Tinnitus eli korvien soiminen kiusaa – Mistä kuulohavainnot johtuvat? Näin vastaa ja neuvoo erikoislääkäri

Kun korvissa suhisee, humisee, vinkuu tai piipittää, on kyseessä tinnitus. Erikoislääkäri kertoo, mikä saa korvat soimaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun korvissa suhisee, humisee, vinkuu tai piipittää, on kyseessä tinnitus. Erikoislääkäri kertoo, mikä saa korvat soimaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Tiina Suomalainen

Tinnitus ei aiheudu ulkoisesta äänestä, mutta korvissa suhisee ja vinkuu. Tinnitus on vaiva, josta lähes kaikki kärsivät joskus. Miten tinnituksen oireita voi ehkäistä ennalta? Miten pitää korvista ja kuulosta huolta? Näin vastaa 10 kysymykseen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori Lena Hafrén, joka toimii HYKSin Korvaklinikalla ja Mehiläisessä.

1. Korvissa suhisee. Onko kyseessä tinnitus?

Kyllä. Tinnitus ei ole vain sitä, että korvissa soi taukoa­matta. Kaikkea korvissa kuuluvaa ääntä, johon ei ole ulkopuolista lähdettä, kutsutaan tinnitukseksi. Ääntä voi olla hyvin monenlaista – vinkuvaa, piipittävää, suhisevaa, humisevaa.

Useimmiten tinnitus on lyhytkestoista, se tulee ja menee. Melkein kaikki kärsivät siitä joskus. Vain hyvin pieni osa kokee tinnitusta jatkuvasti ja heistä vain pieni osa kärsii siitä niin, että se heikentää elämänlaatua.

Itse olen havainnut, että nuoret ihmiset kokevat iäkkäämpiä useammin tinnituksen haittaavan elämää. Johtuuko­ se sitten siitä, että vanhetessa tulee niin paljon muitakin kremppoja, ettei ­tinnitusta koeta niin isona asiana.

2. Miksi vinkuna ja ­suhina korvissa lisääntyy vanhetessa?

Tavallisin syy tinnitukseen on iän myötä tuleva kuulonalenema. Kuulo laskee yleensä ensimmäisenä korkeilla taajuuksilla, ja tällöin esimerkiksi heinäsirkan siritys jää kuulematta.

Kuuleminen muodostuu aivoissa, mutta emme ihan tarkkaan tiedä, miten kuulonalenema ja tinnitus liittyvät toisiinsa. Tällä hetkellä ajatellaan syynä olevan se, että kun aivojen kuulokuoresta alkavat hävitä tietyt taajuudet, tulee sinne ”tyhjä tila”, ja tämä täyttyy tinnituksella.

Vaikka tinnituksen syynä on kuulonalenema, kuulon heikentyminen ei kuitenkaan aina aiheuta tinnitusta.

Lue myös: Korvien vinkuminen huolettaa, voiko vaiva liittyä lääkkeisiin? – Erikoislääkäri vastaa

3. Mitä muita syitä ­tinnitukseen on kuin ikääntyminen?

Kuulonalenema voi aiheutua myös korvakäytävän tukkivasta vahatulpasta, korvatulehduksesta tai meluvammasta. Esimerkiksi monilla muusikoilla tai melussa työskentelevillä voi olla meluvammasta johtuva tinnitus.

Korkea verenpaine voi myös aiheuttaa suhinaa korvissa.

Tinnituksen yhteydessä voi myös esiintyä ääniyliherkkyyttä, joka on kuulojärjestelmän häiriö. Se tarkoittaa, että tavalliset ja kuulolle vaarattomat äänet aiheuttavat ärsytystä ja jopa kipua.

Lue myös: Muusikko Tumppi Varonen sai vertaistuesta apua tinnitukseen: ”Tein päätöksen, etten jää märehtimään vaivaa yksinäni”

Tumppi Varonen
Tumppi Varonen kävelee mielellään ulkona luonnossa. Luonnonäänet vaimentavat tinnitusta hyvin. © Sini-Marja Niska © Sini-Marja Niska

4. Voiko tinnitus johtua niska- ja ­hartiajumeista?

Kyllä. Myös kireät leukanivelet – esimerkiksi hampaiden narskuttelun takia – voivat olla tinnituksen syynä.

Meillä ei ole ihan tarkkaa tietoa siitä, miksi lihaskireydet ja tinnitus liittyvät toisiinsa. Yhteys voi olla se, että korvatorveen kiinnittyy lihaksia, joiden kautta kireys vaikuttaa kuuloelimiin. Ajatellaan myös, että jumit voivat painaa kaulan verisuonia ja sitä kautta aiheuttaa tinnitusta.

Tosiasia kuitenkin on, että joidenkin tinnitus loppuu ­niska- ja hartiajumpalla ja ­hieronnalla.

Lue myös: Jumppaa niska suoraksi ja vältä someniska – Katso ohjeet! Tässä kuusi tehokasta jumppaliikettä, jotka helpottavat niskan kuormitusta

Niska särkee ja someniska vaivaa.
Someniska tai ennen kutsuttu emännän kyömy johtuu useimmiten pään virheasennosta sekä passiivisuudesta ja kireydestä hartiaseudun alueella. Nykyään päätetyö sekä jatkuva erilaisten ruutujen katsominen aiheuttaa asennon, jossa hartiaseutu kallistuu eteenpäin ja hartiat menevät lysyyn. © Tommi Tuomi © Tommi Tuomi

5. Miten korvien suhinaa ja ininää voi hoitaa?

Jos tinnitukselle löytyy syy, niin siihen puuttumalla paranee myös tinnitus. Lääkitään korkeaa verenpainetta, vetreytetään niska- ja hartiaseudun lihakset, poistetaan korvakäytävän tukkiva vahatulppa.

