Iho ohenee ja rypistyy: Voiko ihon ikääntymistä estää purkkikollageenilla?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Voiko ihon ikääntymistä hidastaa purkkikollageenilla?
Ihon löystyminen ja rypistyminen kuuluu ikääntymiseen – mutta voiko vanhenemista hidastaa? © istockphoto © istockphoto
Solut tuottavat tarvitsemansa kollageenin itse. Purkista ihon tarvitsemaa toiminnallista kollageenia ei voi saada, kertoo kollageenitutkija Taina Pihlajaniemi Oulun yliopistosta.

Miten kollageeni liittyy ikääntymiseen?

Kollageeni on yksi elimistön proteiineista, joka antaa kudoksille ja elimille tukirakenteen.

Ihon kuivapainosta kollageenia on noin 70 prosenttia. Ikääntyessä kollageenin määrä alkaa vähitellen vähentyä koko elimistössä. Ihossa se näkyy ohenemisena ja rypistymisenä.

Voiko ihon ikääntymistä hidastaa kollageenilisällä?

Purkkikollageenilla ei valitettavasti pysty ihon ikääntymistä hidastamaan. Kollageeni on kolmoiskierteinen iso molekyyli, joka ei sellaisenaan imeydy suolistossa. Kollageeni hajoaa kuumennettaessa pienempiin osiin, jolloin siitä tulee gelatiinia.

Ravintolisänä nautittu gelatiini imeytyy suolistossa, mutta siitä ei enää muodostu toiminnallisessa muodossa olevaa kollageenia.

Miten kollageenin tuotantoa sitten voi tukea?

Elimistön tarvitsema kollageeni on sen solujen tuottamaa. Mitä paremmin keho toimii, sitä enemmän kollageenia syntyy. Siksi terveet elämäntavat tukevat kollageenin tuotantoa parhaiten.

Tupakointia ja liiallista auringonottoa kannattaa välttää, sillä ne vähentävät ihon kollageenin määrää ja heikentävät sen rakennetta. On myös hyvä syödä terveellisesti ja monipuolisesti, jotta elimistö saa tarvitsemiaan rakennusaineita, joista se voi itse muodostaa kollageenia. Kasviksista ja marjoista saa esimerkiksi C-vitamiinia, jota solut tarvitsevat kollageenin tuotantoon.

X