Kannattaako saliharjoittelu jättää kesätauolle? Personal trainer opastaa, miten monipuolistaa liikuntatottumuksia lihaskunnon laskematta

Kroppaa ei voi kuormittaa koko ajan maksimitehoilla, vaan aktiiviliikkujan on syytä keventää välillä. Silti kaikille taukojen pitäminen ei ole tarpeellista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kroppaa ei voi kuormittaa koko ajan maksimitehoilla, vaan aktiiviliikkujan on syytä keventää välillä. Silti kaikille taukojen pitäminen ei ole tarpeellista.
Teksti:
Alisa Kaukio

Moni valmentaja suosittelee asiakkailleen säännöllisiä täystaukoja treenaamisesta, mutta Kunnon juttuja -blogitekstien kirjoittaja personal trainer Pauli Reinikainen itse suosii kevennettyjä jaksoja tai maksimissaan viikon taukoa vaikkapa loman aikana, jos liikuntaa ei halua ottaa osaksi lomailua.

Liikkeellä kannattaa pysyä, mutta toisinaan raskaat raudat ja hikilenkit voi vaihtaa hyvällä omallatunnolla puistojoogaan tai viilentävään pulahdukseen uimarannalla.

Kevennä välillä – Myös mieli voi kaivata lepoa raskaista treeneistä

Kevennetty treenijakso tarkoittaa muun muassa kehonhuoltoa – vaikkapa venyttelyliikuntaa tai hierojalla käymistä. Normaalisti painoharjoitteluun panostava voi käydä kävelylenkillä tai harrastaa muuta arkiliikuntaa.

”Jos oma rytmi on sellainen, että paljon viettää aikaa salilla ja tekee kovia treenejä niin, on hyvä lepuuttaa kroppaa ja myöskin aivoja jonkin verran kesän aikana”, Pauli Reinikainen kehottaa.

Jos saliharjoittelun määrän vähentää 1–2 kertaan viikossa, on hyvä yleissääntö treenata kaikki lihasryhmät läpi kerralla vaikkapa kuntopiirin muodossa.

Muut kerrat voivat silloin olla aerobista tai kevyempää liikuntaa kävelylenkeistä halkojen hakkaamiseen.

Yksi salitreeni viikossa on Reinikaisen mukaan kuitenkin vain ylläpitävää harjoittelua, jolloin lihaskunto ei laske, muttei myöskään merkittävästi nouse.

Kesällä on helppo monipuolistaa liikuntaa ulkolajeilla

Liikunta ei kuitenkaan tarkoita aina orjallisesti tiukassa treenirutiinissa pysymistä, vaan myös vaihtelu tekee hyvää.

”Luonnossa käveleminen, marjanpoiminta tai uiminen – kaikki missä tulee samalla ulkoilua – on vaihtelua ja tekee hyvää.”

Myös Reinikainen korvaa itse salitreenejä ulkoliikunnalla säiden suosiessa.

”Jos tykkää ulkona liikkua, suosittelen kyllä, että vähän vähentää kuntosalilla käymistä, mutta pitää liikunnan mukana enimmäkseen.”

Tarve treenitauolle riippuu siitä, millainen liikkuja olet

Tavallisen perusliikkujan ei ole Reinikaisen mielestä syytä keskeyttää liikuntaa.

”Kyllä keho palautuu, jos käy vaikka kolme-neljä kertaa viikossa kävelemässä tai tekemässä kevyen hölkkälenkin, eikä ole tarvetta pitää erityisiä taukoja.”

Hän ei suosittele taukoja myöskään treenaajille, joille liikuntaan motivoituminen on yleensäkin vaikeaa.

Monen aktiiviliikkujan on kuitenkin vaikeampaa pitää taukoa harjoittelusta kuin ylläpitää treenirytmiä. Siksi on tärkeää oppia kuuntelemaan omaa kroppaansa.

Jos harjoittelun keskeyttäminen tuntuu ylitsepääsemättömältä, vaikka keho huutaisi lepoa, on Reinikaisella yksi neuvo.

”Pitää muistaa, että lepoa tarvitaan ja tauot ovat paljon liikkuville henkilöille hyviä. Voi vaikka lähteä lomalle ottamatta treenikamoja mukaan tai muuten ottaa kevyemmin jonkun viikon.”

X