Jos kuulo on heikentynyt paljon, sitä hoidetaan kuulolaitteella. Tällöin poistuu myös tinnitus. Jos on oikeutettu julkisen terveydenhoidon Kela-korvattavaan kuulolaitteeseen, suosittelen hankkimaan sen ajoissa. Sen käytön opettelu on helpompaa, kun ikä ei vielä paina liikaa.

Aina tinnituksen syytä ei voida kuitenkaan hoitaa, vaan sen kanssa on vain opittava elämään. Aivomme ovat hyvin sopeutuvat ja niitä voi kouluttaa.

Jos vinkuna estää esimerkiksi nukkumasta, voi suunnata ajatuksensa ja huomionsa toisaalle, ja näin ääntä ei enää tiedosta niin häiritsevänä. Vastaavasti aivoja voi kouluttaa myös toiseen suuntaan: jos koko ajan kiinnittää huomion korvissa kuuluvaan ääneen, se vain vahvistaa ääntä.

6. Voiko tinnitus olla vaarallista?

Jos tulee äkillinen toisen korvan kuulonalenema ja alkaa tinnitus, kannattaa hakeutua nopeasti lääkäriin. Kyseessä voi olla äkillinen kuulonmenetys. Sen syytä ei tarkkaan tiedetä, vaikka sitä on paljon tutkittu. Syynä saattaa olla virus tai verenkiertohäiriö. Näitä voi tulla iästä riippumatta sekä nuorille että vanhoille.

Mitä nopeammin saadaan diagnoosi ja hoito alkamaan, sitä parempi on ennuste. ­Osalle jää pysyvä kuulonalenema.

7. Miten korvien ­hyvinvoinnista voi huolehtia?

Kuulosuojainten käyttö melutyötä tehdessä tai meluisassa ympäristössä oleskellessa on tietysti ehdoton juttu. Mutta ylipäätään omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan huolehtiminen heijastuu myös kuuloon pitkällä aikavälillä. Kannattaa pitää kiinni terveellisistä elämäntavoista ja hoitaa hyvin sairauksiaan, kuten diabetesta ja korkeaa verenpainetta.

Lue myös: Tiesitkö? Pysyvä tinnitus voi olla peräisin yhdestä rajusta melualtistuksesta

8. Pitäisikö ­uidessa käyttää korvatulppia?

Jos korvat ovat terveet, niille tekee vain hyvää, kun vesi huuhtoo niitä. Toinen asia on sitten se, jos on ongelmia tärykalvojen tai korvakäytävän kanssa tai jos on ollut toistuvia korvakäytävätulehduksia. Tällöin vesisuoja on paikallaan.

Korvaan paakkuuntunut iso vahatulppa voi aiheuttaa myös sen, että siihen kertyy uidessa likaista vettä, mistä voi olla seurauksena korvakäytävätulehdus.

9. Korva tuntuu tukkoiselta ja kutiavalta. ­Mikähän on syynä?

Syynä saattaa olla se, että korvan vaha ei olekaan tullut luonnostaan ulos vaan kertynyt vahatulpaksi. Usein tämä ongelma liittyy kuivaan ihotyyppiin tai siihen, että on jokin ihosairaus kuten psoriasis tai atooppinen iho. Myös ikääntyessä ihon kuivuminen voi aiheuttaa sen, että korvaan muodostuu vahatulppa.

Se aiheuttaa yleensä kutinaa, kuulonalenemaa ja tukkoisuutta.

Jos korvakäytävään on ehtinyt kertyä häiritsevä vahatulppa, se pitää poistaa. Ajan myötä vaha saattaa kovettua kivikovaksi ja ropista korvassa. Yleensä vaha ensin pehmitetään öljyllä ja poistetaan sitten huuhtelemalla tai imemällä.

Jos omilla korvilla on taipumus kerätä vahaa tulpaksi, kannattaa käyttää korvakäytäväöljyä kerran viikossa. Jos syynä on atooppinen iho tai psoriasis, hoitona voi käyttää myös lääkärin määräämiä kortisonitippoja.

10. Pitäisikö ­korvia putsata pumpulipuikolla?

Korvia ei saa missään nimessä kaivaa. Kannattaa muistaa vanha hyvä sanonta: korviin ei saa laittaa mitään kyynärpäätä pienempää.

Korvissa oleva vaha kuuluu sinne, sillä se suojaa korvakäytävää ja pitää sen happamuuden hyvänä. Jos korvia kaivaa puikolla, on vaara, että vaha paakkuuntuu syvemmälle.

Uutta vahaa muodostuu jatkuvasti, ja vanha vaha häviää samalla, kun korvien iho hilseilee. Korvien putsaamiseksi riittää, kun huuhtelee korvat peseytyessään. Monilla on tarve kuivata korvakäytävät suihkun jälkeen, mutta sekin on tarpeetonta. Kyllä ne kuivuvat itsestään. Jos korvissa ei ole mitään ongelmia, ne eivät myöskään kaipaa korvatippoja.

Lue myös: Tarjan tinnitus jäi vaille selitystä – Tinnitusääni vain voimistui korvatulehduksen myötä: ”Olen hyväksynyt, etten pääse ääniä karkuun”

Artikkelia on muokattu 7.9.2023 klo 17:05

X