Kaikki irti mitä lähtee! Testasimme Crossfit-harjoittelua: ”Euforinen olo jatkuu monta tuntia treenin jälkeen”

Crossfit sopii kaikille, vasta-alkajista kokeneisiin treenaajiin. Naama punoittaa ja hiki lentää, mutta kavereiden tsemppaus auttaa jaksamaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kavereiden tsemppaaminen on osa lajin luonnetta. Täällä ei punnerreta yksin, vaan porukalla.

Crossfit sopii kaikille, vasta-alkajista kokeneisiin treenaajiin. Naama punoittaa ja hiki lentää, mutta kavereiden tsemppaus auttaa jaksamaan.
(Päivitetty: )
Teksti: Pirjo Latva-Mantila

Crossfit on monipuolinen ja laaja-alainen kunto-ja voimaohjelma. Harjoitteiden tekeminen on yhteisöllistä, positiivinen ryhmäpaine saa ottamaan itsestään kaiken irti, mitä lähtee. Sopiiko crossfit myös täti-ihmisille?

Crossfit testissä

Kun muutama vuosi sitten pääsin kurkistamaan vanhassa tehdasrakennuksessa sijaitsevaan tummanrouheaan crossfit-saliin ja kuulin millaisesta lajista on kyse, innostuin välittömästi.

Vaan taas kävi se perinteinen: Lähimpään saliin oli matkaa yli 70 kilometriä, eikä uudelle harrastukselle ollut aikaa. Ehkä eläkkeellä sitten – ajattelin.

Kunnes koitti päivä, jolloin täti, 56, avasi CrossFit Seinäjoen oven.

Edellinen yö kului katkonaisia painajaisia katsellessa. Lapset olivat pelotelleet ja varoitelleet crossfitin olevan aivan eri planeetalta kuin naisvoimisteluseuran jumpat.

Kuulemma joku heidän kavereistaan, alle kolmekymppinen, oli hiljattain ponnistellut itsensä tajuttomuuden partaalle crossfitissa.

Crossfit-harjoituksen sisältö liitutauluun

On perjantaiaamupäivä, ja tunnin on määrä alkaa kello 11. Salille virtaa porukkaa vaikka millä mitalla.

Sitä mukaa kun kamppeet on vaihdettu, väki hakeutuu kuntosalilaitteille soutamaan, hiihtämään ja pyöräilemään.

Vapaamuotoinen lämmittely päättyy, kun valmentaja Jaakko Niemi-Nikkola ilmoittaa treenin alkavan.

Harjoituksen sisällön hän on kirjoittanut isoon liitutauluun. Oudot kirjainlyhenteet eivät avaudu ensikertalaiselle, mutta tätä ne suurin piirtein tarkoittavat: ensiksi on luvassa 15 minuutin lämmittely, jossa toistetaan punnerruksia kepillä tai tangolla edestä ja niskan takaa sekä kiertoja kylkipidossa ja vuorikiipeilyliikettä.

Toinen osio sisältää puolen tunnin voimaharjoituksen painoilla, ja lopuksi tulee se pahin: 15 minuutin tehorääkki neljällä eri liikkeellä ja välineellä.

Jaakko näyttää liikkeet, ja mallia voi työn tiimellyksessä luntata muilta.

Crossfit alkaa: Aluksi valmentaja Jaakko Niemi-Nikkola kertaa oikean nostotekniikan. Siitä se sitten lähtee.
Aluksi valmentaja Jaakko Niemi-Nikkola kertaa oikean nostotekniikan. Siitä se sitten lähtee. Timo Aalto © Timo Aalto

Crossfit tuo hien pintaan

Lämmittelyosuus on leppoisa. Hikeä alkaa puskea pintaan vasta voimailukierroksella. Täti saa treenikaverikseen nuoren naisen, joka tekee viisi pystypunnerrusta kevyen näköisesti, vaikka tangossa on hurja määrä painoja.

Tulee tädin vuoro tehdä sama, mutta vähemmillä painoilla. 15-kiloisen tangon molempiin päihin vaihdetaan viiden kilon levyt. Jaakko opettaa tekniikan, ja siitä se lähtee. Neljäs ja viides nousee haparoiden hampaat irvessä.

Jokaisen sarjan jälkeen on huilattava vähintään kolme minuuttia, jotta hermosto ehtisi palautua.

Kolme minuuttia tuntuu kuitenkin todella pitkältä tauolta. Eihän tänne ole seisoskelemaan tultu.

Jaakon mukaan riittävän pitkän tauon pitäminen on taitolaji, ja jos ei sitä osaa, malttamattomuus kostautuu lopussa.

Kolmas pystypunnerrussarja vaatii hirmuisen puristuksen. Tuntuu, että naama lähtee irti päästä. Mutta periksi ei nyt sovi antaa, kun kerran tänne asti on päästy.

25 kiloa nousee vielä viimeiset kaksi kertaa kannustusten saattelemana.

Ei yksin vaan porukalla

Kavereiden tsemppaaminen on osa lajin luonnetta. Täällä ei punnerreta yksin, vaan porukalla.

