Arkihelvetti uusperheessä: Äiti kielsi lastaan tottelemasta äitipuolta ja syömästä tämän tekemää ruokaa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kysyimme Seuran lukijoiden kokemuksia elämästä uusperheessä ja siitä, minkälaisia ongelmia he ovat kohdanneet.

Opetti keskustelemaan

Teini-ikäiset osaavat juonia isänsä uutta puolisoa vastaan kertoillen isälleen tekaistuja juttuja kirkkain silmin. Se opetti puolisoni ja minut keskustelemaan kaikista asioista, ja lopulta otimme myös lapset mukaan. Kerran viikossa pidimme ”istunnon” kooten kaikki lapset saman pöydän äärelle. Meillä oli molemmilla kaksi murkkuikäistä yhteen muuttaessa. 80-luvulla lapset asuivat kaikki meidän kanssamme ja kävivät vain joskus viikonloppuisin toisen vanhempansa luona.

Pirri

Lapselle pahaa mieltä

Tyttärelläni on uusperhe, yhteensä neljä lasta. Tietääkseni kaikki on mennyt jo yli 15 vuotta ilman suurempia konflikteja. Miehen entinen vaimo pisti alkuun kapuloita rattaisiin, mutta nyt, kun hänelläkin on uusi perhe, on tilanne siltäkin osalta rauhoittunut. Asiaa on auttanut myös se, että hänen lapsensa ovat tulleet täysi-ikäisiksi.

Vaikeinta meillä oli mieheni entisen vaimon suhtautuminen minuun ja ystävyyteeni mieheni tyttären kanssa. Kun tytär tuli viikonlopuksi meidän luoksemme, oli äiti evästänyt häntä seuraavasti: sinun ei tarvitse totella sitä naista, sinun ei tarvitse syödä hänen tekemäänsä ruokaa, äläkä huoli häneltä mitään tavaroita.

Tästä seurasi vain lapselle paha mieli. Kun hän kieltäytyi syömästä lihapullia ja muusia sekä jäätelöä, kehotimme häntä siirtymään pois pöydästä. Parin tunnin päästä hän kävi salaa ahmimassa lihapullia ja etsi jäätelöä. Lisäksi häneltä jäi saamatta monia kauniita vaatteita ja koruja, koska ei huolinut, ja minä taas työni puolesta sain mallikappaleita.

Nyt aikuisena hän on katkera äidilleen, kun meidän välimme ovat hyvin viileät. En ole katsonut tarpeelliseksi yrittää ystävystyä ihmiseen, joka tahallaan oli ilkeä. Myös taloudellisesti tytär on kärsinyt äitinsä mustasukkaisuuden hedelmiä.

AS

Kuusi vuotta riitti

Olin kuusi vuotta äitipuolena, ja se oli tosiaan kuusi vuotta liikaa. Tytärpuolelle olisi pitänyt olla ravitsevampaa ruokaa, koska hän oli perijätär, mutta ruokarahaa ei tullut muualta kuin minun pussista. Hoitaa sain hänet yksin. Lahjoja tuli äidin entisiltä adoptiovanhemmilta, mutta elatusmaksua ei mistään. Äiti oli kuollut viinaan ja isä oli myös alkoholisti.

Sain tarpeekseni, tyttö huostaanotettiin, ja isän potkaisin pellolle. En tosiaan suosittele. Aika oli yhtä helvettiä ja kaikesta syytettiin minua. Olin vaan velvollinen ilman mitään oikeuksia.

Ex-äitipuoli

Lapset isovanhemmilla

Olen seurannut sivusta tyttäreni kokemuksia osallistumalla lastenhoitoon ym. Eronnut isä ei pidä kiinni sovituista aikatauluista, ja on uudelleen avioitunut. Neuvolalla on ollut iso merkitys asioiden korjaamisessa varsinkin, kun avustava henkilö on miespuolinen, isä uskoo häneen paremmin.

Kiukuttelu siitä, ettei isä saa tavata lapsia tarpeeksi, tuntuu naurettavalta, koska usein hänen hoitoviikonloppuinaan lapset ovat kuitenkin koko ajan isovanhemmilla, ei isällä.

Mummi

Äidillä viimeinen sana

Olemme olleet uusperhe liki 40 vuotta. Lapseni olivat teinejä, kun muutimme yhteen, ja avomieheni lapset asuivat äitinsä luona. Nyt he ovat jo kaikki viidenkympin korvissa, joten olemme mieheni kanssa kaksistaan.

Lasteni kasvatuksessa oli hieman ongelmia. Kun lasten kanssa tuli erimielisyyksiä, minä olin sovittelevampi. Mieheni oli sitä mieltä, että mikä on kerran sanottu, siitä ei voi livetä, vaikka toiset pyytäisivät anteeksi. Pidin kuitenkin pintani ja päätin, että lasteni kohdalla minä olen se, joka sanoo viimeisen sanan. Eikä sen jälkeen ole ollut mitään ongelmia.

Pike

Kaikilla samat säännöt

Yksi iso ohjenuora on uusperheessä, että kaikki ovat tasa-arvoisia, kaikilla samat säännöt. Puhalletaan yhteen hiileen, eikä sooloilla.

”Kotirauha”

Lapset kärsivät

Henkilökohtaisia kokemuksia ei ole, mutta läheltä seuranneena en tiedä yhtäkään uusperhettä, jossa vallitsisi seesteinen perhe elämä, ja muutaman kuukauden päästä on taas uusi uusperhe. Sitä tämä pinnallinen maailman meno merkitsee valitettavasti. Lapset ovat kärsijöitä, kun vanhemmat mukavuudenhalun tavoittelemisessa vaihtavat puolisoa kuin tiskirättiä.

Kyllä suuriinkin kysymyksiin löytyi pieniä ratkaisuita. Kulutustottumuksista oli suurin eripura.

Muuten sopuisa yhteiselo

X