Hiusten kotivärjäys puhututtaa

Lue tämä juttu, jos mietit, onko hiusten värjääminen kotona turvallista. Pääset turhista peloista ja tiedät, miten voit pienentää herkistymisriskiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

@iStock

Lue tämä juttu, jos mietit, onko hiusten värjääminen kotona turvallista. Pääset turhista peloista ja tiedät, miten voit pienentää herkistymisriskiä.
(Päivitetty: )
Teksti: Katja Nygård

Hiusten värjääminen kotona on helppoa ja kaikki sujuu useimmiten hyvin. Joskus kotivärjääjän päänahka saattaa kutista sietämättömästi. Tällainen oire ei kuulu hiusten värjäykseen.

Muistan omankin päänahkani joskus hieman kihelmöineen hiusvärin vaikuttaessa. Kärsinkö siis hiusväriallergiasta?

”Jos kutina on lievää, se voi johtua päänahan kuivuudesta. Syy oireisiin kannattaa silti aina selvittää”, Teknokemian yhdistyksen asiantuntija Eeva-Mari Karine sanoo.

INCI-lista avuksi

Luonnonmukaisia kasvivärejä lukuun ottamatta hiusvärit koostuvat noin 20–30 kemiallisesta ainesosasta. Niistä jokainen pitää ilmoittaa nimeltä pakkausselosteen ainesosaluettelossa eli INCI-listassa. Lista auttaa tietylle ainesosalle herkistynyttä tunnistamaan itselleen sopimattoman tuotteen.

Yksi herkästi allergisoivista ainesosista on hiusvärien sisältämä parafenyleenidiamiini (PPD) ja sen johdannaiset. Parafenyleenidiamiini merkitään ainesosaluetteloon nimellä P-phenylenediamine. Sille allergisoitunut henkilö voi saada oireita myös hiusväreistä, joissa ei ole käytetty PPD:tä vaan sen johdannaisia. Niistä yleisimpiä ovat INCI-nimeltään Toluene-2,5-diamine, 4-amino-2-hydroxytoluene ja p-Aminophenol.

PPD:lle allergisoitunut henkilö ei voi enää värjätä hiuksia kyseistä ainetta tai sen johdannaisia sisältävillä tuotteilla. Jos allergia puhkeaa, se ei parane.

”Usein luullaan, että ongelma poistuu merkkiä vaihtamalla, mutta näin ei ole”, sanoo kosmetiikka-asiantuntija ja tutkija Päivi Kousa.

Kuka tahansa voi

Hiusvärit ovat kosmetiikan voimakkaimpia kemikaaleja, joten lainsäädännöstä huolimatta niiden käyttämille ainesosille voi herkistyä kuka ja koska tahansa.

Voiko hiusvärien turvallisuuteen luottaa?

”Kyllä voi, jos hankkii hiusvärinsä Euroopasta, jossa kosmetiikkaa säädellään kosmetiikka-asetuksella. Se määrää tuotteiden ja niiden sisältämien ainesosien turvallisuudesta”, Karine sanoo.

”Hiusvärit ovat niin turvallisia, kuin nykylainsäädäntö vaatii niiden olevan. Oma näkemykseni on, että jos hiusvärit keksittäisiin nyt, ne tuskin saisivat myyntilupaa”, Kousa arvelee.

Kotivärien ainesosat ovat vastaavia kuin kampaamoväreissä, ainoastaan hapetteen voimakkuus vaihtelee. On siis harhaluulo ajatella, että kampaajien käyttämät värit olisivat kotivärejä turvallisempia. Kampaajan tekemänä värjäys tosin on aina ammattilaisen käsissä. Kampaaja seuraa värin kehittymistä ja mahdollisia ihoreaktioita koko värjäyksen ajan.

Hiusvärivalmistajat suosittelevat tekemään allergiatestin vähintään 48 tuntia ennen varsinaista värjäämistä. Osa asiantuntijoista pitää testiä turhana lisäaltistumisena ja valmistajan yrityksenä kiertää vastuuta.

”Kuluttajalle ei voi siirtää vastuuta testin tulkinnasta”, Kousa muistuttaa.

Katala musta henna

Hiusväriallergia voi iskeä jo ensimmäisellä värjäyskerralla. Jopa vuosia aiemmin otettu musta hennatatuointi saattaa pitkän ajan jälkeenkin aiheuttaa vakavan allergisen reaktion hiuksia värjättäessä.

Allergisen reaktion aiheuttaja on todennäköisesti parafenyleenidiamiini, jota mustat hennatatuoinnit sisältävät.

Musta henna on synteettisesti valmistettu väriaine ja erittäin allergisoiva kemikaali, jota käytetään suoraan iholle korkeina pitoisuuksina. Kyseessä ei ole luonnonhenna!

Kestoväri kestää hiuksissa viikkoja, kevytvärillä peität tyvikasvun tai harmaat. Suoraväri lähtee pois pesuissa.

Hiusväristä syöpää?

Hiljattain uutisoitiin hormonikierukan ja hiusvärien mahdollisesta yhteydestä rintasyöpään. Karinen mukaan mitään tieteellisesti todistettua syy-seuraussuhdetta ei ole löydetty.

Kousan mukaan merkit viittaavat siihen, että etenkin jatkuvassa altistuksessa olevilla, kuten kampaajilla, on isompi riski sairastua.

Hiuksia värjätessä tulee pohtia omaa värjäyshistoriaansa.Miten usein ja millä on värjännyt? Onko tullut oireita?

”Kuluttaja ei ehkä osaa yhdistää oireiluaan hiusväreihin, koska reaktiot esiintyvät yleensä viiveellä.”

Noudattamalla huolellisesti pakkausten käyttöohjeita sekä käyttämällä koko värjäyksen ajan suojahanskoja jokainen voi pienentää herkistymisriskiään.

Hiusväriallergia syntyy usein pikkuhiljaa. Siksi alle 16-vuotiaalle ei suositella hiustenvärjäystä. Liian tiuha värjääminen tai vaikutusaikojen pitkittäminen altistaa kemikaaleille.

Hiusväriartikkelin lähteinä on käytetty myös: Kosmetiikka-allergia.fi, Teknokemia.fi, Terveyskirjasto.fi ja Tukes.fi.

Lue myös:

Päänvaivaa hiusväreistä

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X