Joditabletit kuuluvat nyt alle 40-vuotiaiden varautumiseen – Näin jodi suojaa vain kilpirauhasta radioaktiiviselta säteilyltä

Nykyisen ohjeistuksen mukaan lääkejodia ei suositella yli nelikymppisille, kertoo lääkepoliittinen asiantuntija Sonja Kallio Apteekkariliitosta. Lue totta vai tarua -väitteet joditablettien käytöstä ja vaikutuksesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun radioaktiivinen jodi kulkeutuu hengitysilman mukana keuhkoihin, kilpirauhanen saa säteilyannoksen. Haitallisinta se on kasvuiässä oleville, joilla säteilyannos voi lisätä kilpirauhassyövän riskiä. Joditabletti on lääkkeenä tarpeen vain alle 40-vuotiaille.

Nykyisen ohjeistuksen mukaan lääkejodia ei suositella yli nelikymppisille, kertoo lääkepoliittinen asiantuntija Sonja Kallio Apteekkariliitosta. Lue totta vai tarua -väitteet joditablettien käytöstä ja vaikutuksesta.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Joditabletit eivät suojaa muilta radioaktiivisilta aineilta kuin jodilta. Tästä syystä sisätiloihin suojautuminen on ensisijainen toimenpide säteilyltä. Pelastusviranomainen antaa vaaratiedotteen, mikäli tulisi suojautua sisätiloihin tai käyttää joditabletteja.

Joditabletit eivät ole säteilyvaaratilanteessa tarpeellinen lääke koko väestölle

Totta. Tutkimuksissa on havaittu, että lääkejodin ottamisesta säteilyvaaratilanteessa ei ole enää hyötyä yli 40-vuotiaille. Heillä se ei esimerkiksi vähennä kilpirauhassyövän esiintymistä.

Tuoreen kansallisen ohjeistuksen mukaan lääkejodia suositellaan vain alle 3–40-vuotiaille ja raskaana oleville sikiön suojaamiseksi. Heidän kannattaa hankkia kotiin lääkejoditabletteja säteilyonnettomuuden varalle.

Julkinen terveydenhuolto hankkii alle 3-vuotiaille soveltuvia joditabletteja.

Lääkejodin soveltuvuus kannattaa kuitenkin varmistaa ensin apteekista tai lääkäriltä.

Esimerkiksi ihokeliakiaa sairastavan tai kilpirauhassairauksien kohdalla on syytä olla varovainen, sillä tällöin voi ilmetä suurempi riski saada haittavaikutuksia.

Joditabletti on tehokkain keino suojautua radioaktiiviselta säteilyltä

Tarua. Säteilyvaaratilanteessa ensisijainen suojautumiskeino on mennä sisälle ja sulkea ilmanvaihtokanavat. Tämä vähentää säteilyaltistusta tehokkaasti kaikilla ihmisillä: sisätiloissa hengityksen kautta kehoon joutuvien radioaktiivisten aineiden määrä vähenee, jolloin myös kilpirauhasen annos pienenee.

Lääkkeeksi tarkoitettu joditabletti on vasta toissijainen suojautumiskeino, mikä täydentää sisälle suojautumista.

Joditabletissa on ei-radioaktiivista kaliumjodidia. Lääkejodin avulla kilpirauhanen pyritään kyllästämään turvallisemmalla jodilla niin, ettei sinne pääse radioaktiivista jodia.

Joditabletit eivät ole korvattavissa ravintolisänä nautittavalla jodilla

Totta. Lääkejodissa jodin määrä on tuhatkertainen verrattuna ravintolisänä otettuun tai ruoan mukana saatuun jodiin. Mikään muu jodi ei voi korvata lääkejodia.

Jodia ei voi myöskään käyttää ennaltaehkäisevästi mahdollista säteilyvaaratilannetta varten. Lääkejoditabletti on tehokas vain silloin, kun se otetaan oikeaan aikaan eli silloin, kun kehotus ja tieto radioaktiivisen laskeuman uhasta tulee viranomaisilta.

Viranomaisten toimintaohjeita kannattaa noudattaa ajantasaisesti. Mikäli joditabletin otto viivästyy 3–4 tuntia, lääkkeen suojaava vaikutus laskee puoleen.

Artikkelia on muokattu 12.6.2023 klo 10:35

Vaaratiedote ja 112 Suomi -sovellus pitävät ajan tasalla

Ydinonnettomuuden tai ydinräjähdyksen sattuessa ja radioaktiivista jodia sisältävän laskeuman ilmaantuessa luetaan viranomaisten vaaratiedote luetaan radiossa ja näytetään teksti-TV:n sivulla 112 sekä tarvittaessa myös televisiossa ruudun yläreunassa juoksevana tekstinä.

Vaaratiedote julkaistaan myös muun muassa 112 Suomi -sovelluksessa, YLE:n uutisvahtisovelluksessa sekä Pelastustoimi– ja 112-sivustoilla.

Älypuhelimeen kannatta ladata 112 Suomi -sovellus, sillä vaaratiedotteen lisäksi sovellukseen saapuu alueellisia tiedotteita.

Pysy sisätiloissa suojassa

Yleensä laskeuman vuoksi sisätiloissa tulee pysyä muutama tunti tai vuorokausi. Kun radioaktiivisia aineita sisältävä pilvi on mennyt ohi, sisätilat tuuletetaan ja puhdistetaan huolellisesti.

Lue myös: Tätä 72 tunnin varautuminen edellyttää kriisitilanteessa – Valmistaudu häiriötilanteisiin ennakoimalla ja selätä tilanteet näillä toimintatavoilla

varautuminen 72 h

Kotiin tulisi varata kolmen vuorokauden tarpeiksi kriisitilanteen varalle muun muassa patteriradio, tarpeellisia lääkkeitä, vettä tai puhdas vesiastia sekä esimerkiksi taskulamppu. © Lehtikuva

X