Kannattaako terveyden takia möyriä mullassa?- Lue kolme väitettä ympäristön mikrobeista

Luonnossa liikkuminen tekee hyvää, mutta täsmällistä näyttöä eri ympäristöjen terveysvaikutuksista on vähän, kertoo bakteeriopin professori Pentti Huovinen Turun yliopistosta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Luonnossa liikkuminen tekee hyvää, mutta täsmällistä näyttöä eri ympäristöjen terveysvaikutuksista on vähän, kertoo bakteeriopin professori Pentti Huovinen Turun yliopistosta.
(Päivitetty: )
Teksti: Hanna Vilo

Ympäristön mikrobeille altistuminen edistää terveyttä

Totta.

Eri tutkimuksissa on havaittu, että ihmisen mikrobiston lajiston monimuotoisuus edistää terveyttä. Liikkuminen hyvin erilaisissa luonnonympäristöissä on siis hyvä asia.

Monipuolista mikrobisekoitusta voi edistää esimerkiksi kuoputtamalla kukkapenkkiä, kävelemällä metsässä sekä halailemalla koiria ja kissoja. Täsmätietoa ympäristön terveysvaikutuksista on kuitenkin hyvin vähän. Tarkkaa tietoa ei esimerkiksi ole, paljonko ja millaisessa metsässä pitäisi kävellä, jotta siitä saisi terveysvaikutuksia.

Mullassa möyriminen on täysin turvallista

Tarua.

Kukkapenkin tai kasvimaan hoito tuottaa monille mielihyvää. Ennen kuin vetää puutarhahanskat käteen, on kuitenkin syytä tarkistaa, että oma jäykkäkouristusrokote on voimassa. Jäykkäkouristus on pahimmillaan hengenvaarallinen tauti, ja sen aiheuttajabakteerin voi saada mullasta pieneenkin haavaan tai naarmuun.

Multaa ei myöskään kannata pöllyttää, eikä pölyä hengittää, sillä siinä saattaa olla tauteja aiheuttavia mikrobeja, kuten keuhkokuumetta aiheuttavaa legionellabakteeria.

Porkkanan voi syödä suoraan maasta

Tarua.

Porkkanat on hyvä pestä ennen syömistä. Jos viljelyssä on käytetty ulosteperäisiä lannoitteita, mullassa saattaa edelleen olla taudinaiheuttajia, kuten vatsatautia aiheuttavia salmonella- ja kampylobakteereja.

Käytännössä sairastumisriski on terveillä ihmisillä pieni. Nykyään on kuitenkin yhä enemmän immuunipuutteisia ihmisiä, ja heillä sairastumisriski on muita korkeampi. Siksi yleistyksiä on vaikea antaa.

X