Jaakon mukaan crossfitissa yhdistyvät joukkue- ja yksilöurheilun parhaat puolet. Tekeminen on yhteisöllistä. Sitä siivittää ”positiivinen ryhmäpaine”, joka saa ihmiset ottamaan itsestään irti paljon enemmän kuin yksinäisessä salikuntoilussa.

Viimeiset nostot olisivat ihan takuulla jääneet tädiltäkin tekemättä ilman ryhmäpainetta ja pientä näyttämisen halua: ”Kyllä kuulkaas vanha tätikin vielä jaksaa punnertaa.”

Jaksaa jaksaa. Pari syvää hengitystä ja lisää vatsoja.
Jaksaa jaksaa. Pari syvää hengitystä ja lisää vatsoja. Timo Aalto © Timo Aalto

Seuraavalla kierroksella tädin tankoon lisätään yhteisymmärryksessä 2,5 kiloa molempiin päihin, sillä vauhtipunnerruksessa saa olla enemmän painoa.

Kun edellinen liike tehtiin ilman niiausta, pelkillä käsillä, nyt punnerretaan vauhdilla niiauksen kera niin että lantio ja polvet koukistuvat vähän ja nostoon tulee voimaa kropasta.

Taas ensimmäiset punnerrukset sujuvat pois tiehensä, kunnes pää alkaa pullistua kolmannen jälkeen. Pissaakin lirahtaa housuun. Kaksi kertaa viisi vauhtipunnerrusta, niistä viimeiset hitaasti ähkien ja äheltäen, mutta ylös kuitenkin. Kädet tärisevät hervottomasti.

Crossfit tuntuu jälkikäteenkin – Euforinen olo kestää pitkään

Sitten seuraa huipennus ja treenin viimeinen veto, johon porukka ryhtyy kasaamaan välineitä. Jokainen tarvitsee puulaatikon, eli boxin, hyppynarun, kahvakuulan ja nahkaisen vatsalihastyynyn.

Jaakko näyttää taas liikkeet ja oikean tekniikan: tehdään 10 tasahyppyä boxin päälle ja pois, 15 kahvakuulaheilautusta, 20 vatsalihasta ja 25 tuplahyppyä hyppynarulla. Sarjoja toistetaan omaan tahtiin niin monta kierrosta kuin vartissa ehtii. Jos ei jaksa hyppiä, voi askeltaa.

Crossfit: Vartin tehorääkissä hypellään myös tasapökkää boxille, eli puulaatikon päälle.
Vartin tehorääkissä hypellään myös tasapökkää boxille, eli puulaatikon päälle. Timo Aalto © Timo Aalto

Jos kolmen minuutin tauot tuntuivat pitkiltä, 15 minuutin rääkki tuntuu ikuisuudelta.

Täti selvisi hengissä

Jokainen antaa kaikkensa. Täti seuraa sivusilmällä vieressä hyppivää Laura Lehtilää ja yrittää pysyä samassa tahdissa. Ei onnistu.

Mies vasemmalla tekee hitaammin. Tai no, ehkä hänellä on korkeampi boxi ja isompi kuula. Tädin oma painaa 10 kiloa.

Tuplahyppy narulla ei onnistu, sitä olisi pitänyt etukäteen harjoitella. Onneksi normihypytkin hyväksytään. Boxille täti hyppää tasapökkää ja tulee tasapökkää myös alas. Aina ylhäällä ojennetaan kroppa.

Välillä tekisi mieli vaihtaa hypyt askellukseen, mutta kun ei Laurakaan vaihda, ei vaihda tätikään.

Usko alkaa loppua ja voimat hyytyä, mutta Jaakko tsemppaa tekemään vieläkin kovempaa. Pari syvää hengitystä ja tähtisumu päässä kirkastuu. Ei kun kovat piipussa loppuun asti.

Crossfit-harjoittelun naruhyppelyssä pitäisi hyppiä tuplia, mutta täti tekee pelkkiä ykkösiä. Ja sitten, aivan yhtäkkiä rääkki on ohi. Jättikello seinällä näyttää nollaa. Katsokaa, täti selvisi hengissä.

Euforinen olo jatkuu monta tuntia treenin jälkeen. Kädet lakkaavat tärisemästä noin vartissa. Syvä väsy tulee vasta iltauutisten aikaan.

Seuraavana päivänä selviää, miltä tuntuu selkäsauna. Varsinkin yläkroppa on aivan pähkinöinä.

Pääsikö crossfit jatkoon? Kyllä, uudestaan pitäisi päästä.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkäri-lehdessä 2/20. Artikkelia on muokattu 22.10.2023 klo 13:33

Lue myös: Tehokas burpee takaa kesäkunnon – Katso viisi versiota yleisliikkeestä, joka sopii eritasoisille treenaajille

Lue myös: Painonnosto parantaa reaktionopeutta, nopeutta ja tasapainoa – Palkittu valmentaja kumoaa virhekäsityksiä: ”Kertaakaan ei tehdä liikettä, mikä mielletään nostoksi”

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X