Vähän yli kuusikymppinen isäni on sairastunut Alzheimerin tautiin. Miten voisimme auttaa häntä sairauden hyväksymisessä?
(Päivitetty: )
Teksti:
Kari Kiianmaa

Kysymys

Vähän yli kuusikymppinen isäni on sairastunut Alzheimerin tautiin. Miten voisimme auttaa häntä sairauden hyväksymisessä. Hän väittää, ettei hänellä ole muistisairautta ja että ajokortti otettiin häneltä pois väärin perustein.

Tytär

 

VASTAUS

Vakavan taudin, kuten Alzheimerin taudin hyväksyminen on vaikeaa ja vie aikaa. Sairastunut saattaa vielä korostaa hyvää muistiaan, vaikka muut näkevät jo vakavia merkkejä muistin heikkenemisestä.

Isäänne auttanee parhaiten, jos hän saa kertoa ajatuksistaan ja tunnelmistaan ikääntymisen kysymyksissä. Keskustelusta ei pidä tulla juupas eipäs -keskustelua taudin ympärillä.

Ajokortin menettäminen kuusikymppisenä tuntuu tietenkin pahalta ja epäoikeudenmukaiselta. Siitäkin voi puhua. Jatkossa erilaisia luopumisen asioita tulee yhä enemmän.

Voitte myös puhua siitä, miltä lapsista tuntuu oman isän sairastuminen ja lähestyvä kuolema.

Tee edes nämä!

  • Keskustelkaa isänne elämästä lapsesta aikuisuuteen ja ikääntymiseen. Sopivat kysymykset voivat auttaa muistelua.

  • Antakaa isänne kokea myös muistamista eli nauttia siitä, että hän muistaa monia asioita hyvin.

  • Toivottavasti voitte auttaa isäänne vanhenemaan arvokkaasti sairaudesta huolimatta. hänen ehdoillaan. Antakaa hänen muistella elämäänsä lapsesta aikuisuuteen ja ikääntymiseen. Sopivat kysymykset voivat auttaa muistelua.

  • Antakaa isänne kokea myös muistamista eli nauttia siitä, että hän muistaa monia asioita hyvin.

  • Toivottavasti voitte auttaa isäänne vanhenemaan arvokkaasti sairaudesta huolimatta.

X