Mikä neuvoksi? Parisuhteessa harrastukset aiheuttavat eripuraa – ”Kaipaan kannustusta, mutta kumppanini vain vinoilee lenkkeilystäni”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Istock
Muutaman vuoden seurustellut Pertti kaipaisi kannustusta. Riittäisi sekin, että naisystävä ei vinoilisi urheilutreenien mielekkyydestä.

Pertti harrastaa juoksua intohimoisesti. Hän treenaa 5–7 kertaa viikossa, tunnin tai pari kerrallaan. Pertti osallistuu puolimaratoneihin ja maratoneihin, joskus jopa Tukholmassa asti.

Pertin naisystävä Pirkko on pelkkä penkkiurheilija, jolta ei oikein saa tukea liikuntaharrastukseen.

”Olisihan se kiva, jos Pirkko edes joskus kysyisi, miten treenit menivät, mutta ennemmin tulee ihmettelyä koko juoksuharrastuksen järkevyydestä”, Pertti miettii.

Pirkko kiinnittää huomiota siihen, miten usein Pertillä on jotain vaivaa tai urheilukremppaa. Hän ei ymmärrä, miksi mies viitsii rääkätä kehoaan vielä keski-iässä rankoilla treeneillä ja kisoilla. Lähtee juoksemaan jopa kamalalla koiranilmalla. Eikö vaan voisi ottaa vähän rennommin? Pertin painokin on kovin alhainen, sillä tämä on tarkka ruokavaliostaan. Mies ei syö aina edes Pirkon leipomia herkkuja.

Pertti toivoisi, että liikuntaharrastus voisi olla yhteinen. Hän ymmärtää, että Pirkolla on omat harrastuksensa, eli käsityöt, mutta Pertti toivoisi seuraa kisamatkoille. Monen kaverin puoliso ja lapset matkustavat mukana kannustamaan. Pirkolla ja Pertillä ei ole lapsia, joten Pertin mielestä Pirkolla olisi aikaa tulla mukaan. Ajaa vaikka puolet matkasta, ottaa valokuvia, hymyillä vastassa maalissa. Mutta Pirkko jää aina kotiin. Onnittelee sentään hyvistä kilpailutuloksista, mutta Pertti toivoisi vähän enemmän.

Miten Pertti voisi saada naisystävältään vähän enemmän kannustusta vai voiko sitä edes vaatia seurustelusuhteessa?

© Anssi Keränen

Asiantuntija neuvoo: ”Harrastakaa molempien ehdoilla”

Jokaisen parisuhteen on ratkaistava kysymys läheisyydestä ja erillisyydestä. Jos ei löydetä riittävää erillisyyttä, joutuvat molemmat luopumaan liiaksi omastaan ja se vaikuttaa hyvinvointiin. Jos ei löydetä riittävää läheisyyttä, suhde kuihtuu ja kuivuu.

Pertti on löytänyt elämäänsä merkittävän harrastuksen urheilun myötä. Pirkko haluaa viettää oman aikansa toisella tavalla. Molemmat ihmettelevät, miksi toinen ei ole hänen kanssaan hänen ehdoillaan.

Laatuaikaa yhdessä

Suhteelle tekee hyvää, että molemmilla on itselle mielekästä tekemistä. Hyvä on myös antaa toisen nauttia omista jutuistaan, silloinkin kun niitä ei oikein ymmärrä. Jospa omista harrastuksista voitaisiin tulla virkistyneinä yhteen, parhaimmillaan toista jo ikävöineenä.

Sen sijaan, että pari yrittää saada toisen viettämään vapaa-aikaansa oman harrastuksensa parissa, he voisivat tehdä kaikkensa, että yhdessä vietetty aika olisi molempia tyydyttävää ja suhdetta hoitavaa. Hyvää parisuhdetta kaipaa silloinkin, kun nauttii omista jutuistaan.

 

Asiantuntijana toimi Heikki Syrjämäki, pari- ja seksuaaliterapeutti, Tampereen perheasiain neuvottelukeskus

Tee edes tämä!

Älä yritä saada kumppaniasi viettämään vapaa-aikaansa sinun harrastuksesi parissa, jos se ei häntä kiinnosta. Tee yhteisestä ajasta suhdetta hoitavaa.

X