaan. Ja kyllä, me ­voimme purra omia hampaitamme niin lujaa, että hammas ­lohkeaa.

”Hampaiden kova tai tiukka yhteen purenta ja narskut­telu voivat johtaa hampaan lohkeamiseen, mutta ne voivat aiheuttaa myös päänsärkyä, kipua kasvojen alueella, leukanivelääniä ja hampaiden arkuutta”, kertoo protetiikka- ja purentafysiologian dosentti, EHL Ritva Näpänkangas.

Hammaslääkärit suosittelevat yksilöllisten purentakiskojen teettämistä. Ne maksavat helposti useita satasia, joten moni miettii valmiin purentakiskon ostoa apteekista.

Näpänkangas suosittelee sellaista kuitenkin vain pika-avuksi akuuttiin vaiheeseen ja silloinkin vain hammaslääkärin kontrolloimana.

”Jos purenta ei kiskossa mene kohdalleen, voi kiskosta olla haittaa. Voi tulla esimerkiksi leukanivelvaivoja.”

Entä jos on teettänyt vuosia aiemmin kiskon, joka on vain jäänyt käytöstä. Vieläkö se on toimiva peli?

”Kisko on muovia ja se on voinut kuivuessaan vääntyä, kutistua ja kerätä epäpuhtauksia. Se pitää tarkistuttaa hammaslääkärillä, ­joka voi mahdollisesti hioa sen ­sopivaksi.”

Lue myös: Purenta jumitti Tarun lihakset – Lopulta apu kroonisen jännitystilan purkamiseen löytyi purentahieronnasta

Purenta rennoksi fysioterapettisilla hoidoilla ja jumpalla

Käypähoitosuosituksissa suositellaan purentaelimistön toimintahäiriöihin myös fysioterapeuttisia hoi­toja ja liikeharjoituksia.

Fysioterapeutti osaa ohjata ihmisiä tekemään myös ­leuan rentouttamis- ja liikeharjoituksia omahoitona eli kotijumppana.

Näpänkangas lisää, että myös suuhygienistit osaavat ohjata liikeharjoituksia.

Se ei olekaan mitätön ­juttu: kun tekee pitkät päivät päätteellä töitä huo­noissa työasennoissa, pää roikkuu näppiksen päällä. Silloin koko ylävartalo voi jumiutua aina purentalihaksia myöten.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 4/21.

Lue myös: Jatkuva pääsärky ja kivut piinasivat vuosia – Marjut löysi avun purentaelinten hoitoon erikoistuneelta fysioterapeutilta: ”Sain takaisin kivuttoman elämäni”

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X