Ikuinen romantikko? Naimisiin 12 kertaa – Suomen ennätys

Jotkut avioituvat monta kertaa saman kumppanin kanssa. Eräs pari viidesti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Naimisiin voi mennä vaikka kaksitoista kertaa. Jos kerkiää.

Jotkut avioituvat monta kertaa saman kumppanin kanssa. Eräs pari viidesti.
(Päivitetty: )
Teksti:
Aino Loikkanen

Eräs henkilö Suomessa pitää itsellään vähintäänkin epävirallista avioliittojen Suomen ennätystä.

Hän on mennyt naimisiin kaikkiaan 12 kertaa.

Tieto selviää Tilastokeskuksen Väestötietojärjestelmästä, jonka tilastot yltävät 1970-luvulle. Sitä vanhempia tietoja avioliittojen lukumäärästä ei ole, koska tiedot perustuvat 1960-luvun lopulla valtakunnassa käyttöön otettuun henkilötunnukseen.

”Välttämättä henkilö ei ole avioitunut 12 eri henkilön kanssa, vaan hän on voinut avioitua useamman kerran saman puolison kanssa”, Tilastokeskuksen yliaktuaari Markus Rapo kertoo.

”Tämä henkilö on myös edelleen elossa. Muuta emme yksityisyydensuojan takia kerro.”

Sama pari viidesti vihille

Sama aviopuoliso tai ei, henkilö on sanonut ”tahdon” poikkeuksellisen monta kertaa. Esimerkiksi monista avioliitoistaan usein otsikoissa ollut mäkihyppääjälegenda Matti Nykänen on naimisissa vasta kuudetta kertaa.

Suurin osa solmii elämänsä aikana vain yhden avioliiton. Tilastokeskuksen vuoden 2008 tietojen mukaan vain joka sadannella avioituvalla kerta on toinen.

Vain kaksi henkilöä tuhannesta solmii avioliiton enemmän kuin neljä kertaa.

Yhä useammin avioparin kummallakin osapuolella on takanaan aiempia liittoja.

Esimerkiksi liittoja, joissa pariskunnan jäsenet olivat kumpikin kolmatta kertaa naimisissa, oli vuoden 2013 lopussa yhteensä 1 220. Liittoja, joissa kumpikin oli naimisissa vähintään neljättä kertaa, oli niitäkin 70.

Tavatonta ei ole sekään, että sama pari menee naimisiin, eroaa ja menee uudelleen toistensa kanssa naimisiin. Avioliitot ja erot voivat vuorotella vielä useita kertojakin.

Tilastokeskuksen mukaan useimmin sama aviopari on avioitunut keskenään viisi kertaa.

Ei pidä tuomita

Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnan kappalainen Maija Kuoppala ei muista urallaan törmänneensä useammin kuin toista kertaa avioituviin henkilöihin. Esimerkiksi tänä kesänä hän on vihkinyt avioliittoon vain ensikertalaisia.

”Aika uskomattomalta kuulostaa”, hän henkäisee Suomen ennätyksestä kuullessaan.

”Uskon, että jokainen solmii avioliiton aivan tosissaan ja toivoo liiton onnistuvan. Samoin kirkko toivoo liitosta elämänmittaista suhdetta. Mutta elämässä on tragedioita ja selvittämättömiä syitä sille, miksi kaikki liitot eivät onnistu. Ne ovat valtavan surullisia asioita.”

Kuoppala arvioi, että jos hänen vihittäväkseen tulevasta parista toinen olisi menossa naimisiin esimerkiksi viidettä kertaa, hän ottaisi asian esille parin kanssa keskustellessaan.

”Kysyisin varmasti henkilön käsitystä avioliiton merkityksestä. Mutta en tenttaisi tai tuomitsisi, se ei ole meidän tehtävämme. Jokainen ero on ihmiselle kova paikka, ja jättää aina jälkensä.”

X